Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

SBU kommenterar – Nya läkemedel mot spridd njurcancer har viss effekt till en hög kostnad

Varje år drabbas tusen personer i Sverige av njurcancer. Läkemedlen sunitinib (Sutent), bevacizumab (Avastin), temsirolimus (Torisel) och sorafenib (Nexavar) är nya behandlingsalternativ vid långt gången eller spridd njurcancer.

En brittisk litteraturöversikt från National Institute for Health Research, som SBU kommenterar, anger att läkemedlens effekter är måttliga och kortvariga samtidigt som kostnaden är hög. I de studier som hittills har gjorts överlever patienter som har fått läkemedlen i storleksordningen tre till sex månader längre än de som fått kontrollbehandlingar.

Läkemedlen har olika specifika biverkningar beroende på verkningsmekanism och vilka av cancercellens signalvägar som påverkas. Biverkningarna är inte ovanliga men de är måttliga och kan gå tillbaka, och leder hos var tionde patient till att behandlingen avbryts. Vid kombination med interferon tillkommer dessutom influensaliknande biverkningar, och det är vanligt att dosen sänks. Vid mer allmän användning i vården är biverkningarna vanligare än inom kontrollerade studier.

Det behövs hälsoekonomiska studier som tillämpar ett samhällsperspektiv utifrån svenska förhållanden, framhåller SBU. Analyserna bör använda mått som gör det möjligt att beräkna kvalitetsjusterade levnadsår, QALY. Enligt den brittiska utvärderingen förefaller läkemedlen inte vara kostnadseffektiva utifrån hälso- och sjukvårdens perspektiv. I Sverige rekommenderas ett samhällsperspektiv i analyserna. Eftersom Sverige inte använder sig av absoluta tröskelvärden för kostnadseffektivitet utan även väger in patientgruppens behov, är det möjligt att läkemedlen kan uppfattas som kostnadseffektiva i Sverige.

Det pågår nya studier på området. Sedan den brittiska rapporten skrevs har ytterligare två läkemedel, everolimus (Afinitor) och pazopanib (Votrient), registrerats för behandling av avancerad njurcancer i Sverige. 

Läs SBU:s kommentar om de så kallade målriktade läkemedlen vid njurcancer