Preventiva insatser mot könsstympning av flickor och kvinnor
En kartläggning av systematiska översikter
Sammanfattning
Kvinnlig könsstympning innefattar ingrepp där delar av flickans yttre könsorgan skärs bort eller åsamkas skada utan att det finns någon medicinsk grund. I Sverige finns det flickor och kvinnor som lever med konsekvenser av könsstympning som utförts i ett annat land, eller som riskerar att utsättas för könsstympning.
Syftet med denna rapport är att kartlägga systematiska översikter som utvärderar preventiva insatser mot könsstympning och som publicerats i vetenskapliga tidskrifter. Kartläggningen är avgränsad till studier utförda i höginkomstländer eller övre medelinkomstländer. Detta för att utgöra ett underlag till Jämställdhetsmyndighetens arbete med att identifiera preventiva insatser mot könsstympning av flickor och kvinnor som är möjliga att tillämpa i Sverige. Vi har valt att tolka begreppet prevention brett. I kartläggningen ingår både forskning om insatser som syftar till att förebygga könsstympning så väl som forskning om insatser för att tillgodose och informera om vård för flickor och kvinnor som har genomgått könsstympning. En litteratursökning med uttömmande och bred ansats har genomförts i tolv databaser i november 2022.
Vi identifierade nio systematiska översikter relevanta för frågeställningen. Tre av dessa bedömdes ha måttlig risk för bias och sex hög risk för bias. Två av de systematiska översikterna med måttlig risk för bias redovisade inte slutsatser för övre medel- och höginkomstländer separat. Den tredje systematiska översikten med måttlig risk för bias redovisar en slutsats som går att applicera på det geografiska sammanhang vi valt för denna rapport. Där beskriver översiktsförfattarna ett bristfälligt kunskapsläge gällande utvärdering av utbildningsinsatser riktade till hälso- och sjukvårdspersonal. Utöver detta huvudresultat har vi även identifierat primärstudier kring preventiva insatser mot könsstympning av flickor och kvinnor, vilka redovisas i en bilaga (Bilaga 1).
Sammanfattningsvis visar vår kartläggning att kunskapsläget utifrån vetenskapligt publicerad forskning är otillräckligt. Det behövs mer forskning för att kunna bedöma vilka preventiva insatser mot könsstympning av flickor och kvinnor som har effekt.
1. Inledning
1.1 Uppdrag och syfte
SBU fick en förfrågan från Jämställdhetsmyndigheten om att ta fram ett kunskapsunderlag om effektiva arbetssätt och metoder för att förebygga och bekämpa könsstympning av flickor och kvinnor. Syftet med den här rapporten är att kartlägga befintlig forskning, det vill säga publicerade vetenskapliga artiklar om preventiva insatser mot könsstympning. Vi har i första hand tittat på systematiska översikter. För att arbetssätten och metoderna ska vara relevanta för en svensk kontext har kartläggningen begränsats till studier utförda i övre medel- eller höginkomstländer. Kartläggningen ska ge en överblick över vilken forskning som finns och var forskning saknas. Rapporten innehåller inte några egna slutsatser men med denna metodik kan författarnas slutsatser från relevanta systematiska översikter med låg eller måttlig risk för bias återges. Ett bredare syfte med rapporten är att utgöra ett underlag för Jämställdhetsmyndighetens uppdrag att identifiera och utveckla preventiva insatser mot könsstympning, inom ramen för myndighetens uppdrag att förebygga och bekämpa könsstympning av flickor och kvinnor (A2021/01029).
1.2 Målgrupper
Jämställdhetsmyndigheten är mottagare av rapporten. Andra viktiga målgrupper är andra myndigheter som arbetar med kunskapsstöd och kunskapsspridning om arbete mot könsstympning, forskare inom området samt forskningsfinansiärer. Forskare och forskningsfinansiärer kan framför allt ha intresse av identifierade vetenskapliga kunskapsluckor.
2. Bakgrund
Könsstympning av flickor och kvinnor förekommer i delar av i första hand Afrika men också Mellanöstern och Asien [1]. Sedvänjan praktiseras i olika former och dess ursprung kan spåras flera tusen år bakåt i tiden. Anledningen till att flickor utsätts för könsstympning förklaras ofta med föreställningar om kyskhet, renhet, möjligheten att bli gift, social acceptans samt tradition och religiositet [2]. Det pågår sedan länge ett arbete i många länder för att förhindra att könsstympning äger rum [3]. På grund av migration till Sverige från länder där könsstympning förekommer är det en företeelse som många myndigheter och andra offentliga aktörer inom bland annat hälso- och sjukvård, rättsväsende och socialtjänst behöver lära sig mer om och förhålla sig till [4].
2.1 Definition av könsstympning
Kvinnlig könsstympning innefattar ingrepp där delar av flickans yttre könsorgan skärs bort eller åsamkas skada utan att det finns någon medicinsk grund [5]. Kvinnlig könsstympning är ett brott mot flickors och kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter [2]. Det finns inga positiva hälsoeffekter av könsstympning av flickor och kvinnor utan enbart potentiella negativa konsekvenser.
Kvinnlig könsstympning delas av Världshälsoorganisationen (WHO) in i fyra typer (se Figur 2.1):
- Typ 1. Klitoristoppen1 och/eller klitorisförhuden har helt eller delvis skurits bort.
- Typ 2. Klitoristoppen1 och/eller klitorisförhuden samt inre blygdläppar har helt eller delvis skurits bort (ibland även delar av yttre blygdläppar).
- Typ 3. Även kallad infibulation eller “faraonisk omskärelse”. Genom att skära i och fästa ihop inre och/eller yttre blygdläppar har en hudbrygga skapats framför slidöppning och/eller urinrörsmynning. En mindre öppning har lämnats i hudbryggan för urin och mensblod att passera. Med eller utan borttagande av klitoristopp1 och/eller klitorisförhud.
- Typ 4. Andra skadliga ingrepp mot flickans yttre könsorgan utan medicinsk grund, till exempel prickning, snittning, skrapning, användning av frätande eller andra skadliga ämnen [5].
1. Klitoristoppen eller klitorisollonet är den yttre, synliga delen av klitoris som är en känslig del av de kvinnliga yttre könsorganen.
I Faktaruta 2.1 beskrivs akuta komplikationer, det vill säga komplikationer i anslutning till ingreppet, samt beskrivna långtidskomplikationer efter könsstympning. Underlaget av välgjorda studier är litet för en del utfall [6] [7] [8]. Sambanden mellan komplikationer och könsstympning kan i vissa fall vara självklara, men i synnerhet för långtidseffekter kan det vara svårt att urskilja vad som orsakats av genomgången könsstympning och vad som åtminstone delvis kan bero på andra faktorer som förekommer parallellt, så kallade confounders. Vissa personer har fysiska eller psykiska besvär till följd av ingreppet medan andra inte upplever några besvär efter genomgången könsstympning. Könsstympningens typ och omfattning kan påverka vilka komplikationer som uppkommer och deras svårighetsgrad [7] [8] [9] [10] [11]. Det är lika viktigt i mötet med patienter som genomgått könsstympning att beakta olika förklaringsmodeller till symtom som i alla vårdmöten. Å andra sidan framhåller riktlinjer betydelsen av att våga fråga om könsstympning och att vara beredd att på korrekt vårdnivå följa upp eventuella besvär [4]. Vissa ingrepp som ingår i könsstympning typ 4 behöver inte ge synliga fysiska ärr.
Könsstympning av flickor har vanligen utförts av traditionella, kvinnliga utövare som även kan ha andra uppgifter relaterade till kvinnohälsa eller barnafödande. I vissa länder där könsstympning är vanligt förekommande finns det en ökande tendens att ingreppet utförs av sjukvårdspersonal [12]. Denna företeelse kallas medikalisering och fördöms av WHO och International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO) [13] [14].
Könsstympning beskrivs ofta som en företeelse som främst involverar kvinnor. Flickor och kvinnor är de som utsätts för ingreppet, det utförs i regel av kvinnor och det är i första hand kvinnliga familjemedlemmar och släktingar som ansvarar för beslut, planering och genomförande av könsstympning. Äldre kvinnliga släktingar beskrivs ibland ha större inflytande över beslutet än föräldrarna. Beslutsprocessen kan dock skilja sig åt mellan olika länder och grupper [15]. Männens roll beskrivs ofta vara underordnad i just detta sammanhang, men det är inte ovanligt att kvinnor uppger att motivet till ingreppet är ett svar på mäns förväntningar [16]. Därför har både fäders och blivande makars inställning betydelse och att det anses viktigt att involvera män i arbetet mot könsstympning [15] [17] [18].
2.2 Förekomst
Fler än 200 miljoner flickor och kvinnor i världen uppskattas vara könsstympade och cirka fyra miljoner flickor riskerar att könsstympas årligen. Ingreppet görs vanligen mellan spädbarnsålder och cirka 15 års ålder men det är vanligast att det utförs mellan fyra och nio års ålder [19]. En studie från 2017 beskriver trender över flera årtionden i 22 afrikanska länder där könsstympning av flickor och kvinnor praktiseras. Den beskriver att könsstympning långsamt minskar i prevalens, med betydande variation mellan länder. Det totala antalet könsstympade flickor och kvinnor ökar dock på grund av befolkningsökning [20]. På grund av migration från länder där kvinnlig könsstympning förekommer så lever flickor och kvinnor som utsatts för detta på platser där det inte är traditionellt, exempelvis länder i Europa, Nordamerika och Australien. Dessa länder utgör de flesta av de övre medel- och höginkomstländer som omfattas av denna rapport. Enligt en studie som bygger på uppgifter om födelseland uppskattas drygt 500 000 flickor och kvinnor i Europa vara könsstympade. Högst antal skattas i Storbritannien, Frankrike, Italien, Nederländerna och Sverige [21].
2.3 Preventionsarbete
Som ett led i arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) har flera FN-organ antagit konventioner mot könsstympning och fördelat arbetet mellan sig. WHO har primärt inriktat arbetet mot hälso- och sjukvård för de som redan är utsatta, medan United Nations Population Fund (UNFPA) och United Nations Children's Fund (UNICEF) främst fokuserat på prevention, särskilt genom "UNFPA-UNICEF Joint Program on the Elimination of Female Genital Mutilation" som samarbetar med myndigheter i över 14 afrikanska länder [22].
I Europa har EU genom European Institute for Gender Equality (EIGE) varit särskilt aktiva, bland annat med att kartlägga policy, omfattning och risk. EIGE har också utvecklat metoder för att beräkna omfattning och risk [23].
Preventiva insatser i medel- och höginkomstländer drivs i första hand av myndigheter men också av frivilligorganisationer. Dessa organisationer samlar ofta personer med egen erfarenhet av könsstympning eller ursprung från länder där det är vanligt förekommande [24]. Det är vanligt att preventiva insatser mot könsstympning innefattar information om lagstiftning eller negativa hälsoeffekter. Information om att ingreppet är ett brott mot mänskliga rättigheter samt den utsattas kroppsliga och sexuella integritet förekommer också [25].
De professioner inom exempelvis hälso- och sjukvården som ska arbeta med flickor och kvinnor som utsatts för eller är i riskzonen att utsättas för könsstympning upplever ofta en osäkerhet i sitt arbete gällande exempelvis bemötande och kommunikation, medicinsk handläggning och lagstiftning [26] [27] [28]. Preventiva uppgifter, som att registrera och rapportera fall av könsstympning, kan uppfattas försvåra vårdrelaterade uppgifter [29].
Flera studier har visat att drabbade grupper kan uppleva preventivt arbete från myndigheter och professionellt håll som problematiskt och kränkande [30] [31]. I studier som undersöker könsstympade kvinnors erfarenheter och perspektiv framkommer det ofta lågt förtroende för kunskapen om kvinnlig könsstympning hos sjukvården, liksom oro för bemötande eller tidigare negativa erfarenheter av kontakt med vårdinrättningar [28] [32] [33] [34] [35].
I denna rapport beskriver vi primär, sekundär och tertiär prevention. Primär prevention definieras som att förhindra uppkomsten av en sjukdom eller tillstånd, hos personer där riskfaktorer förekommer. Sekundär prevention innebär att upptäcka mycket tidiga tecken på en sjukdom eller ett tillstånd och förhindra att det utvecklas vidare. Tertiär prevention innebär att förebygga negativa hälsoeffekter av en sjukdom eller ett tillstånd [36].
