Vetenskap & Praxis
Forskarna måste visa hela bilden
Det drabbar människors liv och hälsa när resultaten av klinisk forskning rapporteras på ett ofullständigt, svårtillgängligt och missvisande sätt. Därför försöker många länder motverka problemen – trots avsevärda hinder.


Vulvasmärta: Bättre kunskap behövs om föga känt tillstånd
Det behövs fler välgjorda behandlingsstudier av så kallad provocerad vulvodyni – vestibulit – en intensiv beröringssmärta runt slidöppningen som drabbar samliv, vardagsaktiviteter och livskvalitet. I befintlig forskning har endast vissa kombinerade fysioterapeutiska åtgärder visats kunna minska samlagssmärta och förbättra sexuell funktion.

Filmat samspel kan bidra till föräldrars lyhördhet för barnet
Föräldrar som har psykiska och sociala problem kan bli mer lyhörda för sina småbarns behov när de får återkoppling med video av hur de samspelar med dem. Det visar en välgjord systematisk översikt som SBU har kommenterat.

Napp mot plötslig spädbarnsdöd?
När barn under ett år avlider oväntat och utredning inte kan fastställa dödsorsaken, talar man om plötslig spädbarnsdöd. År 2019 registrerades 13 sådana fall i Sverige. Barnen löper betydligt större risk när de sover på mage i stället för på rygg. Att utsätta foster eller nyfödda för nikotin ökar också risken, liksom viss sovmiljö. Frågan har väckts om napp tvärtom kan minska risken. Socialstyrelsen bad SBU att söka efter evidens.
Senaste artiklarna från Vetenskap & Praxis
-
Systematisk översikt: sex steg i arbetet
-
Psykiatrisk heldygnsvård av unga – grundfrågorna måste tacklas
-
Evidens om behandling av psykisk sjukdom efter förlossning
-
Anställning vid nedsatt intellektuell funktion
-
KBT respektive ACT i behandling av långvarig smärta: Individuell kontra gruppvis terapi
-
Protonstrålbehandling av cancer hos barn och vuxna
-
Videomöte jämfört med fysiskt besök inom primärvården
-
Självvald inläggning vid allvarlig psykisk sjukdom
-
Tidig nappanvändning och amningsproblem
-
Napp mot plötslig spädbarnsdöd?