Märk väl!

Nyttan av bättre innehållsmärkning, taggning och struktur i vårdens kunskapsdokument

SBU föreslår att alla kunskapsdokument som ska vägleda vården borde förses med grundläggande innehållsmärkning så att användarna enkelt kan hitta, bedöma och tillämpa dokumenten som avsett. Bättre märkning och struktur skulle förbättra sökningar i publika sökmotorer, samlingsportaler och egna webbplatser/intranät hos landsting, regioner eller myndigheter. Förslaget har utformats på uppdrag av socialdepartementet – ett följduppdrag efter SBU:s förstudie om ett nationellt hälsobibliotek.

 Läs hela dokumentet

Slutsatser och övergripande förslag

En stor mängd kunskapsdokument förväntas vägleda svensk hälso- och sjukvård, till exempel riktlinjer och kunskapssammanställningar. Vårdens kvalitet och effektivitet är beroende av att denna kunskap används. Men idag är dokumenten ofta svåra att hitta, och en viktig orsak är bristande struktur och märkning. Det krävs ett nationellt samordnat arbete på detta område.

  • Många kunskapsdokument saknar idag viktig, grundläggande innehållsmärkning (metadata) som till exempel anger syftet med dokumentet, vem eller vilka som har skrivit det, informationens aktualitet och giltighetstid samt vilka hälsotillstånd och åtgärder som det handlar om. Detta visar vår analys av ett stickprov från myndigheter, regioner och landsting. Bristerna gäller i synnerhet pdf, word och vissa andra format, som utgjorde cirka en tredjedel av alla dokument i stickprovet. Men även webbsidor är påfallande ofta dåligt märkta och strukturerade.
  • Bättre märkning och struktur skulle förbättra kunskapsdokumentens synlighet och tydlighet:
    • i publika sökmotorer (som Google och Bing),
    • på olika samlingsportaler (som Vårdaktörsportalen, Kunskapsguiden, ett framtida hälsobibliotek)
    • inom publika webbplatser eller intranät hos landsting, regioner eller myndigheter.
  • Bättre innehållsmärkning och struktur gör att sökresultatet på dessa platser blir lättare att avgränsa (så kallad drilldown och precisionssökning), sortera (så kallad relevansstyrning) och presentera överskådligt.
  • Många som publicerar och sprider kunskapsdokument idag uppfattar att det finns problem med att hitta kunskapsdokumenten i sökmotorer och på annat sätt. Vår intervjuundersökning bland ansvariga personer på medicinska myndigheter, regioner och landsting i landet visar också att man önskar ett bättre stöd för hur märkning ska göras och om möjligt en rikstäckande standard/rutin.
  • Alla kunskapsdokument som förväntas vägleda vården borde före publicering förses med en grundläggande innehållsmärkning (se tabell 1 sidan 7 i dokumentet) för att målgrupperna enkelt ska kunna hitta, bedöma och använda dem. Detta gäller oavsett om avsändaren är myndighet, region/landsting, professionell eller annan organisation. Ansvaret för att märka dokumenten åligger den organisation som har skapat dem. Regeringen kan via socialdepartementet ge myndigheterna i uppdrag att börja märka sina kunskapsdokument, och i samråd med SKL föreslå att regioner och landsting gör motsvarande insats. Arbetet borde påbörjas omgående, och ett arbetsnamn för initiativet skulle kunna vara ”Märk väl”.
  • För att underlätta märkningsarbetet föreslår vi därför att SBU får resurser för att ta fram ett webbaserat verktyg/formulär, som har anpassats till vedertagna standarder och som tar hjälp av kontrollerade vokabulärer så att innehållsmärkningen blir entydig och korrekt. Det framgår då också av märkningen vilka standarder och vokabulärer som används – något som är avgörande för att märkningen ska fungera väl.
  • Vi föreslår också att SBU får i uppdrag att utveckla ett öppet, frivilligt nätverk som stödjer arbetet med innehållsmärkning och som innefattar både myndigheter och vårdens huvudmän. SBU skulle på det sättet, om resurser tillförs, kunna bidra till samverkan mellan myndigheter, landsting, regioner och andra aktörer kring märkning och verktyg. Nyckelpersoner i dessa organisationer har i intervjuundersökning och i en referensgrupp uttryckt att de är beredda att medverka i ett sådant nätverk för fortsatt arbete. De efterlyser också ett förtydligat ansvar för märkning inom sina organisationer.

Nyckelord för detta dokument: metadata, metadatastandard, metadatamärkning, Dublin Core, MeSH, ICD-10, taggar, riktlinjer, rekommendationer, vårdprogram, hittbarhet, sökbarhet

För mer information vänligen kontakta halsobiblioteket@sbu.se

SBU 15 januari 2014