2.4 Könsstympning av flickor och kvinnor ur ett svenskt perspektiv
2.4.1 Förekomst i Sverige
Från ett europeiskt perspektiv finns det i Sverige relativt stora grupper av individer som invandrat från länder där en hög andel flickor fortfarande genomgår könsstympning [21] [37]. Migration till länder där könsstympning inte är vanligt kan enligt en del studier leda till mindre positiva attityder till att låta könsstympa flickor. Detta kan ha många anledningar, men det beskrivs bland annat handla om majoritetssamhällets inställning och förväntan, lagstiftning i mottagarlandet och att man nås av information om negativa hälsoeffekter [38] [39] [40]. Forskning tyder på att grad av integration, generell ändring av kulturella uppfattningar och beteenden påverkar uppfattningar och handlingar kopplade till könsstympning av flickor och kvinnor [41] [42] [43]. Att könsstympning av flickor och kvinnor utgör grund för åtal bedöms motverka att barn utsätts för ingreppet. Men det kan också innebära en risk för att det görs i hemlighet, till exempel under resor till ursprungsländerna. Där kan det också finnas en risk att ingreppet initieras av andra släktingar än vårdnadshavarna, trots deras motstånd [44].
Det är okänt hur många kvinnor i Sverige som har genomgått könsstympning men Socialstyrelsen har uppskattat att det 2021 levde 68 000 flickor och kvinnor i Sverige som kan ha varit utsatta för någon typ av könsstympning, i regel innan de kom till Sverige. De största skattade grupperna var födda i Somalia, Eritrea, Etiopien, Irak, Egypten, Gambia och Sudan. Uppskattningsvis 13 000 till 23 000 flickor under 18 år befann sig i riskzonen för könsstympning. I rapporten framhålls flera faktorer som bidrar till stor osäkerhet i dessa siffror, i synnerhet vad gäller antalet flickor i riskzon [37].
I en rapport från Socialstyrelsen om vården av könsstympade flickor och kvinnor (2020) framgår det att cirka 5 000 kvinnor med diagnosen könsstympning hade sökt vård inom specialist- eller förlossningsvården i Sverige från 2012 till 2018 [45]. De flesta som sökte vård var kvinnor i barnafödande ålder. Under 2018 hade 52 flickor i åldern 0 till 17 år, som varit utsatta för könsstympning, sökt vård och fått en diagnos. Färre än fem flickor under 18 år, som var födda i Sverige och som hade sökt vård, fick diagnosen könsstympning mellan 2012 och 2018 [45].
I två nyligen genomförda enkätundersökningar bland barn och ungdomar har frågor om förväntningar kopplade till att vara könsstympad eller omskuren funnits med. Bland elever i årskurs tre på gymnasiet svarade elva procent av de utlandsfödda flickorna och en procent av de svenskfödda flickorna att de upplevde förväntningar från familj eller släkt om att vara könsstympad [46]. Av elever i årskurs nio kände elva procent av flickorna med utrikesfödda föräldrar och två procent av de med svenskfödda föräldrar förväntningar från familj eller släkt om att vara könsstympad [47].
2.4.2 Lagstiftning
Sverige ratificerade barnkonventionen 1990 och sedan 2020 är den införlivad i svensk lagstiftning. I samband med könsstympning aktualiseras artiklarna 19 och 24 utöver barnkonventionens så kallade grundpelare. I artikel 19 stadgas det generella påbudet om att barn ska skyddas mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande, inklusive sexuella övergrepp. I artikel 24 stadgas att konventionsstaterna ska vidta alla effektiva och lämpliga åtgärder i syfte att avskaffa traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa.
Könsstympning av flickor och kvinnor är kriminaliserat i Sverige sedan 1982 och lagen (1982:316) med förbud mot könsstympning av kvinnor har vid flera tillfällen reviderats och skärpts. Bland annat har ett undantag från principen om dubbel straffbarhet införts vilket medför att även ingrepp som utförs eller planeras att utföras utanför Sveriges gränser är kriminaliserade. Mellan åren 2016 till 2020 inkom cirka 140 ärenden gällande misstanke om könsstympning till polismyndigheten [48]. I Socialstyrelsens vägledning för hälso- och sjukvården lyfts, utifrån lagens förarbeten, att det inte är tillåtet att åter sy ihop en kvinna som tidigare blivit könsstympad via infibulation (typ 3) på ett sätt som inte är medicinskt motiverat [4].
Sedan år 2020 finns det möjlighet för socialnämnden att enligt lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) ansöka om utreseförbud i ärenden där det finns en påtaglig risk för att barn ska föras ut ur landet för att giftas bort eller, då det gäller flickor, att utsättas för könsstympning. I en översiktlig genomgång av praxis sedan utreseförbudet infördes i LVU framkommer att ansökningar som handlade om risk för könsstympning var ovanliga och under åren 2020 och 2021 endast aktualiserats för fyra flickor [49].
Lagstiftningen mellan olika europeiska länder skiljer sig åt gällande till exempel skyldighet att rapportera, registrera eller polisanmäla. I Sverige har personal inom hälso- och sjukvård och skola en generell skyldighet att genast anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten. Detta kan exempelvis gälla flickor under 18 år där könsstympning planeras eller där könsstympning har ägt rum. Anmälningsskyldigheten gäller misstanke och det är sedan socialtjänstens ansvar att utreda barnets situation och behov av stöd och skydd enligt socialtjänstlagen [50]. Det har också införts lättnader i sekretessen för socialtjänsten och hälso- och sjukvården så att de har möjlighet att anmäla till polis och åklagare att de fått information om eller upptäckt könsstympning [51].
Till skillnad från situationen i Sverige har personal inom hälso- och sjukvården i Norge däremot tystnadsplikt om de upptäcker könsstympning. Denna tystnadsplikt kan brytas först om det behövs för att förebygga allvarliga hälsokonsekvenser eller skydda närstående från könsstympning [44]. I England innebär lagstiftningen att alla flickor och kvinnor som utsatts för könsstympning ska registreras. Dessutom ska misstänkta fall av könsstympning av flickor under 18 år polisanmälas oavsett om de misstänks ha utförts före eller efter att flickan kom till England [52] [53].
2.4.3 Arbetet mot könsstympning på nationell nivå
Det har under en längre tid gjorts kunskapssammanställningar och genomförts ett flertal myndighetsuppdrag på nationell nivå om könsstympning. Jämställdhetsmyndigheten konstaterar dock att gällande preventionsarbete så finns det ett behov av ytterligare kunskap för att utveckla och sprida effektiva arbetssätt och metoder för informationsspridning samt attityd- och beteendeförändring [48].
2.5 Terminologi
2.5.1 Kvinnlig könsstympning och kvinnlig omskärelse
I denna rapport använder vi begreppet kvinnlig könsstympning, i enlighet med att WHO använder begreppet Female Genital Mutilation (FGM). Tidigare användes termen kvinnlig omskärelse i många sammanhang. Idag används den alltmer sällan av myndigheter eller forskare men kan exempelvis vara lämplig att inleda med vid samtal med patient eller berörd person [4]. Termen FGM myntades för att understryka ingreppets skadliga inverkan och särskilja från manlig omskärelse. I engelskspråkig litteratur används också ofta termen Female Genital Cutting (FGC) alternativt FGM/C. Alla dessa begrepp är omdebatterade [2].
2.5.2 Flickor och kvinnor
I denna rapport används begreppen flickor och kvinnor för att beskriva personer födda med kvinnliga könsorgan. Vi är medvetna om att alla personer födda med kvinnliga könsorgan inte identifierar sig som flickor eller kvinnor och när vi använder dessa benämningar kan det förstås även inkludera transpersoner, icke-binära eller personer med intersexvariationer.
3. Metod
Syftet med den här rapporten är att kartlägga befintlig forskning, det vill säga publicerade vetenskapliga artiklar om preventiva insatser mot könsstympning. Kunskapsläget beskrivs utifrån systematiska översikter som inkluderar studier med kvantitativ forskningsmetodik, och som vi har bedömt vara relevanta för rapportens frågeställningar. Vi har även valt att lista de primärstudier med kvantitativ, mixad eller kvalitativ metodik som vi identifierat under arbetet i en separat bilaga (Bilaga 1). Urvalskriterierna som beskrivs nedan har använts för både systematiska översikter och primärstudier.
Projektgruppen tog fram en projektplan för denna rapport som fastställdes genom beslut den 9 december 2022. Projektplanen registrerades på Open Science Framework (OSF).
3.1 Frågor
Vilket är kunskapsläget när det gäller preventiva insatser mot könsstympning av flickor och kvinnor?
3.2 Urvalskriterier
Följande urvalskriterier har använts för att välja ut relevant litteratur för forskningsfrågan. Detta formuleras som ett PICO (Population, Intervention, Control, Outcome). Nedan används termerna Population, Insatser, Jämförelse och Utfall.
3.2.1 Population
- Personer som kan komma att medverka till, initiera, utföra eller propagera för könsstympning
- Flickor och kvinnor i riskzonen för att utsättas för könsstympning
- Aktörer inom civilsamhället exempelvis religiösa samfund, frivilligorganisationer, idrotts- och kulturföreningar samt ledargestalter inom lokalsamhället
- Offentliga aktörer, exempelvis personal inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, skola och förskola, rättsväsende (polis, rättsmedicin, barnahus, åklagare eller andra juridiska instanser)
- Flickor och kvinnor som har genomgått könsstympning
3.2.2 Insatser
Preventiva insatser som syftar till att förhindra eller minska könsstympning av flickor och kvinnor. Sådana insatser kan exempelvis avse information, utbildning, upptäckt eller omhändertagande i syfte att direkt eller indirekt förhindra könsstympning.
Insatserna kan delas in i följande kategorier [22]:
- Insatser från myndigheter och civilsamhälle för att förhindra könsstympning (nivå samhälle)
- Förändringsarbete kring normer och beteende kring könsstympning bland de grupper och individer där könsstympning kan förekomma (nivå grupp eller ledare)
- Insatser som stärker kvinnors och flickors rättigheter, självkänsla och resurser (eng. empowerment) (nivå individ)
- Insatser som syftar till att informera om eller tillgodose tillgång till vård för könsstympade flickor och kvinnor (nivå service). Denna punkt avser tertiär prevention, det vill säga förebygger negativa följdeffekter av könsstympning. Detta avser inte studier av behandlingsmetoder.
3.2.3 Jämförelse
Vi har inkluderat studier med eller utan kontrollgrupp. Vi ställde inga krav på utformningen av kontrollgrupp.
3.2.4 Utfall
Utfall som är direkt kopplade till det överordnade målet att minska nya fall av könsstympning eller minska de negativa följderna för redan könsstympade flickor och kvinnor. Utfallen struktureras utifrån Socialstyrelsens gruppering av indikatorer inom hälso- och sjukvården [4] [54].
- Strukturindikatorer: mäter de påverkbara förutsättningarna
- Lagstiftning, regelverk och policyer
- Riktlinjer, kunskapsstöd och vårdprogram riktade till offentliga aktörer (till exempel vård, skola/förskola och socialtjänst)
- Upprättande av dedikerade mottagningar/tjänster som syftar till att förebygga eller lindra effekter av könsstympning
- Processindikatorer: mäter de aktiviteter som utförs
- Rättskipande insatser
- Förändringsskapande aktiviteter inom till exempel offentliga aktörer/civilsamhälle/frivilligorganisationer
- Samverkande aktiviteter mellan offentliga aktörer/civilsamhälle i syfte att förbättra upptäckt eller omhändertagande
- Resultatindikatorer: mäter de utfall som bidrar till måluppfyllelsen
- Förekomst av eller incidens av könsstympning
- Normer, uppfattningar, beteenden relaterat till könsstympning, inklusive beteenden relaterade till anmälan till polis eller socialtjänst
- Kunskap om och uppfattningar om könsstympning hos offentliga aktörer/civilsamhälle
- Kunskap om negativa effekter av könsstympning hos individer i riskpopulationer (första och andra gruppen som nämns under ’Population’) samt kunskap och vårdsökande beteende hos personer som lever med könsstympning
3.2.5 Geografiskt sammanhang (setting)
Kartläggningen begränsas till studier utförda i övre medel- eller höginkomstländer, eller som särredovisar resultat från dessa länder, enligt Världsbankens definition [55].
