Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Hormon minskar risken att föda för tidigt en gång till

Hos kvinnor som tidigare har fött i förtid kan progesteron minska risken att även nästa förlossning inträffar före graviditetsvecka 34. Det visar en systematisk översikt som SBU har kommenterat.

Kvinnor som har fött för tidigt löper mindre risk för förlossning före vecka 34 om de får gulkroppshormon, progesteron. Detta slås fast i en systematisk litteraturöversikt som har publicerats inom det internationella forskarnätverket Cochrane Collaboration. Översikten har granskats och kommenterats av SBU i samarbete med Metodrådet Stockholm–Gotland.

Snedvridning

Det är osäkert om behandlingen även minskar risken att föda för tidigt bland and-ra grupper av kvinnor, till exempel bland dem som har för kort livmoderhals, påpekar SBU. Man kan heller inte avgöra om behandling med progesteron minskar risken för dödlighet hos barnet.

Att föda i förtid är betydligt vanligare i de länder där studierna har gjorts än i Sverige. Det innebär att överförbarheten till svenska förhållanden kan ifrågasättas.

Påverkva barnet

Hur behandling med progesteron kan påverka barnet på längre sikt är hittills bristfälligt studerat, och det behövs också fler studier för att utvärdera när och på vilket sätt som hormonet i så fall ska ges.

Frågan är viktig. För tidig förlossning, det vill säga födsel före 37 graviditetsveckor, är den vanligaste orsaken till död och funktionshinder hos nyfödda och barn. Mellan 5 och 6 procent av alla förlossningar är förtida. Ändå saknar Sverige en enhetlig praxis för att förebygga detta. [RL] 

Till kommentaren om progesteron för att hindra för tidig förlossning

Metodrådet SLL–Gotland är en regional funktion för evidensbaserad utvärdering inom vården.

Sakkunnig: Elisabeth Persson, docent, medicinsk rådgivare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Stockholms läns landsting. Kontaktperson SBU: Pernilla Östlund, ostlund@sbu.se

Den systematiska översikt som kommenteras är: Dodd JM, et al. Prenatal administration of progesterone for preventing preterm birth in women considered to be at risk of preterm birth. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 7. Art. No.: CD004947.