Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Arbetsbok i evidensbaserad medicin

En svensk bok med övningsexempel i evidensbaserad medicin, det är vad överläkare Anders Larsson vid neurologkliniken på Södra Älvsborgs Sjukhus, Borås, har velat åstadkomma med ett 72-sidigt A4-häfte kallat Arbetsbok i evidensbaserad medicin, som nu har kommit i en andra omarbetad upplaga.

– Det är ingen lärobok utan en enkel handledning, som visar hur man praktiskt söker sig fram till aktuell kunskap, säger Anders Larsson.

Författaren riktar sig till enskilda vårdgivare, i första hand läkare, och beskriver fem arbetsmoment: konsten att ställa relevanta frågor, söka litteratur, bedöma litteraturens tillförlitlighet och tillämpbarhet, väga in resultaten i den kliniska situationen och utvärdera effektiviteten i sitt tillvägagångssätt.

En annan handbok som ger en introduktion i ämnet är kirurgprofessorn Jörgen Nordenströms Evidensbaserad medicin i Sherlock Holmes fotspår, utgiven av Karolinska University Press. Inte heller Nordenström gör anspråk på att vara heltäckande, och precis som i Anders Larssons arbetsbok är utgångspunkten klinisk. Läsaren kan ställa frågan: Hur kan jag finna evidens som hjälper min patient? På drygt hundra sidor ges konkreta tips och förslag på sätt att närma sig den vetenskapliga litteraturen med kritisk och undersökande blick, inte olik detektivens.