Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Nätterapi – nätet bättre än väntelista för vissa med ångest eller depression

Enligt en ny SBU-rapport kan internet-KBT hjälpa vuxna som själva har valt -metoden. Men det krävs mer kunskap om både för- och nackdelar med att erbjuda terapi på nätet innan detta kan anses vara ett likvärdigt alternativ.

Internetförmedlad behandling är fortfarande ganska ovanligt. Men det finns ett begränsat till måttligt vetenskapligt stöd för att kognitiv beteendeterapi (KBT) via nätet på kort sikt är bättre än att stå på väntelista. Slutsatsen gäller vuxna som själva har sökt sig till nätbehandling och som har mild till måttlig egentlig depression, social fobi, paniksyndrom eller generaliserat ångestsyndrom. 

Däremot går det inte att jämföra effekten av nät-KBT med vanlig KBT i grupp eller individuellt. Faktaunderlaget räcker inte.

I studierna hade deltagarna stöd av en kliniskt utbildad kontaktperson. Det är oklart hur effekten och patientsäkerheten skulle bli utan detta stöd eller med annat stöd.

Barn och ungdom

SBU framhåller att det råder anmärkningsvärd brist på bra studier av nätterapi för barn och ungdomar med ångest eller depression. Besvären börjar ofta i barndomen eller tonåren, och många får ingen behandling alls i dag. Dessutom skulle kanske nätterapi kunna nå barn och ungdomar som inte kommer till vården. Förutom att undersöka nytta och risker, är det viktigt att studera om behandlingen når barn och ungdomar som annars inte skulle få vård, enligt rapporten.

Deltagarna i de studier som finns har ofta rekryterats via annons, och många har högre utbildning. Därför är det oklart om resultaten är allmängiltiga. En annan brist i studierna är att de inte mätt om behandling har effekt på individens funktion och aktivitet i vardagsliv och arbete. [RL]

Om rapporten

Internetförmedlad psykologisk behandling vid ångest- och förstämningssyndrom (2013).

Projektledare SBU: Ulf Jonsson, ulf.jonsson@sbu.se.

Ur SBU:s slutsatser | Nätterapi vid ångest, depression

  • Det är inte klarlagt om psykologisk behandling via internet är likvärdigt med terapeutledd behandling.
  • Internetförmedlad KBT, med stöd av behandlare, minskar symtom hos vuxna personer som har social fobi eller lindrig till måttlig egentlig depression och som själva efterfrågat denna behandlingsform. Det finns ett visst stöd för att detta gäller även vid paniksyndrom och generaliserat ångestsyndrom. De flesta studier har jämfört med enbart väntelista och har kort uppföljningstid. För att bedöma effekten på längre sikt behövs fler studier.
  • I rådande kunskapsläge kan internetförmedlad KBT med behandlarstöd övervägas som en del av ett bredare utbud av psykologiska metoder vid dessa tillstånd och för patienter som är motiverade och efterfrågar denna behandlingsform.
  • Behandlingskostnaderna är sannolikt lägre på kort sikt för internetförmedlad KBT än för KBT i grupp eller individuellt. Men eftersom effekterna inte har jämförts tillräckligt, går det inte att bedöma vilket alternativ som är kostnadseffektivt.
  • Det är viktigt att undersöka om behandlingen kan nå personer som har behov av vård men som i dag inte behandlas inom sedvanlig hälso- och sjukvård. Det är dessutom viktigt att ta reda på i vilken omfattning som internetförmedlad behandling efterfrågas av patienterna.
  • Bättre underlag behövs bl a för slutsatser om effekten för barn och ungdomar, jämförelse med annan psykologisk behandling, lämplighet i olika undergrupper av patienter samt om eventuella risker.