Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Depression – att ompröva behandlingsförsök är viktigt för deprimerade äldre

Det är angeläget att försöka behandla depression hos äldre, att följa upp effekten noggrant och att vara observant på att många inte blir tillräckligt bra med läkemedel. Det kan behövas andra metoder, och kunskapen om dessa måste bli bättre.

Även om några äldre patienter kan ha nytta av SSRI-läkemedel, är effekten sällan tillräcklig. Och läkemedlet duloxetin, som har en viss effekt på kort sikt, ger ofta biverkningar som kan innebära särskilda problem för äldre, till exempel muntorrhet, yrsel och förstoppning eller diarré.

Samtidigt är det magert med forskningsresultat om icke-farmakologiska metoder. 

Mindre symtom

Problemlösningsterapi, en enklare form av kognitiv beteendeterapi (KBT), kan minska depressionssymtom hos personer över 65 år med sviktande hälsa. Men tillgången till sådan terapi är begränsad.

Effekten av fysisk aktivitet, som kanske skulle kunna vara ett komplement, är också oklar. De studier som har gjorts är för små, och många försöksdeltagare har inte fullföljt programmet.

Inte heller effekten av elbehandling (ECT) har studerats särskilt hos äldre. Vid svår depression är ECT generellt ett viktigt behandlingsalternativ. Enligt det nationella kvalitetsregistret för elbehandling verkar metoden åtminstone inte ha sämre effekt för personer över 50 år.

Låg livskvalitet

Depression hos äldre leder till ett stort lidande och betydande kostnader för samhället. De genomsnittliga vårdkostnaderna ökar till minst det dubbla, och för några blir livskvaliteten mycket låg. Den informella vård och omsorg som ges av anhöriga ökar kraftigt.

Diskriminering

Kartläggningar av psykiatrisk vård för äldre tyder på att gruppen i praktiken ofta nedprioriteras på ett sätt som inte stämmer med riksdagens etiska plattform för prioriteringar. Det är viktigt att personliga, professionella eller politiska särintressen inte tillåts påverka prioriteringar och klinisk praxis på ett sätt som innebär att äldre diskrimineras, skriver SBU i rapportens sammanfattning. [RL]

Depression hos äldre

  • Många äldre med depression blir inte tillräckligt hjälpta av antidepressiva läkemedel. I korttidsstudier har selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) inte haft påtagligt bättre effekt än placebo för äldre med depression. Men för dem som förbättras under SSRI-behandling kan underhållsbehandling upp till ett år förebygga återinsjuknande.
  • Den selektiva serotonin- och noradrenalinåterupptagshämmaren duloxetin har utvärderats specifikt vid återkommande depression hos äldre och har en något bättre effekt än placebo på kort sikt, men ger ofta biverkningar som kan innebära särskilda problem för äldre.
  • Psykologisk behandling i form av problemlösningsterapi kan minska depressionssymtom hos personer över 65 år med sviktande hälsa, men tillgången till sådan behandling är begränsad. Effekter av övrig psykologisk behandling behöver undersökas i fler och större studier som avser både nytta och risk; detsamma gäller för fysisk aktivitet vid depression hos äldre.
  • De behandlingar som enligt denna rapport har dokumenterad effekt har ännu inte utvärderats i hälsoekonomiska studier. Eftersom behandlingskostnaderna per individ ofta är relativt låga, är det dock sannolikt att effektiv behandling också är kostnadseffektivt.
  • Nytta och risk med depressionsbehandling är otillräckligt studerat för sköra äldre över 65 års ålder. Det behövs kunskap om hur depressionsbehandling ska anpassas till dessa individers behov.
  • I väntan på mer kunskap om hur depressionsbehandling på bästa sätt ska utformas för äldre är det särskilt viktigt att följa upp behandlingsresultatet noggrant och att ompröva behandlingsstrategin om patienten inte tillfrisknar.

Om rapporten

Behandling av depression hos äldre (2015). Projektledare SBU: Ulf Jonsson, bitr projektledare Göran Bertilsson, bertilsson@sbu.se

Hela rapporten med fullständig sammanfattning finns på www.sbu.se/233