Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Ljusterapi – Nyttan vid depression är fortfarande osäker

Behandling i ljusterapirum bör ses som experimentell, eftersom det ännu inte har visats att behandlingen hjälper bättre än placebo vid årstidsbunden depression, enligt en ny SBU-rapport. Befintliga studier visar ingen skillnad gentemot placebo i andel patienter som uppnår en minst 50-procentig förbättring, och resultaten är motstridiga vad gäller andelen som blir helt bra igen.

Behandling i ljusterapirum har en stark position i Sverige – men adekvata kontrollerade studier av den formen av ljusbehandling har inte publicerats. Därför måste behandlingen fortfarande anses vara experimentell, konstaterar SBU i en förnyad granskning av effekten av ljusterapi.

– Värdet kan vare sig förkastas eller bekräftas på grundval av befintliga studier, säger en av experterna bakom rapporten, professor Lisa Ekselius vid Institutionen för neurovetenskap och psykiatri, Uppsala universitet.

– En metaanalys som vi har genomfört för SBU rörande ljusboxar visar att när graden av symtom mäts på en skattningsskala, är ljusterapi lite bättre än placebo efter två till tre veckors behandling – men sedan försvinner skillnaden. När utfallet mäts som andelen patienter med minst 50 procents minskning av symtomen på samma slags skala ses inga skillnader mellan grupperna.

Motstridiga resultat

Det kliniskt mest relevanta måttet är andelen patienter som vid avslutad behandling uppnått en minst 50-procentig förbättring i depressionspoäng samt en slutpoäng under ett visst maxvärde. Med det sättet att mäta är resultaten motstridiga.

Inte heller effekten av antidepressiva läkemedel är klarlagd vid årstidsbunden depression. Två studier jämför SSRI-preparat med placebo, men effekterna är inte entydiga. Två andra undersökningar jämför SSRI med ljusterapi och finner en jämförbar effekt av båda behandlingarna. Eftersom placebogrupp saknas är resultaten svåra att värdera och inga slutsatser kan dras.

En hypotes bland förespråkare för ljusterapi har varit att en kombination med läkemedel skulle kunna vara bra, om ljusbehandlingen skulle kunna lindra symtomen innan effekten av det antidepressiva läkemedlet sätter in. Men studierna är mycket olika och resultaten motstridiga. Det går därför inte heller att dra några slutsatser om effekten av ljusterapi som tilläggsbehandling.

Detsamma gäller effekten av ljusterapi som enda behandling vid depression som inte är årstidsbunden.

Vilka bör konsekvenserna bli av SBU:s slutsats om att behandling i ljusrum ska ses som en experimentell metod?

– Sjukvården borde samordna resurser för att klarlägga effekten av den ljusbehandling som ges i dag, säger Lisa Ekselius.

Patienter väljer

– I praktiken skulle det betyda att patienter med årstidsbunden depression får välja mellan att delta i en vetenskaplig studie av ljusterapi eller att erbjudas sedvanlig depressionsbehandling.

– Men det är viktigt att de studier som inleds omfattar tillräckligt många patienter, tillägger Lisa Ekselius. För att påvisa en måttlig behandlingseffekt jämfört med placebo behövs totalt omkring 100 deltagare, ett 50-tal i varje grupp.

Fler studier behövs

SBU-rapporten pekar på fler angelägna forskningsområden. Ett pilotförsök med kognitiv beteendeterapi har visat positiv och långvarig effekt vid årstidsbunden depression. Här behövs fler studier för att klarlägga värdet av metoden.

Redan i rapporten \"Behandling av depressionssjukdomar\" (2004) drog SBU slutsatsen att effekten av ljusterapi inte överstiger placeboeffekten. Skälet till att SBU beslutade om en ny granskning var att två metaanalyser och åtskilliga studier hade tillkommit. Socialstyrelsen efterfrågade också en uppdatering för sitt arbete med nationella riktlinjer för depressionssjukdomar och ångestsyndrom.

Detta skall inte synas

SBU:s slutsatser – Ljusterapi

  • Det är inte möjligt att vare sig bekräfta eller förkasta värdet av behandling med så kallad ljusbox vid årstidsbunden depression (vinterdepression), och behandlingen är fortfarande att betrakta som experimentell. Detta gäller trots att flera studier har publicerats sedan SBU:s föregående granskning. De publicerade studierna visar ingen signifikant skillnad mellan placebo och ljusbehandling avseende andel patienter som uppnår en minst 50-procentig förbättring. Resultaten är motstridiga när det gäller andel patienter som går i remission (det vill säga som återställs helt av behandling). SBU:s metaanalys av studier med ljusbox visar att behandlingen minskar depressionsgraden på en skattningsskala något mer än placebo under de första veckornas behandling men att effekten är övergående (Otillräckligt vetenskapligt underlag).
  • Det saknas tillräckligt underlag för att bedöma vilken effekt som ljusterapi har på andra typer av depressioner än årstidsbundna. Detta gäller både ljusterapi som enda behandling och i kombination med antidepressiva läkemedel.
  • Behandling i ljusterapirum har en stark position i Sverige, men adekvata kontrollerade studier av denna specifika form av ljusbehandling har inte publicerats. Det finns därför ett stort behov av att sådana studier genomförs med tillräckligt många deltagare för att tillförlitliga slutsatser ska kunna dras. För att se en måttlig behandlingseffekt jämfört med placebo behövs cirka 100 deltagare i en studie. Studierna bör även ta hälsoekonomiska aspekter i beaktande.