Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Oklart om det finns viktiga skillnader mellan TNF-hämmare

Det saknas randomiserade studier som direkt jämför olika så kallade TNF-hämmande läkemedel. Därför går det inte att avgöra om deras effekter och biverkningar skiljer sig åt.

SBU har i samarbete med Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) granskat om så kallade TNF-hämmare* skiljer sig åt vad gäller klinisk effekt, biverkningar eller livskvalitet vid olika inflammatoriska sjukdomar i leder, hud och tarmar.

* Läkemedel som blockerar tumörnekrosfaktor TNF, ett protein som har betydelse i immunförsvaret och inflammatoriska processer.

Den systematiska litteraturöversikten gäller godkända användningsområden som reumatoid artrit, ankyloserande spondylit, psoriasis, ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Nyttan har i första hand bedömts vid användning tillsammans med sedvanlig (exempelvis immunhämmande) behandling av dessa sjukdomar, men ibland också ensamt.

Bara placebo

Granskarna konstaterar att det inte finns några randomiserade studier som jämför TNF-hämmare sida vid sida i en och samma undersökning. I stället har studierna jämfört enskilda läkemedel med placebo. Effekter och biverkningar av olika preparat kan sällan jämföras eftersom studierna läggs upp på så skilda sätt och gäller olika kategorier av försöksdeltagare. Patienterna har dessutom fått annan samtidig behandling av varierande slag. Studier som har undersökt livskvalitet visar oftast en positiv effekt.

TNF-hämmarna är biologiska läkemedel som har framställts av levande celler eller vävnad. Vissa studier gäller så kallade biosimilarer, det vill säga snarlika varianter med samma användningsområde. Ett exempel är CT-P 13 som är biosimilar till TNF-hämmaren Remicade. Granskningen visar att CT-P 13 har samma effekt vid reumatoid artrit och ankyloserande spondylit, och risken att utveckla antikroppar som kan försämra effekten förefaller vara likartad. [RL]

Jämförelser mellan olika TNF-hämmare vid godkända indiktioner (2015).

Projektledare SBU: Sigurd Vitols, vitols@sbu.se