Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Akut och äldre – särskilda akutteam är bättre för äldre och sköra än vanlig akutvård

Bättre akutvård av äldre är en nyckelfråga i vården. Tvärprofessionella geriatrikteam som sköter akutvård innebär fördelar för patienterna, enligt en aktuell utvärdering från SBU.

När vården och omhändertagandet av äldre struktureras, fungerar de bättre än vanlig vård – under förutsättning att ett tvärprofessionellt team inte bara svarar för en akut bedömning utan också har det direkta patientansvaret i den fortsatta vården.

Det visar SBU:s granskning av forskningen om en modell som på engelska kallas comprehensive geriatric assessment, CGA. Någon etablerad svensk benämning finns inte trots att modellen beskrevs redan 1946.

Med det här arbetssättet får den äldre bättre grundläggande personlig funktionsförmåga än med vanlig vård. Möjligheterna att bo kvar i eget hem efter sjukhusvistelsen blir också bättre. Det strukturerade arbetssättet är lika bra eller bättre än vanlig vård när det gäller att undvika återinläggning, och lika bra som vanlig vård när det gäller den äldres förmåga till mer komplexa vardagliga sysslor. Däremot är det ingen skillnad i fråga om dödlighet.

Allsidig bedömning

Vårdtillfället inleds med en allsidig geriatrisk bedömning av ett team med läkare, sjuksköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast och ibland även andra. Syftet är att vårdens åtgärder och uppföljning ska bygga på en helhetsbedömning – inte enbart på det medicinska läget.

Man beskriver patientens hälsohistoria, funktionsförmåga, kognitiva och psykiska tillstånd samt mun- och -nutritionsstatus. Patientens egna erfarenheter och upplevelser ska helst också tas med redan från början, innan åtgärder och uppföljning planeras.

Metoden kräver återkommande uppföljningar och regelbundna teamkonferenser, något som kan vara tidskrävande beroende på hur komplicerad patientens situation är.

Kostandseffektivt

SBU:s egna analyser tyder på att integrerad CGA till en början innebär en ökad kostnad men att modellen kan vara kostnadseffektiv på lång sikt.

Patienter över 65 år står för mer än 40 procent av alla besök på sjukhusens akutmottagningar och i många fall måste den äldre stanna kvar på sjukhuset. Runt om i landet har olika modeller prövats för att förbättra omhändertagandet och flödet av äldre patienter som söker akut. [RL]

Om rapporten

Omhändertagande av äldre som inkommer akut till sjukhus – med fokus på sköra äldre. En systematisk litteraturöversikt (2013). Projektledare SBU: Sten Anttila, anttila@sbu.se. Ordförande: Sven Ordesson. Hela rapporten med fullständig sammanfattning finns på www.sbu.se.