Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

SBU kommenterar: Långtidsstudier saknas av verksam men kostsam terapi för tarmsjuka

Crohns sjukdom och ulcerös kolit är inflamma-toriska tarmsjukdomar som ofta kräver långvarig behandling och uppföljning.

Läkemedlen infliximab och adalimumab, så kallade TNF-alfahämmare, lindrar symtomen hos patienter som inte har blivit bättre av sedvanlig behandling. Men kostnaderna är höga, enligt en kunskapsöversikt från Canadian Agency for Drugs and Technologies in Health som SBU har granskat.

Det går inte att avgöra vilket TNF-alfa-preparat som är bäst, eftersom det saknas studier som jämför dem med varandra. Det fattas också forskning som visar när behandlingen kan avbrytas hos patienter som har blivit symtomfria.

Eftersom deras benägenhet för tarminflammation kvarstår, kan många patien-ter behöva fortsätta sin behandling under längre tid. Men de kontrollerade studier som har gjorts, huvudsakligen med sponsring från läkemedelsföretag, har som längst pågått ett år. 

En klinisk fråga som fortfarande är obesvarad är om läkemedlen gör nytta som överbryggande terapi innan behandling med immunmodulerande läkemedel har full effekt. Här finns det en lucka i forskningen.

Biverkningar diskuteras sparsamt i den kanadensiska rapporten. Allvarliga bieffekter – risk för infektioner och reaktivering av latenta kroniska infektioner som tuberkulos – berörs endast ytligt. Kunskapsunderlaget i rapporten är för svagt för att biverkningar ska kunna bedömas på lång sikt, påpekar SBU i sin kommentar. Det finns andra datakällor rörande biverkningar, till exempel produktbeskrivningar från Europeiska läkemedelsmyndigheten och registeruppföljningar, som inte ingår i översikten.

Den kanadensiska rapportens hälso-ekonomiska analys tillämpar ett sjuk-vårdsperspektiv. En utvärdering ur ett samhällsperspektiv hade varit bättre, skriver SBU. Patienterna insjuknar ofta som unga vuxna, i en ålder då många utbildar sig, bildar familj och etablerar sig i yrkeslivet. Sjukdomen kan påverka deras livskvalitet och förmåga att försörja sig på grund av hög sjukfrånvaro. Det behövs hälsoekonomiska studier med samhällsperspektiv tillämpade på svenska förhållanden.

Läs SBU:s kommentar om TNF-alfahämmare vid inflammatorisk tarmsjukdom