Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Förstudie: Ätstörningar

Detta är en sammanfattning av förstudie från SBU på en avgränsad fråga. Förstudien bygger inte på en systematisk litteratursökning. Kvaliteten på ingående studier som nämns i förstudien har inte bedömts. Denna förstudie har tagits fram av SBU:s kansli och utgör ett beslutsunderlag för SBU, men har inte granskats av SBU:s vetenskapliga råd eller nämnd.

Lästid: ca 1 min Publicerad: Publikationstyp:

Förstudie – sammanfattning

Sammanfattningen redovisar SBU:s ställnings­tagande mot bakgrund av förstudien, samt en kort beskrivning av vad som framkommit i förstudien. Om en förstudie visar att ämnet inte är lämpligt för någon av SBU:s produkt­typer avslutas processen.

Ställningstagande mot bakgrund av förstudien

☐ Starta SBU Utvärderar
☑ Starta SBU Bereder
☐ Starta SBU Kommenterar
☐ Starta ett SBU upplysningstjänstsvar
☐ Starta SBU Kartlägger
☐ Resulterade i vetenskapliga kunskapsluckor
☐ Avsluta i och med förstudien

Underlag från förstudien

En genomgång av kvalitativ forskning inom området identifierade intressanta studier, som berör personer med ätstörning, närstående och hälso- och sjukvårdens perspektiv.

Som komplement till SBU:s underlag planerar Social­styrelsen att gå igenom NICE-rapporten och även göra en praxisundersökning.

Bakgrund

Rapporten kommer främst att rikta sig till Social­styrelsen som svar på ett uppdrag som tilldelats SBU i reglerings­­brevet för juni 2018. SBU fick i uppdrag av regeringen att vid förfrågan från Social­styrelsen lämna underlag till Social­styrelsen, angående det uppdrag Social­styrelsen har fått i reglerings­­brev enligt regerings­­beslut I:8 från den 7 juni 2018 (dnr S2018/03510/FS), att se över kunskaps­­läget när det gäller vård av ätstörningar.

Utlåtande från SBU:s interna kvalitetsgrupp

7 september 2018: SBU:s interna kvalitets­grupp förordar att man går vidare med projektet.

Personer inom SBU:s kansli som medverkat i förstudien

  • Karin Stenström, projektledare
  • Hanna Olofsson, informationsspecialist
  • Maria Skogholm, projektadministratör

Sakkunnig som konsulterats under förstudien

  • Ata Ghaderi, professor, sektionen för psykologi, Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet
Sidan publicerad