Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Forskning om våld i nära relationer är en bra startpunkt för åtgärder

Svenska undersökningar tyder på att våld i nära relationer är ett allvarligt samhällsproblem. SBU har börjat granska forskningen om olika åtgärder för att förebygga våldet och hjälpa dem som drabbas – både kvinnor och män, skriver Knut Sundell.

I Sverige dödas varje år 14 kvinnor och fyra män av en nuvarande eller tidigare partner, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Mångfalt fler utsätts för icke-dödligt våld.

Hur vanligt är egentligen våld i nära relationer? Det beror bland annat på vilken definition som används, och det finns flera. Ibland avgränsas det till våld mellan två personer som har en kärleksrelation, och i andra fall ingår även syskon och andra familjemedlemmar som far- och morbröder. Våldet kan vara fysiskt och sexuellt men även psykiskt som hot, kontrollerande beteenden, trakasserier och verbala kränkningar. Och det kan vara mer eller mindre återkommande.

I regelbundna befolkningsundersökningar vid Statistiska centralbyrån (SCB) och Folkhälsomyndigheten frågar man hur många som utsatts för fysiskt våld. Dessutom har både BRÅ och nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) studerat frågan.

Ett oundvikligt problem i den här typen av studier är att bortfallet är stort. Närmare hälften av svaren uteblir – och det är oklart om de som inte svarar är särskilt utsatta och inte vill tillstå detta eller om de tvärtom inte utsatts och därför inte känner sig berörda. Båda möjligheterna finns.

I de fyra undersökningarna med drygt 40000 svarande uppger både män och kvinnor att de har utsatts för fysiskt våld från en partner under det senaste året. Andelarna varierar i undersökningarna: mellan 0,6 och 2,9 procent av kvinnorna och mellan 0,5 och 2,0 procent av männen. När psykiskt våld eller hot om våld tas med ökar andelen till 6,8 procent i medeltal för kvinnor och män i BRÅ:s undersökning. I dessa siffror ingår alla grader av våld i olika frekvens.

BRÅ frågar också i sin undersökning om man någon gång i livet har utsatts för fysiskt våld av en partner eller tidigare partner. Här svarar 15 procent av kvinnorna ja, liksom 8 procent av männen. De svarande är vuxna personer i olika åldrar. Därför gäller inte siffrorna automatiskt för dagens yngre generationer.

Ingen av de fyra undersökningarna har granskat förekomsten av ömsesidigt våld. När 2 500 unga vuxna i en annan svensk studie intervjuades om sin uppväxt, uppgav var tionde att de hade upplevt fysiskt våld mellan föräldrarna, och av dessa svarade 71 procent att våldet hade varit ömsesidigt mellan föräldrarna. Även enligt en sammanställning från år 2012 av sju stora amerikanska befolkningsundersökningar dominerar ömsesidigt våld. Samtidigt måste man komma ihåg att en hel del av fallen kan handla om att den som utsatts har försvarat sig.

Våld i nära relationer är ett allvarligt samhällsproblem, och det finns starka skäl att på olika sätt försöka förebygga våldshandlingar och sammanställa vetenskaplig kunskap om åtgärder för att hjälpa dem som drabbas. Detta är frågor som SBU just nu granskar.

Knut Sundell, docent, sakkunnig i socialt arbete på SBU, knut.sundell@sbu.se