3.2.6 Kategorier som kartan över systematiska översikter märks upp med
- Population (enligt indelning Avsnitt 3.2.1)
- Typ av insatser
- Typ av indikator/utfall (struktur/process/resultat)
- Geografiskt sammanhang/setting
- Publikationstyp
- Systematisk översikt med låg/måttlig risk för bias
- Systematisk översikt med hög risk för bias
- Systematisk översikt utan inkluderade studier
3.2.7 Publikationstyper
- Primärstudier och systematiska översikter som publicerats i en peer review-granskad tidskrift.
- Systematiska översikter publicerade av en HTA-organisation eller motsvarande. För definition av systematisk översikt se Faktaruta 3.1
- Primärstudier och renodlat kvalitativa systematiska översikter (kvalitativa evidenssynteser) listas och beskrivs översiktligt men ingår inte i kartan.
3.2.8 Övriga avgränsningar
Inklusionskriterier:
- Studier publicerade på engelska, danska, norska eller svenska.
- Kartläggningen avgränsas till studier publicerade efter 1 januari 2008.
Exklusionskriterier:
- Översiktsartiklar av icke systematisk typ. Exempelvis de som inte innehåller en beskrivning av en strukturerad frågeställning, en systematisk litteratursökning och en metod för bedömning av studiernas relevans.
- Grå litteratur, det vill säga myndighetsrapporter och andra rapporter som inte publicerats i peer-review granskade vetenskapliga tidskrifter eller via HTA-organisationer.
- Studier om kirurgiska ingrepp i underlivet på medicinsk eller estetisk indikation ingår inte i kartläggningen.
- Studier som berör omskärelse av pojkar och män ingår inte i denna kartläggning.
3.2.9 Bearbetning av projektplan
PICO samt övriga avgränsningar av urval av studier har utarbetats av projektgruppens projektledare från SBU:s kansli samt projektets sakkunniga, Jämställdhetsmyndigheten, projektägande chef, SBU:s interna kvalitetsgrupp samt SBU:s Vetenskapliga råd.
3.3 Process för urval av studier
3.3.1 Litteratursökning
Projektets informationsspecialist skapade och genomförde därefter strukturerade litteratursökningar med uttömmande ansats efter samråd med projektets sakkunniga och projektledare. De sakkunniga bidrog med kompletterande söktermer. Projektgruppen beslutade gemensamt om sökstrategi.
Litteratursökningarna gjordes i november 2022 och utfördes i följande internationella databaser:
- Academic Search Premier (EBSCO)
- CINAHL (EBSCO)
- Cochrane Library (Wiley)
- Criminal Justice Abstracts (EBSCO)
- EMBASE (Embase.com)
- International HTA database
- Medline (Ovid)
- PsycInfo (EBSCO)
- PubMed (NLM)
- Scopus (Elsevier)
- Sociologial Abstracts/Social Services Abstracts (ProQuest)
- SocINDEX (EBSCO)
Som komplement till sökningarna i internationella databaser kontrollerades referenslistor i relevanta systematiska översikter. Sökstrategin redovisas i sin helhet i Bilaga 2.
3.3.2 Bedömning av relevans
Två projektledare granskade oberoende av varandra titel och sammanfattning (abstrakt) på de studier som identifierades i litteratursökningarna. Granskningen genomfördes i samtliga steg med hjälp av gallringsverktyget Covidence [56]. De sammanfattningar som uppfyllde urvalskriterierna, eller där det fanns en osäkerhet om de uppfyllde kriterierna beställdes i fulltext. Varje artikel granskades av en projektledare och en sakkunnig. Eventuella oenigheter vid granskningen löstes genom diskussion till konsensus mellan bedömarna. Vid behov togs diskussionen i hela projektgruppen. Artiklar som granskades i fulltext och som inte uppfyllde kriterierna sorterades bort och orsak till exklusion noterades av granskarna. Exkluderade artiklar redovisas i Bilaga 3. Projektmedlemmar bedömde inte artiklar som de själva var medförfattare till.
3.4 Kategorisering av de systematiska översikterna
Samtliga inkluderade systematiska översikter och primärstudier kategoriserades utifrån de förbestämda kategorierna av populationer, insatser, aktör/utförare av insats samt utfall som ingår i kartläggningen. Detta arbete utfördes av en medlem i projektgruppen och kontrollerades av en annan. En systematisk översikt kunde märkas med mer än en målgrupp, intervention, aktör/utförare och fler än ett utfall.
3.4.1 Bedömning av risk för bias
Projektgruppen bedömde de systematiska översikternas risk för bias (risk för snedvridning) i par och oberoende av varandra. Detta gjordes med stöd av de frågor som finns beskrivna i ROBIS granskningsmall (Bilaga 4) [57]. ROBIS består av fyra domäner som vägs ihop till en sammanfattande bedömning som kunde vara låg, måttlig eller hög.
Kartläggningen inkluderar inte någon bedömning av risken för bias för de primärstudier som ingår i de systematiska översikterna eller för de primärstudier som listas separat.
För de översikter som har låg eller måttlig risk för bias och som särredovisar slutsatser för övre medel- eller höginkomstländer presenteras översiktsförfattarnas slutsatser.
4. Urval av studier
Litteratursökningen genomfördes i november 2022. Sökstrategierna redovisas i Bilaga 2. Totalt genererades 6 310 referenser (artikelsammanfattningar), se Figur 4.1. Av de 474 artiklar som beställdes i fulltext var det 9 systematiska översikter som uppfyllde urvalskriterierna. Exkluderade artiklar redovisas i Bilaga 3. Vi identifierade även 33 primärstudier som redovisas i Bilaga 1.
5. Resultat
5.1 Sammanfattning av huvudresultatet
Kartläggningen visar att det saknas systematiska översikter som specifikt utvärderat effekten av preventiva insatser som utförts i övre medel- eller höginkomstländer och som har en låg eller måttlig risk för bias. En översikt med måttlig risk för bias utgör ett undantag där man konstaterar att forskningsläget är otillräckligt i länder med både låg och hög förekomst av könsstympning.
5.2 Karta över systematiska översikter
Samtliga relevanta systematiska översikter redovisas och länkas i den interaktiva kartan. Här visas vilka målgrupper som studerats, inom vilka kategorier av insatser det preventiva arbetet utförts och utfallskategorier. Kartan beskriver också om översikterna är begränsade till det urval vi definierat, övre medel- eller höginkomstländer, samt artiklarnas risk för bias.
5.3 Identifierade systematiska översikter
Av de nio systematiska översikterna som identifierades hade tre måttlig risk för bias [59] [60] [61] och sex hade hög risk för bias [58] [62] [63] [64] [65] [66]. Ingen översikt bedömdes ha låg risk för bias.
Tre av de systematiska översikterna hade avgränsat urvalet till primärstudier som utförts i övre medel- eller höginkomstländer [58] [64] [65]. Fem översikter hade inkluderat primärstudier utförda i låg-, medel- eller höginkomstländer [59] [60] [61] [63] [66]. I de fallen har författarna redovisat de inkluderade primärstudierna enskilt, på ett sådant sätt att resultat från primärstudier utförda i övre medel- eller höginkomstländer framgår. Det betyder dock inte att de översikterna redovisade separata slutsatser för övre medel- och höginkomstländer. De resultat eller insatser som lyfts fram i resten av kapitlet är endast från övre medel- och höginkomstländer, även om vissa översikter även inkluderade studier från andra geografiska sammanhang. En systematisk översikt identifierade inga relevanta primärstudier [62].
Samtliga åtta översikter som identifierade studier intressanta för denna rapport inkluderade primärstudier med kvantitativa resultat [58] [59] [60] [61] [63] [64] [65] [66]. Sex översikter inkluderade även primärstudier med kvalitativa resultat [58] [59] [63] [66]. I flera fall ingår primärstudier som inte innehåller en utvärdering av en preventiv insats i de systematiska översikterna [63] [65] [66].
5.3.1 De systematiska översikternas innehåll
Innehållet i de systematiska översikterna har kategoriserats utifrån en struktur som beskrivs i Avsnitt 3.4. En systematisk översikt kan ingå i flera kategorier, exempelvis när primärstudier i en och samma systematiska översikt har flera olika målgrupper eller undersöker olika insatser.
5.3.1.1 Preventiva insatser
I detta avsnitt beskrivs översiktligt de olika typer av preventiva insatser som beskrivs i de systematiska översikterna.
I en översikt av Baillot och medförfattare, som var en så kallad scoping review, var återgivningen av de inkluderade primärstudierna för otydlig för att det skulle vara möjligt att kategorisera [58]. Den innehöll en egen kategorisering av de inkluderade artiklarna-Participation, Prevention, Protection och Provision- vilka delvis men inte helt överlappade våra kategorier. Översikten är därför inte inkluderad i efterföljande beskrivning utifrån kategorier. Denna översikt innehöll även en del som var utformad som en kvalitativ primärstudie. Eftersom denna del uppfyllde kriterierna för att bli inkluderad som en primärstudie är den redovisad i Bilaga 1.
5.3.1.1.1 Insatser på nivå samhälle
Kategorin nivå samhälle avser övergripande insatser från myndigheter och civilsamhälle för att förhindra könsstympning. En översikt av Njue och medförfattare bedöms beröra preventiva insatser inriktade på samhällsnivå [64]. I översikten inkluderades endast en peer-review granskad primärstudie, resterande tio artiklar var myndighetsrapporter eller annan grå litteratur. Njue och medförfattare beskriver insatserna utifrån en kategorisering av primär, sekundär och tertiär prevention. Flera insatser på samhällsnivå ingick, som exempelvis kartläggning och uppföljning av olika former av lagstiftning, beskrivning och uppföljning av policydokument samt upprättande av nätverk mellan olika professionella instanser i det preventiva arbetet. [64].
5.3.1.1.2 Insatser på nivå grupp eller ledare
Insatser i kategorin nivå grupp eller ledare omfattar förändringsarbete kring normer och beteende kring könsstympning bland de grupper och individer där könsstympning kan förekomma. Tre översikter bedöms beröra preventiva insatser som är inriktade mot grupper eller ledare [59] [64] [66].
I översikten av Njue och medförfattare ingick bland annat fyra primärstudier från England där både grupper samt enskilda individer utbildades för att kunna hålla i workshops, drama- och konstklasser, göra hembesök i enskilda familjer i det egna lokalområdet och utbilda religiösa samfund i syfte att informera om och förhindra könsstympning. En studie från Australien hade insatser på gruppnivå som utbildning av “community leaders” med syfte att bygga nätverk i lokalområdet i syfte att informera om och förhindra könsstympning [64].
I översikten av Abidogun och medförfattare ingick en primärstudie från flera europeiska länder av insatsen REPLACE som pågick under en 6-årsperiod [59]. Insatser med preventivt syfte levererades till olika afrikanska invandrargrupper i flera europeiska länder. Studien hade bland annat utvärderat hur redo för förändringar i attityd och praktik gällande könsstympning en grupp bedömdes vara före och efter intervention. Även individers uppfattningar före och efter en utbildningsinsats utvärderades. I samma översikt ingick också en studie från irakiska Kurdistan om en utbildningsinsats riktad till religiösa ledare och föräldrar i syfte att förändra attityder i förhållande till könsstympning [59].
Översikten av Waigwa och medförfattare inkluderade en primärstudie som undersökte effekten av hälsosamtal som utfördes i ett preventivt syfte inom mödrahälsovården i USA [66]. I primärstudien undersöktes effekten av att informera om negativa hälsoeffekter av kvinnlig könsstympning och lagstiftning. Översikten inkluderade också en primärstudie med främst kvalitativ ansats där män boende i Spanien eller Marocko intervjuades om attityder kring och kunskap om könsstympning.
5.3.1.1.3 Insatser på nivå individ
Kategorin nivå individ avser insatser som stärker kvinnors och flickors rättigheter, självkänsla och resurser (eng. empowerment). Två översikter bedöms beröra preventiva insatser som stärker kvinnors och flickors rättigheter, självkänsla och resurser [59] [64].
