Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Akutvård – bärbart ultraljud i rätt händer kan avslöja livshotande blödning

Personer som har skadats svårt och som blöder inne i bukhålan kan dö om blödningen inte upptäcks och åtgärdas i tid. En riktad ultraljudsundersökning kan ge snabbt besked och rädda liv – om den läkare som utför undersökningen har tillräcklig utbildning och träning. Det visar SBU:s granskning.

Efter ett svårt fysiskt trauma, till exempel en trafikolycka, kan det uppstå livshotande inre blödningar. Hos patienter som har skadat överkroppen är det viktigt att snabbt upptäcka blödningar inne i bukhålan eller hjärtsäcken. När cirkulationen är instabil, kan en tidig och riktad ultra­ljuds­­undersökning av buken vara till nytta. 

Metoden, som kallas FAST, focused assessment with sonography for trauma, är träffsäker när det gäller blödningar i bukhålan, visar SBU:s granskning. Däremot är förmågan att påvisa blod i hjärtsäcken inte klarlagd – där behövs det fler studier för att kunna bedöma nyttan och riskerna.

FAST kan användas direkt på akutmottagningen. Om undersökningen tyder på blod inne i bukhålan eller hjärtsäcken, kan patienten omedelbart föras till operation. Då spills ingen tid på transport till röntgenavdelning, och patienten behöver inte utsättas för röntgenstrålning vid datortomografi.

Men utan utbildning och träning i metoden riskerar läkaren att missa blödningen. Även bland akutläkare och kirurger som fått utbildning och träning i tekniken varierar andelen blödningar som upptäcks mellan 69 och 100 procent. Det finns för få vetenskapliga studier för att bedöma hur omfattande kunskap och erfarenhet som behövs för att uppnå det bästa resultatet av undersökningen.

Låg merkostnad

Det finns för få välgjorda studier för att avgöra om metoden är kostnadseffektiv. Men eftersom merkostnaden för metoden är låg jämfört med datortomografi, skulle ultraljudstekniken kunna vara kostnadseffektiv om utföraren har tillräcklig utbildning och träning så att undersökningen blir träffsäker. Kostnaden per undersökning uppskattas till 200–250 kronor inklusive utbildning.

Undersökningen utsätter inte patienten för joniserande strålning. [RL] 

Detta skall inte synas

SBU:s slutsatser | FAST-metoden

  • Träffsäkerheten hos metoden är god när det gäller blödningar i fri bukhåla, förutsatt att utföraren är utbildad och tränad. Beroende på utförarens skicklighet upptäcks mellan 69 och 100 procent av sådana blödningar. Utbildning och träning är således en förutsättning för att uppnå hög sensitivitet och därmed även hög patientsäkerhet. Däremot är specificiteten genomgående hög – mellan 96 och 100 procent.
  • FAST kan vara till nytta för patienter som har instabil blodcirkulation (systoliskt blodtryck ≤90 mm Hg) och som vid fynd av blod direkt kan föras till operation. Fördelen jämfört med datortomografi är att handläggningen är snabbare och att patienten slipper bli utsatt för strålning.
  • I studierna användes metoden av akutläkare eller kirurger som fått någon form av särskild utbildning och träning. Det finns för få studier för att avgöra hur omfattande utbildning och träning som krävs för bästa resultat.
  • Det vetenskapliga underlaget är otillräckligt för att avgöra den diagnostiska träffsäkerheten hos metoden när det gäller att påvisa blod i hjärtsäcken. Fler studier behövs för att kunna bedöma dess nytta och risker när det gäller patienter som har utsatts för trauma mot bröstkorgen.
  • Det vetenskapliga underlaget är otillräckligt för att dra någon slutsats om metodens kostnadseffektivitet. Men, om utföraren har tillräcklig utbildning och träning så att den diagnostiska träffsäkerheten blir hög, kan FAST vara kostnadseffektiv eftersom merkostnaden för metoden är låg.

Till rapporten "Tidig och riktad ultraljudsundersökning efter fysiskt trauma (2010)"