Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

SBU upplyser om subvention av p-piller till tonåringar

Fram till år 1985 minskade antalet tonårsaborter i Sverige men sedan vände trenden. Kan subvention av p-piller minska aborterna igen?

Trots åtgärder för att minska oönskade graviditeter hos tonåringar, har Sverige den högsta abortfrekvensen bland ungdomar i de nordiska länderna – omkring 20 av 1000 unga kvinnor under 2010 och 2011.

SBU:s upplysningstjänst fick frågan om aborterna påverkas av priset på p-piller. Sökning i den vetenskapliga litteraturen gav 714 vetenskapliga artiklar, men inga systematiska översikter eller randomiserade studier. Totalt 28 av artiklarna verkade kunna vara intressanta och lästes i sin helhet. Studier från utom­nordiska länder bedömdes inte vara relevanta för svenska förhållanden.

Fyra svenska studier har använt kvalitativ metodik för att undersöka kunskap och attityder om preventivmedel, oönskade graviditeter och abort hos tonåringar. Ingen av dessa förde fram kostnaden som en avgörande faktor för p-pilleranvändningen.

Visst underlag

Ytterligare fyra svenska studier analyserar trender efter förändringar i beslut om subentioner av p-piller eller jämför landsting som har haft eller saknat subvention.

Svenska analyser ger ett visst vetenskapligt underlag för att subventionering minskar antalet aborter. Eftersom det saknas studier med randomiserad kontrollgrupp går det dock inte att utesluta att andra faktorer i samhället har påverkat abortfrekvensen. De studier som gäller Gävle och Västra Götaland visar dock tydliga trendbrott i samband med att subventioner infördes, det vill säga en statistiskt signifikant minskning av aborter. Resultaten stöds av de två övriga studierna.

Sannolik påverkan

Även nationalekonomisk litteratur visar att pris påverkar konsumtion. Sammantaget med de analyserade studierna är det sannolikt att subvention har betydelse för användningen av p-piller och för abortfrekvensen.
Däremot går det inte att bedöma hur stor inverkan detta har. Effekten varierar över tid och beror på de samhällsförhållanden som gäller vid tillfället då subventionen genomförs. [RL]

Svaret från SBU:s Upplysningstjänst publicerades 2011-10-19 och kan läsas i sin helhet här

SBU:s Upplysningstjänst svarar på avgränsade medicinska frågor. Svaren utgör inte systematiska litteraturöversikter från SBU, och resultatet av litteratursökningen kan vara ofullständigt. Kvaliteten på de studier som refereras har inte bedömts.