Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

En pseudo-informerad doktor

Med växande fasa betraktar jag B, en enligt egen utsago alldeles lagom klok doktor i sina bästa år, över middagsbordet. Han tuggar ivrigt på en pastasallad och är påtagligt stolt över sin, som han tycker, sällsynt knivskarpa – och mångordiga – Analys av problemen i dagens sjukvård.

– Du vet, evidens å sånt tjafs, det är ett djävulens påfund, förklarar han till slut med ett illmarigt leende.

– Va?

– Ja, en elakartad konspiration mellan några misslyckade forskare som inte klarade konkurrensen och en massa sysslolösa byråkrater. Vad vet de om vård och patienter? De skulle inte klara 20 minuter på min mottagning med sina jädra me-e-e-taanalyser!

– Har du svalt en citron eller vad är det fråga om?

– De tror att de vet så väl hur vården ska bedrivas evidensbase-e-e-erat och så har de aldrig varit i närheten av den, säger B och sväljer en så stor klunk öl att jag hinner flika in en protest.

– Men kom igen, säger jag. Skulle det vara onödigt, menar du, att samla ihop den bästa forskning som finns om olika behandlingsmetoder? Vad är alternativet? Var ska du hitta din vetenskap och beprövade erfarenhet, om jag får fråga? I Kamratposten? Eller i dina 30 år gamla kursböcker? Eller i din egen slentrian?

– Nä men det är väl inte mitt jobb att hålla på och pilla med såna där detaljer. Det är ditt jobb.
Nu blir jag irriterad.

– Då tycker jag att du B ska berätta för mig hur du håller koll på vad forskningen visar, så att du kan ge den fantastiskt effektiva vård som du tycker att du erbjuder.

– Google, svarar B nöjt. Nätet, du vet. Jag påstår inte att jag kan allt, och när jag behöver friska upp minnet så googlar jag. Det tar typ 5 sekunder att få fram evidens.

– Men så bra då. Och det som du får fram på 5 sekunder, det litar du på? Bland etthundraåttioåttatusen träffar?

– Japp. Det ser man ju om det är nån professor och nåt institut eller så, som har skrivit.

– Ursäkta men några enstaka vetenskapliga artiklar som du eller jag eller nån annan slumpmässigt råkar snubbla över på nätet är inte evidens. Evidens är systematiskt insamlade, kvalitetsgranskade och sammanvägda resultat av all tillgänglig forskning.

– Jaja, det blir nog bra, Ragnar. Det är som jag brukar säga: evidensen är lika viktig för vården som ornitologen för fåglarna, hahaha. Förresten, hade du nåt problem med din axel som jag skulle titta på innan jag måste sticka?

– Nej tack hörrudu. Den blev plötsligt helt bra.

På väg hemåt med min värkande axel funderar jag på det uppdrag som SBU fick av regeringen i somras – att utreda hur ett nationellt webbaserat hälsobibliotek för vården skulle kunna inrättas. En sajt som hjälper vårdpersonal att hitta evidens och annat matnyttigt på ett ställe – något som många längtar efter. Men inte alla. En doktor som B inser kanske inte hur väl han behöver den.

Ragnar Levi, redaktör