Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

SBU kommenterar: Träning mot fall skulle rädda många äldres liv och hälsa

Balans- och gångträning samt en kombination av åtgärder för att förebygga fallolyckor hemma hos äldre kan rädda liv. Men i Sverige är det svårt att få fallförebyggande träning.

Att förhindra fallolyckor är viktigt för både individ och samhälle. Fallskador kan vara livshotande och påverkar ofta hela tillvaron för äldre personer – boendet, rörligheten och livskvaliteten.

SBU har granskat en systematisk litteraturöversikt från Cochrane Collaboration och konstaterar att fysisk träning som inriktas på balans minskar fall och frakturer med i snitt 25–30 procent, även om resultatet varierar kraftigt mellan studier.

Enbart styrketräning minskar inte fallen utan balansträning måste ingå. Träningen kan ske enskilt eller i grupp.

Tidigare undersökningar har visat att det kan vara svårt för äldre personer att börja träna, så det kan behövas anpassning till vars och ens förutsättningar och önskemål.

Ovanligt i Sverige

I dag är fallförebyggande träning ovanligt i Sverige. Sådan verksamhet skulle kunna utvecklas både inom vården och andra organisationer som pensionärsorganisationer eller gymnastik- och idrottsföreningar, skriver SBU i sin kommentar.

Andra åtgärder som har visats minska fall bland äldre är anpassningar av hemmiljön, särskilt för personer med hög fallrisk och när anpassningarna görs av en arbetsterapeut.

Broddar på skorna vintertid minskar också fallfrekvensen.Andra förebyggande åtgärder som kan minska antalet fall i specifika grupper är ögonoperation vid grå starr, gradvis minskning av psykofarmaka, kombinerade åtgärder för personer med omfattande fotbesvär och smärta samt personlig utbildning och uppföljning för läkare inom primärvård om läkemedel som kan ge ökad fallrisk.

Äldre drabbas hårt av fallolyckor

I Sverige dör minst 1500 äldre personer varje år till följd av fallolyckor. Omkring 17000 drabbas av höftfrakturer, och efteråt klarar sig 40 procent inte längre i sitt tidigare boende.

Det är inte bara kroppen som tar skada. Många blir så rädda att falla igen och så osäkra på sin balansförmåga att det går ut över hela tillvaron: aktivitetsnivå, hälsa och livskvalitet.

Samhällets kostnader för fallolyckor bland äldre uppskattas till ungefär 14 miljarder kronor per år.

Riskfaktorer för fall brukar syfta på egenskaper både hos individen och i miljön. Den vetenskapliga litteraturen brukar inbegripa faktorer som har samband med de skador som uppstår även om de inte direkt orsakar skadorna. Det finns många olika typer av riskfaktorer för fall, exempelvis motoriska, sensoriska och kognitiva faktorer, sjukdomar, läkemedel och omgivningsfaktorer.

I exempelvis Storbritannien finns ”fallmottagningar” inom hälso- och sjukvården där personer med hög fallrisk kan träffa personal för fallförebyggande åtgärder.

Kommentaren om att förhindra fall och frakturer hos äldre finns här

Kontaktpersoner
SBU: Jenny Odeberg, odeberg@sbu.se.
Sakkunnig: Prof Lillemor Lundin-Olsson, leg sjukgymnast, Umeå universitet.

Den systematiska översikt som kommenteras är: Gillespie LD, et al. Interventions for preventing falls in older people living in the community. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 9.