Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

SBU kommenterar – att stråla bröstcancer under operation bör utvärderas innan det kan bli rutin

Flera svenska sjukhus avser att börja strålbehandla tidig bröstcancer i samband med operationen, i stället för efteråt. Men införandet bör ske inom ramen för kontrollerade studier, påpekar SBU. Det är oklart hur säker och effektiv metoden är.

Strålbehandling kan vara besvärligt för kvinnan, eftersom det krävs många och ibland långa resor till och från en strålbehandlingsavdelning. Dessutom är metoden resurskrävande. Att bestråla bröstet under själva operationen, intraoperativt, skulle kunna vara enklare. 

SBU:s systerorganisation i Wien, Ludwig Boltzmann Institut für Health Technology Assessment, har granskat den samlade forskningen om att använda metoden vid tidig bröstcancer, i stadium I-II.

Magert underlag

Slutsatsen från institutet är att underlaget är alltför magert för att avgöra om det är säkert och effektivt att enbart bestråla området i samband med operation i stället för att ge konventionell strålbehandling efter ingreppet.

Det går inte heller att avgöra hur väl den nya metoden fungerar som så kallad boost – en extra stråldos för att komplettera vanlig efterföljande strålning.

I en kommentar till den österrikiska översikten framhåller SBU att uppföljningstiderna är korta i de studier som har granskats. Därför går det inte att bedöma långtidsresultaten av intraoperativ strålbehandling. De två studier som finns gäller kvinnor med låg risk för lokalt återfall. Därmed är det svårt att upptäcka om det är någon skillnad i andel återfall mellan de behandlingar som jämförs.

Högre risk

En femårsuppföljning av den enda randomiserade kontrollerade studien presenterades i december 2012. Där är risken för lokala återfall högre efter intraoperativ strålbehandling än efter vanlig strålbehandling – 3,3 respektive 1,3 procent. Man kan därför inte dra slutsatsen att metoderna ger likvärdiga resultat.

Det behövs också en hälsoekonomisk jämförelse, skriver SBU.

Intraoperativ strålbehandling kan även ges 3–4 veckor efter att tumören har tagits bort. Då öppnas såret innan det har läkt helt och behandlingen ges inne i sårhålan. [RL]

Kommentaren om intraoperativ strålbehandling, IORT, finns här 

Den systematiska översikt och metaanalys som kommenteras är:

Schiller-Frühwirth I, et al. Intra-operative Radiotherapie bei frühem Brustkrebs. 1. Update. Decision Support Dokument Nr. 23; 2012. Wien: Ludwig Boltzmann Institut für Health Technology Assessment.

Kommentaren är framtagen i samarbete mellan SBU och CAMTÖ, Örebro. Kontaktperson SBU: Mikael Nilsson, nilsson@sbu.se. Sakkunniga: Håkan Geijer, överläkare, docent, och Göran Liljegren, överläkare, docent, båda vid Universitetssjukhuset i Örebro.