Detta pressmeddelande publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapsläget kan ha förändrats.

Tandkräm med arginin inte bevisat bättre mot karies än bara fluor

Tandkräm med arginin kostar mer men det går inte att avgöra om arginin kan förhindra eller minska karies. För att ta reda på det behövs bättre studier.

En ny rapport från SBU ställer frågan om tandvårdsprodukter som innehåller arginin kan förhindra eller minska utbredningen av karies. De studier som finns brister i kvaliteten vilket gör att man inte kan avgöra nyttan med arginin i tandkräm.

I rapporten framkommer även att det i flera studier finns en kontrollgrupp med barn som fick tandkräm utan fluor. Tandkräm utan fluor är sämre än standardbehandling (tandkräm med fluor), som har en väldokumenterat god effekt.

Läs rapporten Arginin för att förebygga karies

Bakgrund

Karies är en kronisk sjukdom som man kan få när som helst i livet. Karies som inte behandlas kan ge upphov till smärta och leda till tandförlust. Hos barn är karies en av de vanligaste sjukdomarna. Arginin är en aminosyra som finns naturligt i saliven och i en rad olika livsmedel. Arginin lanserades från början mot känsliga tandhalsar men används numera också i syfte att förebygga karies.

Publicerad 26 mars 2015