Vetenskap & Praxis

Vård för långvariga symtom av covid-19

SBU har på regeringens uppdrag gått igenom såväl pågående som publicerad forskning om långvariga symtom av covid-19. Uppdraget gavs i juli för att redovisas på sbu.se den 1 december 2020.

Forskningen på området är intensiv. I oktober 2020 hade SBU identifierat 4 700 publicerade referenser före bortsortering av dubbletter, bedömning av relevans och risk för snedvridning, bias. Utöver dessa fanns 2 600 artiklar som väntade på publicering, så kallade pre-print.

I SBU-projektet ingick att ta reda på vilka symtom som kan bli lång­variga, det vill säga kvarstå minst sex hela veckor, och vilka följdsjukdomar som kan uppstå. Det ingick också att utvärdera behandling och rehabilitering av sådana tillstånd. Frågorna om det vetenskapliga underlaget togs fram i samråd med Socialstyrelsen.

För att undersöka förekomst och utvärdera insatser gjorde SBU en systematisk översikt av publicerade studier, och för att beskriva den pågående forskningen sökte projektgruppen systematiskt efter registreringar i databaser med pågående studier samt kommunicerade med Vetenskapsrådet och andra forskningsfinansiärer i och utanför Sverige.

För den fortsatta forskningen på området utreder SBU också vilka frågor som patienter, kliniker och forskare allra helst vill ha besvarade. Prioriteringen görs med hjälp av en metod från organisationen James Lind Alliance, och kommer att redovisas under våren 2021.

Tidigare under 2020 har SBU bistått Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten med sammanställningar och granskning av vetenskaplig litteratur om covid-19. SBU:s upplysningstjänst har besvarat frågor om vilka studier som har gjorts av koagulationspåverkan vid infektion med coronavirus och om icke-invasiv ventilering vid andnings­insufficiens orsakad av covid-19. [RL]

Läs mer

SBU samlar sina egna arbeten och länkar till sina systerorganisationers publikationer om covid-19 på en särskild webbsida: www.sbu.se/evidens_covid19