Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Patienter lämnas i mörker i fråga om ljusterapi

Vilka signaler får patienten när landstingen förhåller sig olika till metoder med oklart värde? I fallet ljusterapi vid depression fortsätter några landsting att ljusbehandla medan andra lägger ner, skriver Victoria Dyring i SBU:s lekmannaråd.

I Sverige lever vi med årstiderna. Vi har ett ljust halvår och ett mörkt. Vi har också ett fenomen som årstidsbunden depression.

Ljusterapi tillsammans med annan antidepressiv behandling har använts i Sverige i cirka 20 år – trots att det har saknats vetenskapliga bevis för att behandling i ljusrum är bättre än placebo. I sin utvärdering av metoden år 2007 konstaterade SBU att det saknas adekvata kontrollerade studier av behandling i ljusrum, och att behandlingen fortfarande måste anses vara experimentell.

Skilda slutsatser

Av detta har olika landsting dragit skilda slutsatser. Några sjukhus fortsätter att ordinera den experimentella metoden, medan andra lägger ner sina ljusrum. ”Mörk framtid för ljusterapin” har varit en rubrik i ett par dagstidningar, och en del patienter som fått ljusbehandling har protesterat mot att ljusrummet på deras sjukhus stängs.

Att olika landsting kommer till olika beslut väcker intressanta frågor. Vilka beviskrav bör ställas på metoder som används i svensk sjukvård och som betalas med skattemedel? Ska vården bekosta behandlingar vilkas nytta inte är vetenskapligt visad? Borde kanske resurserna användas för att hjälpa samma patienter på något annat och mer vetenskapligt sätt? Och vad händer om en experimentell metod visar sig ge oönskade, rentav skadliga effekter? Hur ska vården hantera det?

Å andra sidan: Är det etiskt försvarbart att lägga ner uppbyggd verksamhet när patienter anser att de blir hjälpta av den? Vad blir då alternativet? Och vad blir kostnaden för alternativet?

Tar fram underlag

SBU:s uppdrag är att ta fram vetenskapliga beslutsunderlag och att peka på kunskapsluckor som behöver fyllas. Men SBU har inget mandat att bestämma om exempelvis ljusterapi ska erbjudas eller inte. Detta är landstingens, verksamhetschefernas och vårdgivarnas ansvar. Och kanske är det oundvikligt att man kommer till olika beslut i olika delar av landet.

Blir förvirrad

Men den patient som nekas metoden med hänvisning till att nyttan av den är dåligt bevisad, måste onekligen bli förvirrad av att höra att samma behandling, på samma bräckliga grund, fortsätter att erbjudas på andra håll i landet.

I fallet ljusterapi har Karolinska institutet inlett en studie som ska ge svar på frågan om ljusterapi verkligen hjälper. Om allt går som beräknat är studien klar 2010, och förhoppningsvis är undersökningen tillräckligt stor och välgjord för att kunna ge säkra svar. Tills dess är det viktigt att patienter får veta bakgrunden till varför landstingen erbjuder olika behandlingsmetoder.

Att en metod som används i vården visar sig sakna vetenskaplig grund väcker helt naturligt många viktiga frågor.

Victoria Dyring, ordförande, SBU:s lekmannaråd
victoria.dyring@tele2.se

SBU:s slutsatser

  • Det är inte möjligt att vare sig bekräfta eller förkasta värdet av behandling med så kallad ljusbox vid årstidsbunden depression (vinterdepression).

Behandlingen är därför fortfarande att betrakta som experimentell. Detta gäller trots att flera studier har publicerats sedan SBU:s föregående granskning på området (2004). Det finns ingen signifikant skillnad mellan placebo och ljusbehandling avseende andel patienter som uppnår en minst 50-procentig förbättring. Resultaten är motstridiga när det gäller andel patienter som går i remission (det vill säga som återställs helt av behandling). SBU:s metaanalys av studier med ljusbox visar att behandlingen minskar depressionsgraden på en skattningsskala något mer än placebo under de första veckornas behandling, men att effekten är övergående (Evidensstyrka: otillräckligt vetenskapligt underlag).

  • Det saknas tillräckligt underlag för att bedöma vilken effekt ljusterapi har på andra typer av depressioner än årstidsbunden depression. Detta gäller både ljusterapi som enda behandling och i kombination med antidepressiva läkemedel.
  • Behandling i ljusterapirum har en stark position i Sverige men adekvata kontrollerade studier på denna specifika form av ljusbehandling har inte publicerats. Det finns därför ett stort behov av att sådana studier genomförs med tillräckligt många deltagare för att tillförlitliga slutsatser ska kunna dras. För att se en måttlig behandlingseffekt jämfört med placebo behövs cirka 100 deltagare i en studie. Studierna bör även ta hälsoekonomiska aspekter i beaktande.

Lästips

SBU. Ljusterapi vid depression samt övrig behandling av årstidsbunden depression. Stockholm: Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU); 2007. SBU-rapport nr 186. ISBN 9978-91-85413-18-8.

Sveriges Radio P4. Delade åsikter om ljusterapi inom landstinget.