Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Olika prislappar på effekten av pulsåderscreening

Det finns starka belägg för att massundersökning av stora kroppspulsådern hos äldre män räddar liv. Men nya danska siffror antyder att screening under vissa förhållanden kan vara klart mindre kostnadseffektivt än vad andra har visat.

I en rapport från 2008 drog SBU Alert slutsatsen att ultraljudsundersökning av alla 65-åriga män för att upptäcka bråck på stora kroppspulsådern är livräddande, kostnadseffektivt och etiskt försvarbart.

En nyligen publicerad tioårsuppföljning av en brittisk randomiserad studie bekräftar att dödligheten till följd av pulsåderbråck i buken minskar med hjälp av massundersökning och efterföljande operation. [1] Med hjälp av sina nya resultat, som bygger på data från 68000 män mellan 65 och 74 år, beräknar författarna en kostnadseffektivitet som även på lång sikt är mycket god.

Men en dansk forskargrupp kommer samtidigt med helt andra siffror, som publiceras i samma nummer av British Medical Journal. Den danska modellstudien, som bara gäller 65-åringar, visar en betydligt högre kostnad för varje räddat år av liv, det vill säga klart sämre kostnadseffektivitet. [2]

Skillnaden mellan beräkningarna diskuteras i en åtföljande ledare, [3] som påpekar att diskrepansen bara delvis kan förklaras med uppgifter som redovisas i de båda artiklarna. Att de studerade männens ålder var olika kan spela roll, liksom att det är dyrare att genomföra screening i Danmark än i Storbritannien. En annan orsak kan vara att det i Danmark är mindre skillnad i kostnad för en akut operation och ett planerat ingrepp.

– Vi planerar att granska den danska analysen närmare och återkomma med en mer utförlig kommentar, säger Ingemar Eckerlund, hälsoekonom vid SBU. Preliminärt kvarstår dock SBU Alerts slutsats att screening för pulsåderbråck i buken är kostnadseffektivt. [RL]

Lästips

  1. Thompson SG, et al. Screening men for abdominal aortic aneurysm: 10 year mortality and cost effectiveness results from the randomised Multicentre Aneurysm Screening Study. BMJ 2009;338:b2307.
  2. Ehlers L.Analysis of cost effectiveness of screening Danish men aged 65 for abdominal aortic aneurysm. BMJ 2009; 338:b2243.
  3. Buxton MJ. Screening for abdominal aortic aneurysm. BMJ 2009;338:b2185.