Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

SBU upplyser om lödning av åderbråck

Finns det något vetenskapligt stöd för att behandla åderbråck i benen med skleroserande skumbehandling?

Upplysningstjänstens svar i sammandrag 

Såväl operation som skleroserande (sammanlödande) behandling med vätska eller skum har under ett antal decennier använts för behandling av åderbråck i benen.

Det finns ett tiotal randomiserade studier som jämför sklerosering med hjälp av skum eller vätska och olika kirurgiska tekniker. De patienter som deltagit i studierna har i första hand dåliga klaffar i de ytliga stamvenerna. De flesta studier är relativt små med kort uppföljning, men det finns tre stora studier. En av dessa består av två delstudier. En har mycket lång uppföljning (10 år), men resultatredovisningen är otydlig. Underlag för att bedöma behandling av så kallade perforantvener (som förbinder ytliga och djupa vener) eller mindre åderbråck verkar i stort sett saknas.

När det gäller jämförelse mellan skumbehandling och kirurgi är slutsatserna inte entydiga. Flera studier visar att kirurgi har något bättre effekt men operation medför längre konvalescens. Författarna till en av studierna skriver också att resultaten av skumbehandling verkar vara beroende av behandlarens skicklighet och erfarenhet.

I alla studier som jämför skum och vätska drar författarna slutsatsen att skum har bättre effekt på återflöde av blod (reflux). Några tydliga skillnader i effekt mellan olika tekniker syns dock inte vid en långtidsuppföljning.

Fallserier och större kliniska genomgångar har rapporterat att skumbehandling i enstaka fall kan orsaka neurovaskulära biverkningar, som synstörningar, och djup ventrombos.

Svaret från SBU:s Upplysningstjänst finns i sin helhet här

Där kan den som är beslutsfattare i vården och behöver kunskapsunderlag också ställa frågor.