Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Kunskap för vården borde innehållsmärkas

Kunskapsdokument som förväntas vägleda svensk hälso- och sjukvård är ofta dåligt innehållsdeklarerade. SBU föreslår en gemensam märkning som myndigheter, regioner och landsting kan använda.

I dag saknar många kunskapsdokument viktig, grundläggande innehållsmärkning som till exempel anger dokumentets syfte, vem eller vilka som har skrivit det, hur aktuellt det är och vilka hälsotillstånd och åtgärder som det handlar om.

I en särskild utredning föreslår SBU att alla kunskapsdokument som ska vägleda vården förses med en grundläggande innehållsdeklaration så att användarna enkelt kan hitta, bedöma och tillämpa dokumenten som avsett.

Bättre märkning och struktur skulle förbättra sökningar i publika sökmotorer, samlingsportaler och egna webbplatser/intranät hos landsting, regioner eller myndigheter. Informationen blir lättare att avgränsa, sortera och presentera överskådligt.

Som stöd för märkningen vill SBU utveckla ett webbaserat formulär, som har anpassats till vedertagna standarder och som tar hjälp av standardiserade ordlistor så att innehållsmärkningen blir entydig och korrekt. Ansvaret för att märka dokumenten åligger den organisation som har skapat dem, men ett webbverktyg skulle kunna användas som stöd, enligt utredningen.

Förslaget har utformats på uppdrag av Socialdepartementet – ett följduppdrag efter SBU:s förstudie om ett nationellt hälsobibliotek. [RL]

Läs hela utredningen ”Märk väl! Nyttan av bättre innehållsmärkning, taggning och struktur i vårdens kunskapsdokument”