Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Stroke – Klart bättre med tidig och samordnad utskrivning med rehabilitering hemma

Efter stroke är det bästa alternativet att komma hem snabbt från sjukhus och få fortsatt samordnad rehabilitering av ett och samma interdisciplinära team. Då klarar fler sina vardagliga behov utan hjälp, och även överlevnaden förbättras. I dag används metoden bara på enstaka håll i landet.

Efter stroke är rehabilitering avgörande för att den som drabbats ska få tillbaka olika kroppsfunktioner och ett normalt socialt liv. I dag är det vanliga att rehabiliteringen sker på vårdinstitutioner i  öppen- eller slutenvården. 

Men SBU:s granskning  visar att tidig hemgång plus fortsatt strukturerad och samordnad rehabilitering i hemmiljö, av ett team med olika yrkeskompetenser, ger betydligt bättre resultat. Dödsfallen blir färre och behovet av hjälp med vardagliga behov minskar, utan att kostnaderna ökar.

Samma team

Metoden kräver ett interdisciplinärt team som har specialkunskaper om strokevård och som samordnar vården, både genom täta regelbundna möten och nära samarbete mellan disciplinerna.

Nyttan av metoden har enbart påvisats i studier där ett och samma team ansvarar för den fortsatta rehabiliteringen i hemmet, efter utskrivning. Det är oklart hur resultatet ser ut om teamet bara håller i rehabiliteringen fram till utskrivning och den kommunala vården eller primärvården sedan tar över. Här finns det inte tillräckligt underlag för att dra någon slutsats, visar rapporten.

Uttnyttjar resurser

Modellen innebär att vårdens resurser utnyttjas bättre – enligt SBU:s analys är den sannolikt kostnadseffektiv jämfört med sedvanlig vård.

Med tidig koordinerad  utskrivning och fortsatt  rehabilitering hemma blir det första vårdtillfället på sjukhus kortare, utan att behovet av öppenvård, hemtjänst, bostadsanpassning, tekniska hjälpmedel eller hjälp från närstående ökar. Hur resursförbrukningen påverkas på längre sikt än ett år har dock forskningen inte visat ännu.

Inte vanligt

Rehabilitering i hemmet är inte vanligt och förekommer ojämnt inom landet. Det är också oklart hur ofta ett interdisciplinärt team ansvarar för hela rehabiliteringen, även  efter utskrivning.

Patienter som vårdas efter en stroke är den patientgrupp som kräver flest vårddagar i Sverige. Fyra av fem är över 65 år.  [RL]

SBU:s slutsatser | Tidig rehabilitering i hemmet

Följande gäller vid tidig koordinerad utskrivning och fortsatt rehabilitering i hemmiljö för äldre patienter med milda till måttliga funktionshinder efter stroke:

  • När det interdisciplinära teamet även ansvarar för den fortsatta rehabiliteringen i hemmiljön leder detta till att färre avlider eller måste ha hjälp med vardagliga behov (personlig ADL). Men i dag används inte den här specifika metoden på merparten av sjukhusen i landet.
  • Det vetenskapliga underlaget räcker inte för att bedöma effekterna av metoden, när det interdisciplinära teamet endast ansvarar för utskrivningen men inte för den fortsatta rehabiliteringen.
  • Metoden leder till att det första vårdtillfället blir kortare än vid sedvanlig rehabilitering. Detta gäller oavsett om det är teamet eller den kommunala vården/primärvården som ansvarar för den fortsatta rehabiliteringen i hemmiljö.
  • När det interdisciplinära teamet även ansvarar för den fortsatta rehabiliteringen i hemmiljön avlider färre och andelen minskar som är beroende av hjälp med sina personliga aktiviteter utan att kostnaden ökar på kort sikt. Detta betyder att metoden sannolikt är kostnadseffektiv.

Om rapporten

Tidig koordinerad utskrivning och fortsatt rehabilitering i hemmiljö för äldre efter stroke (2015).

Projektledare SBU: Jenny Odeberg, odeberg@sbu.se. Ordförande: prof Lotta Widén Holmqvist, Institutionen för Neurobiologi, Karolinska institutet, Stockholm.

Hela rapporten med fullständig sammanfattning finns på www.sbu.se/234.