Njue och medförfattare inkluderade en studie från Australien där bland annat riktade informationskampanjer i lokala medier för att förhindra könsstympning ingick i insatsen [64]. I översikten av Abidogun och medförfattare ingick en studie från England kring en insats riktad till kvinnor och män med somalisk bakgrund i syfte att öka kunskapen om könsstympning och diskutera ämnet genom intervjuer och fokusgrupper [59].
5.3.1.1.4 Insatser på nivå service
Insatser i kategorin nivå service syftar till att informera om eller tillgodose tillgång till vård för könsstympade flickor och kvinnor. Det kan omfatta tertiär prevention, det vill säga att förebygga negativa följdeffekter av könsstympning. Studier av behandlingsmetoder ingår däremot inte i kartläggningen. Sex översikter bedöms beröra insatser som var inriktade mot att informera eller tillgodose vård för könsstympade flickor och kvinnor [60–66] men endast fem av dem var översikter som hade inkluderat primärstudier (se Figur 5.1).
I översikten av Njue och medförfattare ingick en rapport från England, som inte är publicerad i vetenskaplig tidskrift, där preventiva insatser på flera nivåer beskrevs [64]. Kvinnor som utsatts för könsstympning fick tillgång till extra stöd vid sjukvårdskontakter och även information av barnmorskor, socialarbetare och terapeuter vid de särskilda klinikerna kopplade till projektet.
Balfour och medförfattare undersökte insatser som syftade till att förbättra hälso- och sjukvårdspersonals förmåga att förebygga och behandla könsstympning [60]. De fann två primärstudier, varav en var utförd i höginkomstland [67]. I den studien genomgick 11 barnmorskor i USA en utbildning som bestod av flera delar. Utbildningen fokuserade på könsstympning typ 3 och handläggning av denna form av könsstympning. Utbildningen innehöll också ett moment med samtal med en ”somalisk cultural broker”. Utvärdering skedde genom enkäter före och efter utbildningen och avsåg självskattad förmåga gällande handläggning och identifiering av kvinnor som genomgått könsstympning. Primärprevention för att förhindra könsstympning nämndes inte i studien.
Dawson och medförfattare undersökte barnmorskors erfarenheter av att vårda kvinnor som genomgått könsstympning [63]. Översikten hade en bredare ansats än vår rapport och inkluderade mer än interventionsstudier. Bland annat var tre svenska studier om uppfattningar, kunskap och behov för att vårda aktuell patientgrupp inkluderade men ingen av dem utvärderade någon intervention. Samma pilotstudie av Jacoby och Smith [67] som inkluderats i [60] och som beskrivs ovan var även inkluderad i översikten av Dawson och medförfattare.
Översikten av Terry och medförfattare utforskade prevalens, attityder, personlig upplevelse samt omvårdnad från sjuksköterskor. De inkluderade inte studier som enbart innefattade insatser riktade mot barnmorskor. De identifierade sammanlagt 13 studier varav en var relevant avseende tertiärprevention i höginkomstländer. Detta var en studie som avsåg att jämföra kunskap, attityder och praktik hos hälso- och sjukvårdspersonal i Spanien mellan två olika tidpunkter år 2001 och 2004.
I översikten av Bello och medförfattare sökte författarna efter jämförande studier som undersökte effekten av rådgivning vid defibulering, bland annat avseende önskemål om reinfibulering efter förlossning [62]. Målgruppen var kvinnor med könsstympning typ 3 som fått rådgivning i anslutning till defibulering. De lyckades inte identifiera någon studie som uppfyllde inklusionskriterierna.
Översikten av Diaz och medförfattare [61] undersökte effekten av utbildning för hälso- och sjukvårdspersonal. Totalt fem studier som utvärderat utbildningsinsatser identifierades, varav tre i höginkomstländer (två i USA och en i Storbritannien). Yrkeskategorier som i dessa studier genomgått utbildning var barnmorskor, sexualrådgivare och sjuksköterskestudenter. En av studierna [67] var även inkluderad i två övriga inkluderade systematiska översikterna [60] [63].
5.3.1.2 Övriga indelningar av de systematiska översikterna
De systematiska översikterna inkluderade för det mesta information om vilka målgrupper som en preventiv insats riktade sig mot, men i flera fall gick inte information om utförare av insatsen att tydligt utläsa av översikten. En översikt av Njue och medförfattare inkluderade insatser som riktade sig mot såväl flickor och kvinnor i riskzonen för att utsättas för könsstympning, ’personer som kan medverka till, initiera, utföra eller propagera för könsstympning’ (exempelvis föräldrar), ’aktörer inom civilsamhället’ (exempelvis religiösa ledare) och ’offentliga aktörer’ (exempelvis sjukvårdspersonal) [64]. Översikten av Abigoun och medförfattare [59] fokuserade på ’personer som kan medverka till könsstympning’, ’aktörer inom civilsamhället’ och ’offentliga aktörer’ medan översikten av Waigwa och medförfattare inkluderade studier med målgruppen ’personer som kan medverka till könsstympning’ i sin översikt om hälsoinformation.
De systematiska översikterna med fokus på olika grupper av hälso- och sjukvårdspersonal inkluderade följaktligen enbart målgruppen ’offentliga aktörer’ [60] [61] [63] [65]. Baillot och medförfattares studie [58] beskrev inte målgrupper tillräckligt tydligt och Bello och medförfattare inkluderade inga studier [62].
De utfall som var vanligast att mäta hörde till kategorin resultatindikatorer. Resultatindikatorer rapporterades tydligt i sju av översikterna som inkluderade studier [59] [60] [61] [63] [64] [65] [66]. Vid utbildningsinsatser mättes ofta attityder och kunskap hos målgruppen. Två översikter rapporterade processindikatorer [59] [64] och en redovisade strukturindikatorer [64]. Ingen av översikterna eller deras inkluderade primärstudier innehöll någon utvärdering om förekomst av nya fall av könsstympning i gruppen där en intervention genomförts.
5.3.2 Resultat från övre medel- eller höginkomstländer
Tre av de systematiska översikterna avgränsade urvalet till primärstudier utförda i övre medel- eller höginkomstländer. De utvärderade preventiva insatser som utförts från ett folkhälsoperspektiv i höginkomstländer [64], utformning av omvårdnad utförd av sjuksköterskor [65] samt undersökte kunskapsläget för de initiativ som tagits inom EU, Norge och Schweiz för att förebygga könsstympning av flickor och kvinnor [58]. Alla dessa tre systematiska översikter konstaterade att kunskapsläget är otillräckligt, till största delen beroende på för få studier.
Överlappningen av primärstudier som ingår i de systematiska översikterna är litet. Det kan bero på att översikterna har haft olika frågeställningar (Tabell 5.1), men även att alla tre översikterna hade hög risk för bias avseende litteratursökning och urval av studier. Det finns därför en risk för att de inte har identifierat alla relevanta studier. Baillot och medförfattare har två referenser gemensamma med Njue och medförfattare [64] och två referenser gemensamma med Terry och medförfattare [65]. Däremot har översikterna av Njue och medförfattare och Terry och medförfattare ingen överlappning i inkluderade primärstudier.
FGM = Female Genital Mutilation; HIC = höginkomstland; RoB = Risk för Bias | |||
Författare År Referens Risk för bias | Antal studier i översikten | Målsättning | Slutsats |
---|---|---|---|
Baillot et al 2018 [58] RoB: Hög |
70 studier (endast referensinformation för 38 av studierna) | This study aimed to explore FGM prevention and response interventions in Europe, using literature and interview sources. Study objectives were to:
|
“Further research is required to determine whether interventions are effective, while policy and practice development must be shaped and driven by the experiences, needs, and views of affected communities.” |
Terry et al 2013 [65] RoB: Hög |
13 studier | “This literature review explores the prevalence of and attitudes to FGM, personal experiences of women who have undergone the procedure and effective nursing care of this patient group.” | “The paucity of research looking at the nursing care of women with FGM demonstrates the need to explore this area further.” |
Njue et al 2019 [64] RoB: Hög |
11 studier | “We therefore undertook a systematic review to identify the evidence for FGM prevention interventions from a public health perspective in HIC.” | “…evidence of the effectiveness of interventions on reducing the prevalence of FGM is lacking highlighting the need for investment in impact evaluation and rigorous study designs.” |
5.3.2.1 Resultat från övriga systematiska översikter
Flera systematiska översikter särredovisar inte slutsatser gällande effekten av preventiva insatser som utförts i övre medel- eller höginkomstländer [59] [61] [62] [63] [66]. Därför redovisas inte slutsatser i Tabell 5.2 på samma sätt som slutsatser redovisats i Tabell 5.1. I Balfour [60] beskrivs slutsatsen som giltig i både hög- och lågprevalenta sammanhang vilket gör att den av oss bedöms som giltig i den kontext vi valt för rapporten: ”Approaches with healthcare workers in high and low prevalence settings need to consider prevention of FGM as well as treatment and care for women living with FGM. With the paucity of evaluation data, it is evident that more research is needed to better understand the best way to effectively implement programs that train healthcare workers in best practices for women living with FGM.” [60]. Sett till frågeställningen för den här kartläggningen, som gäller insatser som utförts i övre medel- eller höginkomstländer, får kunskapsläget för de frågeställningarna som undersöks i dessa systematiska översikter anses vara otillräckligt. Detsamma gäller den systematiska översikt av Bello och medförfattare som undersökte effekten av rådgivande samtal med kvinnor med könsstympning typ 3 på bland annat efterfrågan om reinfibulering. I det fallet identifierade författarna inte några relevanta studier [62].
FGM = Female Genital Mutilation; FGM/C = Female Genital Mutilation/Cutting; HIC = höginkomstland; RoB = Risk för bias; UMIC = övre medelinkomstland | ||
Författare År Referens Risk för bias | Målsättning | Antal studier i översikten |
---|---|---|
Dawson et al 2015 [63] RoB: Hög |
”…the aim of the present review was to examine the experiences and educational needs of doctors in LMICs and HICs with respect to FGM.” | 10 studier, varav 7 från UMIC/HIC |
Balfour et al 2016 [60] RoB: Måttlig |
”… to systematically review [--- ] the existing interventions intended at improving healthcare providers’ capacities of prevention and treatment of FGM.” | 10 studier, varav 1 från UMIC/HIC |
Bello et al 2017 [62] RoB: Hög |
”… to assess the impact of counselling prior to deinfibulation in women with type III FGM [--- and ---] to assess the impact of male partner involvement in counselling also on patient satisfaction with overall quality of care, marital satisfaction, and rate of requests for reinfibulation.” | Inga relevanta studier |
Waigwa et al 2018 [66] RoB: Hög |
“… to explore the effectiveness of health education as an intervention to prevent FGM/C in the affected communities.” | 12 studier, varav 2 från UMIC/HIC |
Abidogun et al 2022 [59] RoB: Måttlig |
”…the aim of this study was to carry out a systematic review of the outcomes of prevention-based interventions involving FGM/C, focusing on Arab League States and their diaspora.” | 12 studier, varav 5 från UMIC/HIC |
Diaz et al 2023 [61] RoB: Måttlig |
“…to identify studies that have developed and/or evaluated FGM/C education aimed at improving health professionals’ capacity to care for women with FGM/C.” | 5 studier, varav 3 från UMIC/HIC |
5.4 Primärstudier och kvalitativ evidenssyntes
Huvudresultatet i den här kartläggningen består av kartan över systematiska översikter och resultaten som redovisas från de systematiska översikterna med kvantitativ forskningsmetod. Dock har vi har i denna kartläggning inkluderat primärstudier med både kvantitativ, kvalitativ och mixad metodik. De artiklarna beskrivs endast översiktligt i Bilaga 1 för att ge läsaren en överblick av de insatser och metoder som undersökts. Däremot är avsikten inte att lyfta fram eller diskutera resultat från enskilda primärstudier, och vi har heller inte gjort någon bedömning av risk för bias för dem. Kriterier för inklusion och exklusion var samma för primärstudier som för systematiska översikter, se Avsnitt 3.2.
Vi har i vår litteratursökning även identifierat en kvalitativ evidenssyntes vilket är en systematisk översikt som endast inkluderar kvalitativa studier och sammanställer dem. Denna finns också översiktligt beskriven i Bilaga 1.
