Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

SBU:S TIDNING
Vetenskap & Praxis

Multibehandling sannolikt bättre än enstaka åtgärd vid långvarigt ryggont

Artikel från Vetenskap & Praxis | Publicerad december 2015

Personer som länge haft ont i ländryggen verkar få lindring och kunna bli mer aktiva när olika slags behandlingar kombineras. Det visar en systematisk översikt av forskningen på området. Effekten är måttlig, men förmodligen betydelsefull, skriver SBU i en kommentar.

Multimodal rehabilitering, MMR, är samlingsnamnet på åtgärdsprogram som innefattar både fysiologiska, medicinska, psykologiska och sociala insatser. SBU har utvärderat MMR tidigare, och på senare år har kunskapsläget förbättrats ytterligare. En systematisk litteraturöversikt från 2014, som SBU har granskat och kommenterat, visar att sådan kombinationsbehandling fungerar bättre vid långvarig ländrygg-smärta än enstaka träningsmetoder, fysioterapeutiska metoder eller standardvård, till exempel hos allmänläkare. Översikten tar upp olika effekter, men de viktigaste är smärtintensitet, aktivitetsbegränsning och arbetsförmåga. MMR är tydligt bättre i många avseenden men inte i alla.

Den bättre effekten av MMR måste vägas mot de högre kostnaderna, skriver SBU, men påpekar att det är många av patienterna som har prövat annan behandling utan framgång.

Kommentar

Kommentaren om Multimodal rehabilitering vid långvarig ländryggssmärta finns på www.sbu.se.

Sakkunnig: Prof Anne Söderlund, fysioterapi, Mälardalens högskola. Den systematiska översikt som kommenteras är: Kamper SJ, et al. Multi disciplinary biopsychosocial rehabilitation for chronic low back pain. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 9.

Vetenskap & Praxis

SBU:s tidning refererar och sprider resultaten från SBU-rapporterna, berättar om pågående projekt vid myndigheten, informerar om utvärderings­projekt vid syster­organisationer samt väcker intresse för vetenskaplig utvärdering och kritisk granskning av sjukvårdens och socialtjänstens metoder och insatser.