Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

SBU kommenterar: Mindfulness kan ge viss lindring vid hälsoproblem

Mindfulness kan ge viss lindring av ångest, depression och smärta hos personer med olika slags hälsoproblem, men det går inte att avgöra hur metoden står sig mot specifika terapier.

Meditationsprogram som bygger på mindfulness kan ge något mindre ångest, depression och smärta än ospecifika åtgärder som livsstilsrådgivning för personer med olika slags hälsoproblem.

Det visar en systematisk litteraturöversikt från Agency for Health-care Research and Quality (AHRQ) som SBU har granskat och kommenterat.

SBU påpekar att det inte går att bedöma om mindfulness är bättre eller sämre än andra strukturerade behandlingsformer eller terapier, som kognitiv beteendeterapi, KBT. Och trots att mindfulness syftar till att förbättra psykisk funktionsförmåga och välbefinnande, är det få studier som har undersökt just detta.

De studier som finns gäller främst effekter på sinnesstämning, uppmärksamhet, smärta och beteenden som har betydelse för hälsan och som påverkas av stress, till exempel missbruk. Eventuella negativa effekter har sällan undersökts, men hittills har inga sådana observerats.

Korta och varierande

Många studier har kort uppföljningstid. Både programmens innehåll och omfattning varierar, liksom typen av kontrollgrupp. Eftersom studiedeltagarna alltid vet vilken behandling de får och resultaten mäts med subjektiva mått finns det en betydande risk för förväntningseffekter.

Mindfulness-teknik bygger på träning i att vara uppmärksam på det som händer i stunden, utan att döma och med en accepterade inställning. Även formella meditationsövningar ingår, ofta med fokus på andningen. I Sverige pågår studier av meditationsträning bland annat för personer med cancer och beroendeproblem.  [RL]

Kommentaren finns på www.sbu.se. Sakkunnig: Doc Richard Bränström, leg psykolog, Karolinska Institutet. Kontaktperson SBU: Marie Österberg, osterberg@sbu.se

Den systematiska översikt som kommenteras är: AHRQ. Meditation Programs for Psychological ... Comparative Effectiveness Review nr 124, 2014.