Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Porträttet – Docent Thomas Ihre "Nyheter ska vara goda annars kan de gott vänta"

Var skeptisk till att plocka in nya metoder i vården innan du vet vad de innebär, uppmanar Thomas Ihre, professor i kirurgi och en av dem som har bidragit till SBU:s arbete ända sedan starten.­ Tänk hur många apparater som står och skräpar i sjukhusens skrubbar och som ingen människa använder, säger Thomas Ihre.

Vem köpte in dem och varför? frågar han retoriskt och svarar själv:

Alla vill ligga först med den senaste teknologin.

Efter 35 år som kirurg har Thomas Ihre nu tagit plats i ledningen för Södersjukhuset. Fram till 1988 var han ordförande i Svenska Läkaresällskapet, och samtidigt ledamot i SBU:s första styrelse.

Kritisk till glapp

Han är kritisk till glappet mellan vetenskap och praxis i vården.

Det är för patienternas skull som man skaffar sig det senaste och hoppas att det ska göra nytta. Och så får man kanske extra anslag till sin klinik.

Sen använder man metoden ett tag tills de första studierna visar att den faktiskt inte var så fantastisk. Samma visa gång på gång.

Det är ingen bra ordning. Ett otroligt resursslöseri, säger Thomas Ihre och påpekar hur viktigt det är att resultatet av de nya metoderna studeras vetenskapligt av de kliniker som köper in dem.

För när nya metoder lanseras saknas ofta de vetenskapliga bevisen. Beslutsfattarna ställs inför krav på investeringar och resursomfördel- ningar utan att ha ett riktigt bra underlag.

Vi behöver tidiga och oberoende bedömningar av nya metoder, säger Thomas Ihre. Det så kallade Alert-projektet på SBU är en början.

Metoder på väg

SBU Alert är en ny kunskapsbank för metoder som kan vara på väg att införas i svensk hälso- och sjukvård. Den som funderar på att införa en ny metod kan få mer information genom att konsultera Alert, som bevakar nyheter och bedömer vilka effekter de kan få på vårdresultat, ekonomi och organisation.

Det gäller att hitta de viktiga nyheterna och att samla in allt som är känt om dem, säger Thomas Ihre. Då får beslutsfattarna bättre framförhållning och ett bättre underlag för att ta ställning. Målgrupperna är främst verksamhetschefer, politiker och administratörer i vården. Men vissa delar kan också vara intressanta för patienter och anhöriga.

Bakom informationen i databasen står namngivna ämnesexperter och SBU:s Alertråd, där Thomas Ihre är orförande. Alertrådet bistår i urval och prioritering av vilka metoder som ska bedömas.

Eftersom det finns så många nya metoder måste vi göra en prioritering. Vi kommer i första hand att välja metoder som kan få stor betydelse för vården och leda till tydliga förändringar. Men medicinska genombrott eller kontroversiella metoder kan också komma i fråga.

Värderar underlag

Rådet värderar det vetenskapliga kunskapsunderlaget och står bakom SBU Alerts bedömning av de metoder som granskats. Arbetet bedrivs i samverkan med andra nationella organ, som Socialstyrelsen, Landstingsförbundet, Läkemedelsverket och Spri, och med liknande kunskapsbanker i andra länder.
Den tidiga och snabba informationen från Alert ska fungera som ett komplement till de stora systematiska litteraturöversikter som SBU brukar genomföra och som kan ta flera år.

Alerts kunskapsbank med beskrivningar av de nya metoderna ska vara lätt att söka i. Det ska också gå att prenumera på nyheter från Alert med e-post.

Vi tar gärna emot förslag på nya metoder och synpunkter på både Alert och på enskilda metodbedömningar, säger Thomas Ihre.

SBU Alert

Ett nationellt system för identifiering, information och tidig bedömning av nya medicinska metoder.