Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Uppblåsta siffror riskerar att spricka

Statistiska finesser kan få behandlingsresultat att verka bättre än de i själva verket är. En behandling, som till exempel halverar risken för allvarlig sjukdom, kan i praktiken vara betydelselös.

Marknadsförare och experter som vill blåsa upp effekten av exempelvis en ny behandlingsmetod använder gärna relativa tal i stället för absoluta. Man gör ingen skillnad på om risken sjunker från en mikroskopisk nivå eller från en hög nivå.

Kan sakna betydelse

Resultat från kliniska prövningar citeras ofta som en procentuell minskning av risken. Men en procentuellt stor minskning kan i själva verket vara betydelselös i klinisk vardag – om risken från början är liten.

Forskningen visar att läkare bedömer en behandling olika beroende på hur den minskade risken presenteras. Läkare som har meddelats den procentuellt minskade risken med en behandling, är mer entusiastiska inför metoden än de kolleger som har informerats om den absoluta minskningen av risken.

Enligt en Cochrane-översikt av sammanlagt 35 undersökningar uppfattas överlag effekten av en behandling som större och mer övertygande om riskminskningen uttrycks i relativa tal än i absoluta. Författarna fann inga skillnader mellan vårdpersonal och konsumenter i detta avseende.

Ett påstående som ”risken halveras” uppfattas alltså både av vårdpersonal och patienter som mer övertygande än samma riskminskning uttryckt i absoluta tal, exempelvis att risken minskar från 8 på 1000 till 4 på 1000.

Siffrorna förvillar

De relativa siffrorna förvillar både patient och vårdgivare och ger bara en del av sanningen.

Det är viktigt att läkare, patienter, politiker och administratörer i sjukvården läser forskningsresultat kritiskt. Resultaten från kliniska prövningar måste presenteras på ett rättvisande sätt, som tydliggör följderna för alla som berörs.

Det är en etisk fråga som kan påverka både människors hälsa och samhällets ekonomi. [RL]

Lästips

Akl EA, et al. Using alternative statistical formats for presen-ting risks and risk reductions. Cochrane Database of Systematic Reviews 2011, Issue 3. Art. No.: CD006776.

Originalversionen av denna artikel publicerades i Vetenskap & praxis nr 3/1993.