Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Oviss effekt av silverförband på brännskada

Nyttan och riskerna med att använda silverförband vid ytliga brännskador eller delhudsbrännskador är dåligt undersökt i vetenskapliga studier. Det går därför inte att avgöra om förband eller kräm som innehåller silver påverkar läkningstid eller förekomst av infektioner, smärta och skadliga effekter, jämfört med förband utan silver. Det konstaterar SBU i en kommentar till en systematisk litteraturöversikt som har publicerats i tidskriften Burns.

En tidigare utvärdering från SBU visar att samma ovisshet i fråga om effekt gäller även vid behandling av kroniska sår, bland annat för andel läkta sår, sårstorlek och förekomst av infektioner.

Silverbehandling vid brännskador är ifrågasatt på grund av risken för resistensutveckling hos bakterierna i såret. Dessutom har det visats att silverbehandling kan vara ogynnsamt för den läkande huden. Andra nackdelar med silverbehandling är kostnader och miljöaspekter, dvs att man belastar naturen med silveravfall.

Olika brännskadeenheter i Sverige har utvecklat vitt skilda strategier för behandling. Hur resultat av studier ska tillämpas är inte alltid klart. Om nya studier av silverförband på brännskador genomförs bör de använda ett systematiskt arbetssätt. [RL]

Kommentaren om silverförband vid brännskador finns på www.sbu.se.

Den systematiska översikt och metaanalys som kommenteras är: Aziz Z, et al. A systematic review of silver-containing dressings and topical silver agents (used with dressings) for burn wounds. Burns 2012;38:307-18.

Kontaktperson SBU: Mikael Nilsson, nilsson@sbu.se. Sakkunnig: Folke Sjöberg, professor, överläkare, Universitetssjukhuset i Linköping samt Linköpings universitet.