Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Patienternas nytta av hostmaskiner har aldrig dokumenterats

Välgjorda randomiserade studier och undersökningar av patienters upplevelser skulle kunna klarlägga nyttan med så kallade hostmaskiner.

Hostmaskiner är apparatur för att hjälpa personer med ned- satt hostförmåga att få bort sekret och matrester – dels för att göra det lättare att andas, dels för att förebygga lungkomplikationer.

Utrustningen används exempelvis av svårt sjuka personer med neuromuskulära sjukdomar som amyotrofisk lateralskleros (ALS), postpoliosyndrom, spinal muskel- atrofi eller Duchennes muskeldystrofi.

Men i dag kan inte forskningen säga om hostmaskiner är effektiva. De mätningar som gjorts har främst gällt luftflödet vid upphostning Varken symtomlindring, sömnkvalitet eller närståendes upplevelser har undersökts.

Bedöma risker

Det går inte heller att bedöma om metoden medför risker. För att ta reda på detta skulle ett register kunna inrättas.

Det konstaterar SBU och Centrum för evidensbaserad medicin och utvärdering av medicinska metoder (CAMTÖ) i Örebro efter att ha granskat, kompletterat och kommenterat en systematisk översikt från forskarnätverket Cochrane Collaboration.

Studierna har jämfört hostmaskinerna med olika manövrer som åstadkoms med hjälp av respirator eller andningsblåsa och olika slags manuella eller mekaniska stöd. Hostmaskin är dock den enda medicintekniska metod som kan användas i hemmet.

Har köpts in

Omkring tusen maskiner har köpts in i Sverige, varav hälften de senaste två åren. Sammanlagt har detta kostat omkring 55 miljoner kronor.

Utrustningen kan användas med ansiktsmask, mun- stycke eller, via en adapter, av patienter som har en öppning i luftstrupen där det sitter en tub.  [RL]

Den systematiska översikt som SBU har granskat, kompletterat och kommenterat är Morrow B, et al. Mechanical insufflation-exsufflation for people with neuromuscular disorders. Cochrane Database of Systematic reviews 2013, Issue 12.

Kontaktperson SBU: Pernilla Östlund, ostlund@sbu.se