Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Smärta – bra rehabilitering kan hjälpa smärtpatienter att bli aktiva igen

Patienter som lider av långvarig smärta har större chans att återgå till ett aktivt liv med arbete om de får rehabilitering med antingen beteendepåverkande åtgärder och fysisk aktivitet eller breda åtgärdsprogram, så kallad multimodal rehabilitering. Det visar en uppdatering av SBU:s tidigare rapport. Flera välgjorda studier har tillkommit.

I en ny rapport har SBU granskat rehabilitering för personer som sedan minst tre månader har smärtor i ryggen, nacken eller större delen av kroppen. En av huvudfrågorna har varit hur olika metoder påverkar arbetsförmågan, vilket också är skälet till att projektet har inriktats på studier av personer i åldern 19–65 år.

Den samlade forskningen visar att personer med långvarig smärta får bättre förmåga att vara aktiva om de får beteendemedicinsk behandling samtidigt som de håller i gång fysiskt. Strategier för att påverka beteendet förbättrar effekten av fysisk träning.

Gemensamt ansvar

Sådana strategier bygger på att patientens tankar, handlingar och omgivning har betydelse för rehabiliteringen. Patienten och behandlaren, oftast en sjukgymnast, tar gemensamt ansvar för att genomföra behandlingen, som kan ske i primärvården.

Ett antal studier har jämfört beteendemedicinsk behandling med manuell och fysikalisk behandling plus träning. Till manuella behandlingar hör mjukdelsbehandling, muskeltöjning, mobilisering och manipulation. Exempel på fysikaliska metoder är ultraljud, laser, värme, kyla och olika elektriska metoder men också tejpning och sträckbehandling.

Mellan två och fem år efter avslutad behandling, uppger fler personer i de beteendemedicinska grupperna att deras aktivitetsförmåga är bättre. Fler har också återgått i arbete och sjukskrivningarna har minskat. Däremot finns det inte tillräckligt med fakta för att bedöma insatsernas kostnadseffektivitet.

Pågår länge

En annan metod som ökar smärtpatienters förutsättningar att komma tillbaka till arbetslivet är behandlingsprogram som kallas multimodal rehabilitering – en kombination av psykologiska insatser, fysisk aktivitet eller träning och manuella eller fysikaliska metoder. Åtgärderna ska vara samordnade och pågå under längre tid.

Bekräftar

Forskningen visar att multimodal rehabilitering ger patienterna bättre förutsättningar att återgå i arbete än mindre omfattande insatser eller inga alls. På den punkten bekräftar de nya resultaten SBU:s tidigare slutsats.

I fråga om den specifikt smärtlindrande effekten av multimodala program har SBU:s slutsats ändrats jämfört med den tidigare rapporten från 2006. Programmen påverkar egentligen inte smärtans intensitet. Det visar nya studier av personer med långvariga smärtor från nacke, skuldror och ländrygg.

Multimodala program används oftast vid särskilda kliniker på sjukhus. Vårdpersonalen arbetar i ett team där patienten ingår. [RL]