6. Diskussion
6.1 Diskussion av kartläggningens resultat
Utifrån resultatet i den här kartläggningen kan vi konstatera att det saknas välgjorda systematiska översikter som undersöker effekten av preventiva insatser som syftar till att förhindra könsstympning av flickor och kvinnor, och som utförts i övre medel- eller höginkomstländer.
Endast en systematisk översikt med måttlig risk för bias har en slutsats som går att applicera på det geografiska sammanhang vi valt för denna rapport. I denna systematiska översikt beskriver författarna bristfälligt kunskapsläge gällande utvärdering av utbildningsinsatser av hälso- och sjukvårdspersonal [60]. Det innebär att för samtliga preventiva insatser och utfall, oavsett målgrupp som insatsen riktas till eller vem som är utförare så finns det en vetenskaplig kunskapslucka. Det gäller oavsett om det är primär, sekundär eller tertiär prevention som avses. Det otillräckliga kunskapsläget när det gäller vetenskapligt publicerad forskning lyftes även i de inkluderade översikterna, oavsett geografiskt fokus. Det framgår tydligt både från vår kartläggning av systematiska översikter samt i vår genomgång av primärstudier att det behövs mer forskning. Samtidigt är det viktigt att påpeka att det inte innebär att de insatser som används idag saknar effekt utan att det behövs mer forskning för att veta vilka insatser som fungerar och för vilka effekt saknas.
De mest återkommande bristerna vi ser i översikterna är att urvalskriterierna varit oklara eller att litteratursökningen varit bristfällig eller otydligt beskriven. Detta ökar risken för att relevanta studier missas och att översikten ger en skev bild av befintlig kunskap.
I de inkluderade systematiska översikterna ingår ofta både kvantitativa och kvalitativa studier. Ofta har man dessutom inkluderat studier som även undersökt andra frågeställningar, exempelvis förekomst av eller attityder till könsstympning. Översikterna liknar därför i flera fall mer allmänt hållna litteraturöversikter som ger en överblick av forskningen än systematiska översikter som kvantitativt utvärderar effekten av en eller flera definierade preventiva insatser utifrån publicerade effektstudier. Därför blir det också svårt att få en sammantagen bild av effekten för olika insatser. De studier som finns har ofta stora olikheter och resultaten från dem går därför inte att sammanväga i exempelvis en metaanalys.
Det kan finnas flera orsaker till att det finns lite forskning inom detta område. En kan vara att problematiken berör en minoritet i befolkningen i exempelvis Europa, och att frågan därför inte hamnat i fokus i forskningen på samma sätt som den skulle gjort om en större del av befolkningen var berörd. Forskningsfrågan är även förknippad med etiska och metodologiska utmaningar. Könsstympning kan uppfattas som ett känsligt ämne och rör privatlivet, vilket kan påverka möjligheten att upptäcka fall och viljan att delta i forskningsstudier. De som utsätts för könsstympning blir oftast könsstympade som barn, och händelsen kan involvera föräldrar eller andra nära anhöriga. Det i kombination med att könsstympning är kriminaliserat, gör det svårare att undersöka effekten av preventiva insatser och att samla in tillförlitliga uppgifter.
Målgruppen är inte heller beständig, individer kan flytta ut ur landet och andra kan migrera in. Därför är det svårt att mäta effekt genom förändring i förekomst på det sätt som man kan göra i ursprungsländer där könsstympning är mer utbrett. En annan faktor som kan påverka forskningen kring prevention är förstås hur utbredd en positiv inställning till könsstympning är i berörda grupper [68]. Som nämnts inledningsvis talar ett flertal studier för att stödet för att fortsätta traditionen med könsstympning minskar vid migration till ett land där ingreppet dels är kriminaliserat, dels inte förväntas och ofta kraftigt fördöms av samhället [15] [18] [69] [70] [71]. Det finns studier som talar för att stödet för de svårare formerna av könsstympning, i synnerhet typ 3, minskar men att positiv inställning för andra former av könsstympning kan föreligga hos vissa individer [15] [18] [68] [69] [70] [71] [72] [73]. Nyligen genomförda enkätstudier bland ungdomar i Sverige visar att cirka en tiondel av alla flickor som antingen är utlandsfödda eller har utrikesfödda föräldrar uppger att de lever med förväntningar från familj eller släkt att vara könsstympade [46] [47]. Det gör ämnet relevant och fortsatt arbete med ovan nämnda utmaningar viktigt.
De insatser som beskrivs i den här kartläggningen kan ha effekt, men för att ta reda på den långsiktiga effekten av dem behövs bättre utvärderingar. Som exempel så förekommer det att studier som undersöker kunskap om och attityder till könsstympning efter en intervention bara mäter effekten genom en enkät som fylls i direkt efter utbildningen.
För att kunna arbeta preventivt behövs arenor och aktörer genom vilka insatsen kan nå målgruppen. Yrkesverksamma i olika delar av samhället spelar i det sammanhanget en viktig roll i det preventiva arbetet mot könsstympning, vilket lyfts i ett flertal av översikterna [60] [61] [63] [65]. Även om slutsatser som anges för låg- och medelinkomstländer inte är direkt applicerbara i exempelvis Europa är rimligen vikten av engagemang från yrkesverksamma relevant oavsett kontext. Flickor och kvinnor som varit utsatta eller är i riskzonen att utsättas kommer i kontakt med många olika instanser i sin vardag, såsom skola, hälso- och sjukvård, arbetsmarknad, sociala insatser och rättsväsende. Ett antal beskrivna insatser som identifierats i den här kartläggningen har varit riktade mot vårdpersonal, som exempelvis utbildningsinsatser med syfte att öka kunskap om ämnet samt höja personalens kompetens och förmåga till gott bemötande vid handläggning [60] [61] [63] [64] [65]. Hälso- och sjukvården utgör en naturlig del av många invånares liv och utgör därför en viktig arena när det gäller att uppmärksamma frågan om kvinnlig könsstympning. Vårdmöten kan vara lämpliga tillfällen att erbjuda hälsoinformation, också i preventivt syfte vilket inte minst gäller inom barn- och mödrahälsovård [27]. I vår kartläggning har de inkluderade översikterna inte lyckats dra tillförlitliga slutsatser om huruvida utbildning av vårdpersonal förändrar viktiga utfall gällande omhändertagande av flickor och kvinnor som utsatts för eller riskerar att utsättas för könsstympning. Översikterna innehöll kvantitativa primärstudier som utvärderade utbildningsinsatser av vårdpersonal men de var få, små och mätte i regel inte utfall som patienters upplevelse eller nöjdhet.
Det är intressant att notera att de systematiska översikterna i hög utsträckning identifierade insatser mot yrkesverksamma, främst hälso- och sjukvårdspersonal [59] [60] [61] [63] [64] [65]. I de primärstudier vi identifierade så fanns det en större bredd i målgrupper, även om det var vanligt att man riktade sig till hälso- och sjukvårdspersonal. Varför forskare, myndigheter och andra aktörer i så hög utsträckning väljer att utvärdera insatser riktade till yrkesverksamma snarare än till personer som kan komma att ta initiativ till att låta utföra eller propagera för könsstympning, är oklart. En förklaring kan vara att fokus i höginkomstländer ligger mer på omhändertagande av redan könsstympade flickor och kvinnor och mindre på primär prevention.
Även om utbildning och andra insatser riktade mot yrkesverksamma troligen är av stor betydelse för preventionsarbete inom detta område så kan yrkesbakgrund och ämneskompetens hos de som planerat och genomfört studier såväl som praktiska hänsyn vara faktorer som påverkar vilka målgrupper man har valt att involvera. Många översikter betonar vikten av att kunskapshöjande och preventiva insatser bör involvera berörda målgrupper men ofta påtalas bristande samverkan vid utformning av olika insatser från myndighetshåll [58] [61] [64]. Utöver att inkludera kvinnor som lever med könsstympning rekommenderas att göra män delaktiga samt att öka medvetenheten hos allmänheten, inklusive unga personer, där till exempel utbildningsväsendet bedöms viktigt i preventionsarbetet [58] [59] [64]. På samma sätt som i fallet med studier gällande vårdpersonal är det viktigt att betona att de resonemang gällande målgrupper som lyfts fram i översikterna i vår rapport inte utgår från evidensgraderade slutsatser.
6.2 Metoddiskussion
Syftet med den här kartläggningen har varit att identifiera systematiska översikter som beskriver preventivt arbete mot könsstympning och var det föreligger kunskapsluckor respektive evidens. Både litteratursökningen och genomgången har varit inriktad mot preventiva insatser som har ett uttalat fokus att förebygga kvinnlig könsstympning eller tillgodose vård för flickor och kvinnor som utsatts. Det innebär att insatser med bredare ansats som syftar till att arbeta mot mer allmänna risk- och skyddsfaktorer inte omfattas, även om de indirekt kan förebygga risken för att bli utsatt för könsstympning eller tillgodose tillgång till vård och behandling.
Vi har valt att inte avgränsa oss till enbart studier som undersöker primärprevention, det vill säga insatser för att förebygga nya fall av könsstympning. Vi har även inkluderat studier som undersökte insatser med syfte att tillgodose och informera om vård till kvinnor som genomgått könsstympning. Att dra gränsen mellan tertiärprevention och olika former av behandling är en bedömning som kan vara svår att göra utifrån hur studier är konstruerade och hur väl syftet med en insats beskrivs.
Forskningsområdets karaktär är multidisciplinärt och forskare inom så skilda discipliner som medicin och omvårdnad, juridik, socialt arbete, genusforskning, socialantropologi och psykologi publicerar forskning. Detta kan göra att viss forskning som skulle kunna tillföra relevant information inte kan inkluderas på grund av att forskningens struktur och upplägg är alltför olik vårt PICO och inklusions- och exklusionskriterier. Det förefaller finnas en hel del grå litteratur publicerat inom området, och som skulle kunna inkluderas för en heltäckande bild av forskningsfältet. Detta var dock inte något som ingick i denna rapport. I sin återrapportering av ”Uppdrag att förebygga och bekämpa könsstympning av flickor och kvinnor” (A2021/01029) kommer Jämställdhetsmyndigheten förhålla sig till viss grå litteratur.
I denna rapport avgränsade vi urvalet av litteratur avseende tid och språk. En nyligen publicerad systematisk översikt med liknande ansats, men utan en avgränsning till övre medel- och höginkomstländer [74] hade som ansats att även inkludera studier på franska och arabiska. Detta tillförde dock inga nya studier eller data. Vår rapports språkavgränsning var engelska och de skandinaviska språken. Vi kan självklart ha missat studier. Nyss nämnda översikt [74] hade samma tidsgräns som vi i denna rapport. Vi valde denna tidsmässiga avgränsning för att UNICEF och UNFPA det året lanserade UNICEF-UNFPA Joint Programme on FGM [22].
Vid en systematisk kartläggning och bedömning av risk för bias av systematiska översikter är metoden i regel sådan att de primärstudier som ingår i översikten inte bedöms. Det är istället översiktsförfattarnas metodik som bedöms enligt ett på förhand bestämt protokoll [75]. Syftet med detta är att enbart lyfta resultat eller slutsatser från översikter som är gjorda med en tillförlitlig metod. I denna rapport håller vi oss till denna metod men vi har dock valt att beskriva de olika insatser som förekommer i de systematiska översikterna, oavsett risk för bias. Det förekommer dock ingen återgivning av slutsatser från översikter som inte har en låg eller måttlig risk för bias. För att återges i rapporten skulle slutsatserna i översikten också särskilja på övre medel- och höginkomstländer och övriga länder.
En annan avgränsning i vår kartläggning har varit att bara inkludera studier utförda i övre medel- eller höginkomstländer. Syftet har varit att få fram resultat som i större utsträckning kan antas vara överförbara till svenska förhållanden, eftersom insatserna har utförts i en kontext som liknar den svenska. Överförbarheten kan påverkas av faktorer relaterade till skillnader i exempelvis samhälleliga strukturer, resurser för preventivt arbete och tillgång till hälso- och sjukvård. Även andra faktorer kan påverka hur man bäst når ut med information och kan arbeta preventivt i olika sammanhang. Detta kan exempelvis vara ursprungsland hos de som är föremål för insatsen, vilken typ av könsstympning som praktiseras där och faktorer relaterade till migrationen, situationen i det nya hemlandet och möjlighet till integration [21] [76] [77].
