Bred kompetens bland ledamöterna i SBU:s nya insynsråd

I dag (19/1) offentliggjorde regeringen vilka tio ledamöter som ska ingå i SBU:s nya insynsråd.
– Det är en mycket bra sammansättning och bredd på kompetens och erfarenhet hos ledamöterna. Nu är vi angelägna om att komma igång och arbeta tillsammans med dem, säger Britta Björkholm, SBU:s generaldirektör.

I maj år 2023 beslutade regeringen att inrätta ett insynsråd vid SBU och under torsdagen kom beskedet om vilka ledamöterna blir. I listan finns dels folkvalda politiker, dels ledamöter med annan bakgrund med relevans för myndighetens verksamhetsområden. 

Britta_Björkholm250.jpg– Det är en mycket bra sammansättning och bredd på kompetens och erfarenhet hos ledamöterna, som speglar våra intressenter och verksamhetsområden väldigt väl. Jag är extra glad att flera av dem tidigare har arbetat i SBU:s vetenskapliga råd och nämnd och att vi har en brukarrepresentant. Nu är vi angelägna om att komma igång och arbeta tillsammans med dem, säger Britta Björkholm, SBU:s generaldirektör. 

Hon tycker att det är bra att SBU med insynsrådet blivit en myndighet med tydligare styrning, precis som de flesta andra enrådighetsmyndigheter (som inte har en styrelse). Dagens besked är välkommet, eftersom det är viktigt för myndighetens förvaltning att strukturerna är på plats så att insynsrådet kan börja sitt arbete. 

Insynsrådet kommer kunna bidra till SBU:s generella utveckling och till att rapporter blir lästa och använda i de verksamheter de riktas till. 

– Tillsammans med vårt vetenskapliga råd är jag trygg med att medarbetare och sakkunniga tar fram relevanta rapporter av hög kvalitet. Insynsrådet kommer inte att direkt påverka eller granska innehållet i rapporterna, men förhoppningsvis ge råd om hur de kan omsättas i praktiken genom att beskriva de strukturella behov som våra mottagare har, säger Britta Björkholm. 

Ledamöter vid SBU:s insynsråd 

  • Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Jönköpings län, ordförande Styrgruppen för kunskapsstyrning i samverkan, ledamot Partnerskapet för stöd till kunskapsstyrning inom hälso- och sjukvård
  • Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Örebro län
  • Malin Danielsson, riksdagsledamot (L)
  • Mona Olin, riksdagsledamot (SD)
  • Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige
  • Sabina Orstam, avdelningschef Socialstyrelsen
  • Monica Persson, socialdirektör Karlstads kommun
  • Svante Twetman, professor emeritus Köpenhamns universitet
  • Anna Vikström, riksdagsledamot (S)

Insynsrådets första möte kommer att genomföras under våren år 2024. 

Regeringen beslutade i maj år 2023 att inrätta ett insynsråd vid SBU (Förordning 2023:293). Samtidigt utgick uppdraget för nämnden för medicinsk och social utvärdering. Ändringen i myndighetens instruktion (2007:1233) trädde i kraft den 1 juli. 

Insynsrådet är ett rådgivande organ utan beslutsbefogenheter som ska tillgodose behovet av demokratisk insyn och medborgerligt inflytande vid SBU. Rådet ska ge myndighetschefen (SBU:s generaldirektör) råd om utvecklingen av myndighetens verksamhet. Generaldirektören är ordförande i insynsrådet och ska hålla rådet informerat om verksamheten. 

Insynsrådets ledamöter ska företräda kompetensområden som är viktiga för myndigheten och organisationer som berörs av SBU:s verksamhet.