Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

SBU kommenterar – Nya översikter bekräftar nyttan av akamprosat och naltrexon mot alkohol

Läkemedlet akamprosat kan vara ett effektivt stöd för vissa personer som behandlas för alkoholberoende, och biverkningarna är i allmänhet ganska beskedliga. Det visar en systematisk översikt från Cochrane Collaboration som SBU kommenterar på sbu.se. Översikten innefattar randomiserade studier av sammanlagt 6 900 patienter i öppenvård och förstärker slutsatserna i SBU:s rapport från 2001.

När akamprosat används som tillägg till psykosociala metoder, ökar sannolikheten att de behandlade avstår helt från alkohol efter avgiftning, jämfört med placebo. Bland nio personer som får akamprosat kommer ytterligare en att avstå från alkohol (NNT=9). De personer som medicineras är sammantaget också helnyktra under en längre period än med placebo. Antalet återfall i intensivkonsumtion (berusningsdrickande) påverkas dock inte.

Kan ge diarré

Enligt Cochrane-översikten från 2010 är diarré den enda biverkan som visats vara vanligare med akamprosat än med placebo, vilket även stämmer med andra metaanalyser och översikter.*

Även om effekten av akamprosat vid alkoholberoende är liten, har den viss betydelse med tanke på tendensen till återfall och det begränsade antalet behandlingsalternativ.

Ytterligare en Cochraneöversikt på området kommenteras av SBU och bekräftar myndighetens tidigare slutsats. Översikten gäller naltrexon och innefattar randomiserade studier av 7800 personer. Den visar att läkemedlet minskar risken för återfall i berusningsdrickande, och leder till något fler alkoholfria dagar. Även här är det ungefär en av nio behandlade personer som har nytta av läkemedlet, vilket kan vara betydelsefullt. Enligt översikten har naltrexon inte visats ha några allvarliga biverkningar. Symtom från magtarmkanalen som illamående, magsmärta eller magkramper och försämrad aptit är dock mycket vanligt.*

Fler studier

För personer som har svårt att att ta medicinen enligt schema, kan långverkande injektioner av naltrexon bli aktuellt. Det finns dock inte tillräckligt med data för att bedöma effekten av denna. Fler studier behövs innan man kan avgöra om effekten av injektioner är jämförbar med tabletter.

Läkemedelsverkets befintliga rekommendationer från 2007 för både akamprosat och naltrexon är att de ”kan användas vid behandling av alkoholberoende generellt inom hälso- och sjukvården i kombination med ett omhändertagande som innefattar medicinska råd och stöd” och att ”såväl akamprosat som naltrexon har god säkerhetsprofil, saknar beroendepotential och har begränsade biverkningar”. Rekommendationerna bygger på en uppdatering av den tidigare SBU-rapporten. Båda preparaten tas även upp i Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård från 2007. [RL]

* För detaljerad biverkningsinformation, se Fass.

Läs SBU:s kommentarer Behandling med akamprosat (Campral och Aotal) vid alkoholberoende och Behandling med naltrexon (Revia, Naltrexon Vitaflo) vid alkoholberoende.

De Cochrane-översikter som kommenteras är: Rösner S, et al. Acamprosate for alcohol dependence. Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 9.

Rösner S, et al. Opioid antagonists for alcohol dependence. Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 12.