De studier vi har identifierat är företrädesvis från Europa, Nordamerika och Australien, där könsstympning inte förekommer inom majoritetsbefolkningen men kan förekomma inom vissa invandrargrupper. Utöver studier utförda i höginkomstländer har vi även inkluderat studier från övre medelinkomstländer eftersom de också kan vara tänkbara migrationsländer. I en del övre medelinkomstländer förekommer dock könsstympning utan koppling till migration, exempelvis inom vissa befolkningsgrupper. Vår bedömning var att möjligheten att identifiera fler studier vägde upp risken för sämre överförbarhet. Irak var det övre medelinkomstland som framför allt var representerat i systematiska översikter och primärstudier. Det finns betydande skillnader gällande regelverk om anmälan, sekretess och dokumentation mellan länder även inom Europa [78].
7. Överväganden för forskning och praktik
Kunskapsläget är otillräckligt när det gäller vetenskapligt publicerade kvantitativa utvärderingar av effekten för preventiva insatser som utförts i övre medel- eller höginkomstland mot könsstympning av flickor och kvinnor. Trots den vetenskapliga kunskapsluckan avseende insatsers effekt kan den vetenskapliga litteraturen ändå utgöra ett stöd för utformningen av sådana insatser. Kvalitativa studier, där exempelvis personer i grupper där könsstympning kan förekomma eller hälso- och sjukvårdspersonal med erfarenhet fått uttala sig om vad de tror kan vara relevant att beakta då man utformar en preventiv insats, kan erbjuda viktig information [28] [63] [64]. Metoder som använts och utvärderats i länder med hög förekomst av könsstympning kan vara relevanta i andra sammanhang men kan då behöva anpassas och utvärderas i den aktuella kontexten [74] [79]. Därutöver finns grå litteratur i form av myndighets- och projektrapporter som kan utgöra värdefull kunskap för att utarbeta exempelvis riktlinjer eller planera forskningsprojekt [24] [64].
Andra studier ger viss information om hur utvärderingar av införda insatser skulle kunna göras mer precisa och reproducerbara. För att kunna utvärdera effekten av en insats för att förebygga könsstympning kan det behövas validerade bedömningsinstrument, något som över lag saknas. Ett exempel som vi stött på i arbetet med kartläggningen är ett bedömningsinstrument för att mäta attityder och självskattad förmåga för personer inom hälso- och sjukvården som behandlar könsstympade kvinnor [80]. Generellt inom forskning är användandet av core outcome sets (COS) av värde. Det innebär att aktörer med kunskap inom fältet gemensamt kommer överens om vilka som är de mest relevanta utfallen inom forskningsfältet. Detta förefaller inte finnas identifierat inom området kvinnlig könsstympning men WHO har tagit fram ett detaljerat kompendium om indikatorer [81]. Även om dessa indikatorer är riktade mot forskning i högprevalenta länder kan de vara relevanta även i andra sammanhang. WHO har också tagit fram etiska riktlinjer att använda vid forskning om könsstympning [82].
I en del översikter och primärstudier i denna kartläggning finns det ambitiösa återgivningar av hur metoder arbetats fram, även om den kvantitativa utvärderingen kan vara begränsad. I en artikel om REPLACE projektet återges exempelvis hur insatsen anpassats till målgruppen och dess villighet till förändring [77]. I en av de kartlagda översikterna beskrivs kunskapsdokument från olika europeiska myndigheter som syftar till att underlätta samverkan, då insatser av preventiv eller vårdande karaktär med flera aktörer inblandade utformas [64]. Det saknas information i systematiska översikter om hur samverkan på flera nivåer och mellan olika sektorer fungerar i det preventiva arbetet men behovet av samverkan lyfts i flera av översikterna [58] [63] [65] [66].
Det bristfälliga kunskapsläget innebär att preventionsprogram i syfte att motverka förekomsten och lindra effekterna av kvinnlig könsstympning även fortsättningsvis behöver följas upp och utvärderas för att området på sikt ska bli bättre beforskat. Att kunskapen publiceras, helst i peer-review granskade vetenskapliga tidskrifter, och sprids till andra är även det en förutsättning för att det ska gå att bygga upp ett bättre kunskapsläge och innebär ett mer effektivt utnyttjande av resurser.
Viktiga utgångspunkter för framtida forskning om preventiva insatser bör utgå ifrån de behov som identifieras av personer som kan komma att beröras av dem. Det är därför viktigt med fortsatt kvalitativ forskning som involverar exempelvis personer i riskgrupper, flickor och kvinnor som genomgått könsstympning eller yrkesverksamma. Detta borde gälla så väl vilken information som förmedlas samt hur och i vilka sammanhang det sker. Insatser bör utvärderas även på lång sikt. En viktig del i preventionsarbetet är att ha en god kunskap om var behovet finns. För det behövs dels korrekta uppskattningar av förekomst av könsstympning hos grupper som migrerat från länder där könsstympning förekommer och uppskattning om risk för att utsättas hos flickor efter migration. Forskning talar för ett fallande stöd för könsstympning efter migration men med en betydande variation mellan olika länder och grupper [77] [83]. Aktuella enkätstudier beskriver dock att drygt två procent av alla flickor i Sverige upplever förväntningar från familj eller släkt att vara könsstympad [46]. Därför är det viktigt att fortsätta identifiera risk- och skyddsfaktorer kopplade till könsstympning [1] [38] [68] [72] [79].
8. Medverkande
8.1 Projektgrupp
8.1.1 Sakkunniga
- Cecilia Berger, med. dr, biträdande överläkare, Amelmottagningen Södersjukhuset, Stockholm
- Ragnhild Elise Brinchmann Johansen, PhD, Forsker 1, Nasjonalt Kunnskapssenter om Vold og Traumatisk Stress
- Hanna Linell, fil. dr, lektor, Institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet
8.1.2 Kansli
- Lisa Forsberg, projektledare
- Martin Norman, biträdande projektledare
- Elin Malmer, projektadministratör, till och med 221231
- Irini Åberg, projektadministratör, från och med 230101
- Ann Kristine Jonsson, informationsspecialist
- Jenny Odeberg, projektansvarig chef
8.1.3 Externa granskare
SBU anlitar externa granskare av sina rapporter. De har kommit med värdefulla kommentarer som förbättrat rapporten. SBU har dock inte alltid möjlighet att tillgodose alla ändringsförslag och de externa granskarna står därför inte med nödvändighet bakom samtliga texter i rapporten.
- Vanja Berggren, docent i folkhälsovetenskap, sjuksköterska, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet
- Birgitta Essén, professor, Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet. Överläkare, transkulturell mottagning vid Kvinnokliniken, Akademiska sjukhuset
8.1.4 Bindningar och jäv
Sakkunniga och externa granskare har i enlighet med SBU:s krav lämnat deklarationer om bindningar och jäv. SBU har bedömt att de förhållanden som redovisats där är förenliga med myndighetens krav på saklighet och opartiskhet.
8.1.5 SBU:s vetenskapliga råd
SBU:s vetenskapliga råd har granskat rapporten.
- Svante Twetman, Köpenhamns universitet, ordförande (tandvård)
- Anna Ehrenberg, Högskolan Dalarna, vice ordförande, (omvårdnad)
- Magnus Svartengren, Uppsala universitet (arbetsmiljö)
- Ulrik Kihlbom, Karolinska Institutet (etik)
- Titti Mattsson, Lunds universitet (etik, juridik)
- Pernilla Åsenlöf, Uppsala universitet (fysioterapi)
- Katarina Steen Carlsson, Lunds universitet (hälsoekonomi)
- Jahangir Khan, Göteborgs universitet (hälsoekonomi)
- Jan Holst, Malmö och Lunds universitet (medicin)
- Mussie Msghina, Örebro universitet (medicin)
- Britt-Marie Stålnacke, Umeå universitet (medicin)
- Sverker Svensjö, Falun och Uppsala universitet (medicin)
- Eva Uustal, Linköpings universitet (medicin)
- Carina Berterö, Linköpings universitet (omvårdnad)
- Ata Ghaderi, Karolinska institutet (psykologi)
- Petter Gustavsson, Karolinska institutet (psykologi)
- Martin Bergström, Lunds universitet (socialt arbete)
- Lena Dahlberg, Högskolan Dalarna (socialt arbete)
- Urban Markström, Umeå universitet (socialt arbete, funktionstillstånd- och funktionshinder)
- Christina Nehlin Gordh, Uppsala universitet (socialt arbete)
9. Ordförklaringar och förkortningar
Confounders | Faktor som påverkar ett samband mellan undersökta faktorer, eller effekten av en undersökt åtgärd, och som forskare måste ta hänsyn till för att resultatet av en studie inte ska bli missvisande. |
Core outcome sets | Uppsättning prioriterade utfall – överenskommet minimiurval av utfall som prioriterats som särskilt viktiga att mäta och rapportera i studier av effekter av insatser vid ett specifikt tillstånd. |
Empowerment | En handling eller process där någon som tidigare varit begränsad i inflytande och makt kommer i åtnjutande av det. |
Evidens | Med evidens menar vi på SBU ett forskningsresultat som är baserat på systematiskt sökta studier som har granskats utifrån hur relevanta de är och hur hög kvalitet de har och slutligen vägts samman. I en systematisk översikt ska resultaten för utfallet bedömts ha låg, måttlig eller hög tillförlitlighet enligt GRADE eller med någon motsvarande metod. |
Grå litteratur | Forskningsrelaterade dokument som har publicerats utan att ha genomgått vetenskaplig gransknings-process. Kan till exempel vara myndighetsrapporter, tekniska rapporter, och konferensbidrag. |
HTA Engelska: Health Technology Assessment |
HTA-rapporterna ska vara vägledande för såväl hälso- och sjukvårdens utövare som för dess politiska och administrativa ledning. Exempel på metoder som utvärderas är undersökningsprocedurer, medicintekniska produkter, läkemedel, vacciner, ingrepp, terapier, program och system. |
Högprevalenta | Sammanhang där ett visst fenomen (i detta fall könsstympning av flickor och kvinnor) är vanligt. |
Infibulation | Könsstympning av typ 3. Genom att skära i och fästa ihop inre och/eller yttre blygdläppar har en hudbrygga skapats framför slidöppning och/eller urinrörsmynning. En mindre öppning har lämnats i hudbryggan för urin och mensblod att passera. Med eller utan borttagande av klitoristopp och/eller klitorisförhud. |
Inklusionskriterier | Villkor för att data i en publicerad studie ska accepteras i en systematisk litteraturöversikt. |
Kontrollgrupp | Deltagargrupp i en klinisk prövning som endera får overksam behandling eller en för närvarande ordinär behandling. |
Kvalitativ forskningsmetodik | Forskning som bygger på kvalitativa data (observationer eller ord som beskriver fenomen) och som tolkar händelser och utvecklar begreppsmässiga strukturer. |
Kvantitativ forskningsmetodik | Forskning som bygger på kvantitativa data (mätvärden som uttrycks i siffror) och som vanligen utförs med statistiska metoder. |
Mixad forskningsmetodik | Forskning som använder såväl kvantitativ som kvalitativ metodik för att besvara en fråga. Ett exempel är att studien använt sig av en enkät och djupintervjuer. Engelska: Mixed methods. |
Peer review | Utvärdering av vetenskapligt, akademiskt eller professionellt arbete av någon som arbetar inom samma område. |
PICO | Engelska: Population, Intervention, Control, Outcome Svenska: population, insats, jämförelse/kontroll, utfall Ett format för en strukturerad fråga vid litteratursökning som ger en precisering av vilken grupp av personer som avses, vilken insats eller behandling som ska jämföras med vilket alternativ, och på vilket sätt utfallet ska mätas. |
Praxis | Process genom vilken en teoretisk kunskap omsätts i praktik. |
Primärstudier | En primärstudie är en vetenskaplig undersökning som innebär insamling och analys av originaldata. Primärstudier skiljer sig från sekundärstudier (t ex systematiska översikter), som innebär att tidigare insamlade data analyseras igen utifrån till exempel en ny forskningsfråga eller ett nytt perspektiv, alternativt bara sammanställs med andra liknande studier. |
Processindikatorer | Enligt Socialstyrelsens indelning av indikatorer (utfall) inom hälso- och sjukvården mäter processindikatorer de aktiviteter som utförs. |
REPLACE | Ett projekt där preventiva insatser mot könsstympning inom EU utvecklats och studerats. |
Relevans | En primärstudie är relevant om den bedöms uppfylla de uppställda inklusionskriterierna. |
Resultatindikatorer | Enligt Socialstyrelsens indelning av indikatorer (utfall) inom hälso- och sjukvården mäter resultatindikatorer de utfall som bidrar till måluppfyllelsen. |
Risk för bias | Risk för systematiskt fel. Ett resultatfel i forskningsprocessen som uppstått i en studies upplägg, genomförande, effektbedömning, publikation eller annan hantering av resultaten och som inte beror på slumpen. Risk för bias kan även appliceras på systematiska fel vid sammanställning av forskning, exempelvis i en systematisk översikt. |
SRHR | Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. |
Strukturindikatorer | Enligt Socialstyrelsens indelning av indikatorer (utfall) inom hälso- och sjukvården mäter strukturindikatorer de påverkbara förutsättningarna. |
Systematiska översikter | En sammanställning av resultat från studier som med systematiska och explicita metoder har identifierats, valts ut och bedömts kritiskt och som avser en specifikt formulerad fråga. En välgjord systematisk översikt ska uppfylla höga krav på tillförlitlighet och reproducerbarhet och följer vissa principer som ska minimera riskerna för att slump eller systematiska fel påverkar slutsatserna. |
Vetenskaplig kunskapslucka | En kunskapslucka uppstår där det saknas evidens för vilken sammanvägd effekt en metod eller insats har. Det saknas kunskap från en systematisk översikt. |
10. Bilagor
- Bilaga 1. Information om primärstudier
- Bilaga 2. Sökdokumentation (dokumentation av litteratursökningen)
- Bilaga 3. Exkluderade studier (tabell med de studier som granskats i fulltext och uppgift om exklusionsskäl)
- Bilaga 4. Granskningsmallar för risk för bias bedömning (dokument med de mallar som använts för risk för bias bedömning av studier)
- Bilaga 5. RIS fil med studier som ingår i den interaktiva kartan
11. Referenser
- UNICEF. Female Genital Mutilation/Cutting: A Global Concern. New York: United Nations Children's Fund (UNICEF); 2016. [accessed May 9 2023]. Available from: https://reliefweb.int/report/world/female-genital-mutilationcutting-global-concern.
- WHO. Eliminating Female genital mutilation: an interagency statement. Geneve: World Health Organization (WHO); 2008. [accessed May 29 2023]. Available from: https://www.who.int/publications/i/item/9789241596442.
- UNICEF. Effectiveness of Interventions Designed to Prevent or Respond to Female Genital Mutilation. New York: United Nations Children's Fund (UNICEF); 2020. [accessed May 12 2023]. Available from: https://www.unicef.org/documents/effectiveness-interventions-designed-prevent-or-respond-female-genital-mutilation.
- Socialstyrelsen. Kvinnlig könsstympning – ett stöd för hälso- och sjukvårdens arbete. Stockholm: Socialstyrelsen; 2016. [accessed May 9 2023]. Available from: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/kunskapsstod/2016-6-59.pdf.
- Female genital mutilation. Geneve: World Health Organization (WHO). [accessed June 27 2023]. Available from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/female-genital-mutilation.
- Berg RC, Denison E. Does Female Genital Mutilation/Cutting (FGM/C) Affect Women’s Sexual Functioning? A Systematic Review of the Sexual Consequences of FGM/C. Sexuality Research and Social Policy. 2012;9(1):41-56. Available from: https://doi.org/10.1007/s13178-011-0048-z.
- Berg RC, Underland V. Obstetric consequences of female genital mutilation/cutting (FGM/C). Norway: Norwegian Knowledge Centre for the Health Services (NOKC); 2013. Available from: http://www.kunnskapssenteret.no/publikasjoner/obstetric-consequences-of-female-genital-mutilation-cutting-fgm-c?threepage=1.
- Berg Rigmor C, Underland V. Gynecological consequences of female genital mutilation/cutting (FGM/C). Norway: Norwegian Knowledge Centre for the Health Services (NOKC); 2014. Available from: http://www.kunnskapssenteret.no/publikasjoner/gynecological-consequences-of-female-genital-mutila-tion-cutting-fgm-c?threepage=1.
- Eshraghi B, Hermansson J, Berggren V, Marions L. Risk of obstetric anal sphincter tear among primiparous women with a history of female genital mutilation, giving birth in Sweden. PLoS One. 2022;17(12):e0279295. Available from: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0279295.
- Taraldsen S, Vangen S, Oian P, Sorbye IK. Risk of obstetric anal sphincter injury associated with female genital mutilation/cutting and timing of deinfibulation. Acta Obstet Gynecol Scand. 2022;101(10):1163-73. Available from: https://doi.org/10.1111/aogs.14424.
- Berg RC, Underland V. Immediate health consequences of female genital mutilation/cutting (FGM/C). Norway: Norwegian Knowledge Centre for the Health Services (NOKC); 2014. Available from: http://www.kunnskapssenteret.no/publikasjoner/immediate-health-consequences-of-female-genital-mutilation-cutting-fgm-c?threepage=1.
- Shell-Duncan B, Njue C, Moore Z. Trends in Medicalisation of Female Genital Mutilation/Cutting: What Do the Data Reveal? New York: Population Council; 2018. [accessed Aug 8 2023]. Available from: https://knowledgecommons.popcouncil.org/departments_sbsr-rh/571/.
- Against the medicalisation of FGM/C. London: International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO). [accessed May 29 2023]. Available from: https://www.figo.org/news/against-medicalisation-fgmc.
- WHO. Global strategy to stop health-care providers from performing female genital mutilation. Geneva: World Health Organization; 2010 WHO/RHR/10.9. [accessed June 29 2023]. Available from: https://www.who.int/publications/i/item/WHO-RHR-10.9.
- Alradie-Mohamed A, Kabir R, Arafat SMY. Decision-Making Process in Female Genital Mutilation: A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2020;17(10). Available from: https://doi.org/10.3390/ijerph17103362.
- Zsabokorszky Z, Michielsen K, Van Eekert N, van de Velde S. Exploring the association between perceived male attitudes and female attitudes towards the discontinuation of Female Genital Cutting (FGC) in Egypt. Front Sociol. 2023;8. Available from: https://doi.org/10.3389/fsoc.2023.1183989.
- Strid S, Axelsson TK. Involving Men: The Multiple Meanings of Female Genital Mutilation in a Minority Migrant Context. NORA - Nordic Journal of Feminist and Gender Research. 2020;28(4):287-301. Available from: https://doi.org/10.1080/08038740.2020.1786164.
- Berg RC, Denison E, Fretheim A. Factors promoting and hindering the practice of female genital mutilation/cutting (FGM/C). Norway: Norwegian Knowledge Centre for the Health Services (NOKC); 2010.
- UNICEF. Female Genital Mutilation: A statistical overview and exploration of the dynamics of change. New York: United Nations Children’s Fund (UNICEF); 2013. [accessed May 29 2023]. Available from: https://data.unicef.org/resources/fgm-statistical-overview-and-dynamics-of-change/.
- Koski A, Heymann J. Thirty-year trends in the prevalence and severity of female genital mutilation: a comparison of 22 countries. BMJ Glob Health. 2017;2(4):e000467. Available from: https://doi.org/10.1136/bmjgh-2017-000467.
- Van Baelen L, Ortensi L, Leye E. Estimates of first-generation women and girls with female genital mutilation in the European Union, Norway and Switzerland. Eur J Contracept Reprod Health Care. 2016;21(6):474-82. Available from: https://doi.org/10.1080/13625187.2016.1234597.
- UNFPA-UNICEF Joint Programme on the Elimination of Female Genital Mutilation. New York: United Nations Population Fund. [accessed May 9 2023]. Available from: https://www.unfpa.org/unfpa-unicef-joint-programme-female-genital-mutilation.
- EIGE. Female genital mutilation. Vilnius: European Institute for Gender Equality. [accessed May 12 2023]. Available from: https://eige.europa.eu/gender-based-violence/female-genital-mutilation.
- Jämställdhetsmyndigheten. Förebyggande arbete mot könsstympning av flickor och kvinnor (2020:10). Göteborg: Jämställdhetsmyndigheten; 2020 10. [accessed June 28 2023]. Available from: https://jamstalldhetsmyndigheten.se/aktuellt/publikationer/forebyggande-arbete-mot-konsstympning-av-flickor-och-kvinnor-2020-10/.
- Brown K, Beecham D, Barrett H. The Applicability of Behaviour Change in Intervention Programmes Targeted at Ending Female Genital Mutilation in the EU: Integrating Social Cognitive and Community Level Approaches. Obstet Gynecol Int. 2013;2013:324362. Available from: https://doi.org/10.1155/2013/324362.
- Abdulcadir J, Rodriguez MI, Say L. Research gaps in the care of women with female genital mutilation: an analysis. BJOG. 2015;122(3):294-303. Available from: https://doi.org/10.1111/1471-0528.13217.
- Jordal M, Wahlberg A. Challenges in providing quality care for women with female genital cutting in Sweden - A literature review. Sex Reprod Healthc. 2018;17:91-6. Available from: https://doi.org/10.1016/j.srhc.2018.07.002.
- Evans C, Tweheyo R, McGarry J, Eldridge J, Albert J, Nkoyo V, et al. Improving care for women and girls who have undergone female genital mutilation/cutting: qualitative systematic reviews. England, United Kingdom: NIHR Health Services and Delivery Research programme; 2019. Available from: https://www.journalslibrary.nihr.ac.uk/hsdr/hsdr07310.
- Dixon S, Hinton L, Ziebland S. Supporting patients with female genital mutilation in primary care: a qualitative study exploring the perspectives of GPs' working in England. Br J Gen Pract. 2020;70(699):e749-e56. Available from: https://doi.org/10.3399/bjgp20X712637.
- Johnsdotter S. Meaning well while doing harm: compulsory genital examinations in Swedish African girls. Sex Reprod Health Matters. 2019;27(2):1586817. Available from: https://doi.org/10.1080/26410397.2019.1586817.
- Carver N, Karlsen S, Mogilnicka M, Pantazis C. Tolerated citizenship and FGM-safeguarding: experiences of unbelonging for those of Somali-heritage living in Bristol, UK. Journal of Ethnic and Migration Studies. 2022;48(19):4547-66. Available from: https://doi.org/10.1080/1369183x.2022.2095257.
- Evans C, Tweheyo R, McGarry J, Eldridge J, Albert J, Nkoyo V, et al. Seeking culturally safe care: a qualitative systematic review of the healthcare experiences of women and girls who have undergone female genital mutilation/cutting. BMJ Open. 2019;9(5):e027452. Available from: https://doi.org/10.1136/bmjopen-2018-027452.
- Konje JK, Konje JC. Experiences of accessing maternity care in the UK: Perspectives from Somali migrant women in Leicester. Eur J Midwifery. 2021;5:56. Available from: https://doi.org/10.18332/ejm/143167.
- Oguntoye S, a Otoo-Oyortey N, Hemmings J, Norman K, Hussein E. FGM is with us Everyday” Women and Girls Speak out about Female Genital Mutilation in the UK. World Academy of Science. 2009;54:1020-5.
- Ziyada MM, Johansen REB. Barriers and facilitators to the access to specialized female genital cutting healthcare services: Experiences of Somali and Sudanese women in Norway. PLoS One. 2021;16(9):e0257588. Available from: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0257588.
- Frank JW. Prevention and Control Strategies for Non-Communicable Disease: Goldberger, Pellagra and Rose Revisited. Epidemiologia (Basel). 2022;3(2):191-8. Available from: https://doi.org/10.3390/epidemiologia3020015.
- Socialstyrelsen. Uppskattning av antalet kvinnor och flickor i Sverige 2021 som kan ha varit utsatta eller riskerar att utsättas för könsstympning. Stockholm: Socialstyrelsen; 2023. [accessed June 29 2023]. Available from: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/statistik/2023-6-8599.pdf.
- Barrett HR, Bedri N, Krishnapalan N. The Female Genital Mutilation (FGM) - migration matrix: The case of the Arab League Region. Health Care Women Int. 2021;42(2):186-212. Available from: https://doi.org/10.1080/07399332.2020.1789642.
- Berg RC, Denison E. A tradition in transition: factors perpetuating and hindering the continuance of female genital mutilation/cutting (FGM/C) summarized in a systematic review. Health Care Women Int. 2013;34(10):837-59. Available from: https://doi.org/10.1080/07399332.2012.721417.
- Gele AA, Johansen EB, Sundby J. When female circumcision comes to the West: attitudes toward the practice among Somali Immigrants in Oslo. BMC Public Health. 2012;12(1):697. Available from: https://doi.org/10.1186/1471-2458-12-697.
- Jordal M, Pafs J, Wahlberg A, Johansen REB. "Damaged genitals"-Cut women's perceptions of the effect of female genital cutting on sexual function. A qualitative study from Sweden. Front Sociol. 2022;7:943949. Available from: https://doi.org/10.3389/fsoc.2022.943949.
- Johansen REB, Ahmed SAE. Negotiating Female Genital Cutting in a Transnational Context. Qual Health Res. 2021;31(3):458-71. Available from: https://doi.org/10.1177/1049732320979183.
- Ziyada MM, Lien IL, Johansen REB. Sexual norms and the intention to use healthcare services related to female genital cutting: A qualitative study among Somali and Sudanese women in Norway. PLoS One. 2020;15(5):e0233440. Available from: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0233440.
- Lien I-L. Prosecution of the Offence of Female Genital Mutilation/Cutting in Norway. International Journal of Law, Policy and the Family. 2017;31(2):191-206. Available from: https://doi.org/10.1093/lawfam/ebx003.
- Socialstyrelsen. Inventering av vård för kvinnor och flickor som har varit utsatta för könsstympning - Delrapport 1. Stockholm: Socialstyrelsen; 2020. [accessed May 9 2023]. Available from: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2020-3-6632.pdf.
- Svedin C, Landberg Å, Jonsson L. Unga Sex Och Internet Efter MeToo. Om ungdomars sexualitet och utsatthet för sexuella övergrepp och sexuell exploatering i Sverige 2020/2021. Stockholm: Stiftelsen Allmänna Barnhuset; 2021.
- Landberg Å, Jernbro C, Thulin J. Våld mot barn 2022. En nationell kartläggning. Stockholm: Stiftelsen Allmänna Barnhuset; 2023.
- Jämställdhetsmyndigheten. Arbetet mot könsstympning av flickor och kvinnor. Göteborg: Jämställdhets myndigheten; 2022. [accessed May 9 2023]. Available from: https://jamstalldhetsmyndigheten.se/aktuellt/publikationer/arbetet-mot-konsstympning-av-flickor-och-kvinnor-2022-5/.
- Ds 2022:9. Ett utvidgat utreseförbud för barn. Departementskrivelser. Stockholm: Elanders Sverige AB. [accessed May 9 2023]. Available from: https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/departementsserien-och-promemorior/2022/05/ds-20229/.
- Socialstyrelsen. Anmäla oro för barn Stöd för anmälningsskyldiga och andra anmälare. Stockholm: Socialstyrelsen; 2022. [accessed May 15 2023]. Available from: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/handbocker/2022-5-7884.pdf.
- Åklagarmyndigheten. Brott mot barn - Rättslig vägledning. Stockholm: Åklagarmyndigheten; 2023. [accessed June 28 2023]. Available from: https://www.aklagare.se/globalassets/dokument/rattspromemorior-och-rattslig-vagledning/rav-2023-9-brott-mot-barn.pdf.
- Gaffney-Rhys R. From the Offences Against the Person Act 1861 to the Serious Crime Act 2015 - the development of the law relating to female genital mutilation in England and Wales. Journal of Social Welfare and Family Law. 2017;39(4):417-34. Available from: https://doi.org/10.1080/09649069.2017.1390287.
- Home J, Rowland A, Gerry F, Proudman C, Walton K. A review of the law surrounding female genital mutilation protection orders. British Journal of Midwifery. 2020;28(7):418-29. Available from: https://doi.org/10.12968/bjom.2020.28.7.418.
- Socialstyrelsen. Handbok för utveckling av indikatorer För god vård och omsorg. Stockholm: Socialstyrelsen; 2020. [accessed May 9 2023]. Available from: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2020-8-6877.pdf.
- World Bank Country and Lending Groups: Country Classification 2018. Washington, DC: The World Bank Group. [accessed May 9 2023]. Available from: https://datahelpdesk.worldbank.org/knowledgebase/articles/906519-worldbank-country-and-lending-groups.
- Covidence systematic review software. Melbourne: Veritas Health Innovation. Available from: www.covidence.org.
- SBU. Bedömning av systematiska översikter (ROBIS). Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering; 2020. [accessed May 2 2023]. Available from: https://www.sbu.se/globalassets/ebm/bedomning_systematiska_oversikter_robis.pdf.
- Baillot H, Murray N, Connelly E, Howard N. Addressing female genital mutilation in Europe: a scoping review of approaches to participation, prevention, protection, and provision of services. Int J Equity Health. 2018;17(1):21. Available from: https://doi.org/10.1186/s12939-017-0713-9.
- Abidogun TM, Alyssa Ramnarine L, Fouladi N, Owens J, Abusalih HH, Bernstein J, et al. Female genital mutilation and cutting in the Arab League and diaspora: A systematic review of preventive interventions. Trop Med Int Health. 2022;27(5):468-78. Available from: https://doi.org/10.1111/tmi.13749.
- Balfour J, Abdulcadir J, Say L, Hindin MJ. Interventions for healthcare providers to improve treatment and prevention of female genital mutilation: a systematic review. BMC Health Serv Res. 2016;16(1):409. Available from: https://doi.org/10.1186/s12913-016-1674-1.
- Diaz MMP, Brown AE, Fleet JA, Steen M. Effectiveness of female genital mutilation/cutting education for health professionals: An integrative review. Nurse Educ Pract. 2023;69:103621. Available from: https://doi.org/10.1016/j.nepr.2023.103621.
- Bello S, Ogugbue M, Chibuzor M, Okomo U, Meremikwu MM. Counselling for deinfibulation among women with type III female genital mutilation: A systematic review. Int J Gynaecol Obstet. 2017;136 Suppl 1:47-50. Available from: https://doi.org/10.1002/ijgo.12044.
- Dawson A, Turkmani S, Fray S, Nanayakkara S, Varol N, Homer C. Evidence to inform education, training and supportive work environments for midwives involved in the care of women with female genital mutilation: a review of global experience. Midwifery. 2015;31(1):229-38. Available from: https://doi.org/10.1016/j.midw.2014.08.012.
- Njue C, Karumbi J, Esho T, Varol N, Dawson A. Preventing female genital mutilation in high income countries: a systematic review of the evidence. Reprod Health. 2019;16(1):113. Available from: https://doi.org/10.1186/s12978-019-0774-x.
- Terry L, Harris K. Female genital mutilation: a literature review. Nurs Stand. 2013;28(1):41-7. Available from: https://journals.rcni.com/nursing-standard/female-genital-mutilation-a-literature-review-ns2013.09.28.1.41.e7750.
- Waigwa S, Doos L, Bradbury-Jones C, Taylor J. Effectiveness of health education as an intervention designed to prevent female genital mutilation/cutting (FGM/C): a systematic review. Reprod Health. 2018;15(1):62. Available from: https://doi.org/10.1186/s12978-018-0503-x.
- Jacoby SD, Smith A. Increasing certified nurse-midwives' confidence in managing the obstetric care of women with female genital mutilation/cutting. J Midwifery Womens Health. 2013;58(4):451-6. Available from: https://doi.org/10.1111/j.1542-2011.2012.00262.x.
- Wahlberg A, Johnsdotter S, Selling KE, Kallestal C, Essen B. Baseline data from a planned RCT on attitudes to female genital cutting after migration: when are interventions justified? BMJ Open. 2017;7(8):e017506. Available from: https://doi.org/10.1136/bmjopen-2017-017506.
- Alhassan YN, Reisel D, Barrett H, Brown KE, Kwah K. Belief systems enforcing female genital mutilation in Europe. International Journal of Human Rights in Healthcare. 2016;9(1):29-40. Available from: https://doi.org/10.1108/ijhrh-05-2015-0015.
- Johansen RE, Diop NJ, Laverack G, Leye E. What works and what does not: a discussion of popular approaches for the abandonment of female genital mutilation. Obstet Gynecol Int. 2013;2013:348248. Available from: https://doi.org/10.1155/2013/348248.
- Johnsdotter S, Moussa K, Carlbom A, Aregai R, Essen B. "Never my daughters": a qualitative study regarding attitude change toward female genital cutting among Ethiopian and Eritrean families in Sweden. Health Care Women Int. 2009;30(1-2):114-33. Available from: https://doi.org/10.1080/07399330802523741.
- Wahlberg A, Johnsdotter S, Ekholm Selling K, Kallestal C, Essen B. Factors associated with the support of pricking (female genital cutting type IV) among Somali immigrants - a cross-sectional study in Sweden. Reprod Health. 2017;14(1):92. Available from: https://doi.org/10.1186/s12978-017-0351-0.
- Johansen REB. Discourses of change: The shift from infibulation to sunna circumcision among Somali and Sudanese migrants in Norway. PLoS One. 2022;17(6):e0268322. Available from: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0268322.
- Matanda DJ, Van Eekert N, Croce-Galis M, Gay J, Middelburg MJ, Hardee K. What interventions are effective to prevent or respond to female genital mutilation? A review of existing evidence from 2008-2020. PLOS Glob Public Health. 2023;3(5):e0001855. Available from: https://doi.org/10.1371/journal.pgph.0001855.
- SBU. Utvärdering av metoder i hälso- och sjukvården och insatser i socialtjänsten: en metodbok. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2020. [accessed 15 jun 2020]. Available from: https://www.sbu.se/sv/var-metod/.
- Socialstyrelsen. Flickor och kvinnor i Sverige som kan ha varit utsatta för könsstympning. En uppskattning av antalet. Stockholm: Socialstyrelsen; 2015. [accessed May 9 2023]. Available from: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2015-1-32.pdf.
- Barrett HR, Brown K, Alhassan Y, Leye E. Transforming social norms to end FGM in the EU: an evaluation of the REPLACE Approach. Reprod Health. 2020;17(1):40. Available from: https://doi.org/10.1186/s12978-020-0879-2.
- Ruth M, Johnsdotter S. Court Cases, Cultural Expertise, and “Female Genital Mutilation” in Europe. Bingley: Emerald Group Publishing Limited; 2019. p. 95-112.
- Berg RC, Denison E. Effectiveness of interventions designed to prevent female genital mutilation/cutting: a systematic review. Stud Fam Plann. 2012;43(2):135-46. Available from: https://doi.org/10.1111/j.1728-4465.2012.00311.x.
- Marea CX, Warren N, Glass N, Johnson-Agbakwu C, Perrin N. Assessing the reliability and validity of attitudes and confidence scales for the care of women and girls affected by female genital mutilation/cutting. BMC Public Health. 2021;21(1):1415. Available from: https://doi.org/10.1186/s12889-021-11455-8.
- UNICEF. MEASURING EFFECTIVENESS OF FEMALE GENITAL MUTILATION ELIMINATION: A COMPENDIUM OF INDICATORS. United Nations Children's Fund (UNICEF); 2020. [accessed May 15 2023]. Available from: https://www.unfpa.org/sites/default/files/pub-pdf/026_UF_CompendiumOfIndicatorsFGM_21-online_F.pdf.
- WHO. Ethical considerations in research on female genital mutilation Geneva: World Health Organization; 2021. [accessed Aug 8 2023]. Available from: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/350884/9789240040731-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y.
- Agboli A, Richard F, Botbol-Baum M, Brackelaire JL, D'Aguanno A, Diallo K, et al. Changing attitudes towards female genital mutilation. From conflicts of loyalty to reconciliation with self and the community: The role of emotion regulation. PLoS One. 2022;17(6):e0270088. Available from: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0270088.