Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

”Förbättra tillgång, samordning och delaktighet!”

När svenskar betygsätter vården är det tillgänglighet, information, delaktighet och samordning av vård som verkar kunna förbättras mest, jämfört med andra länder. Det visar en internationell enkät.

Enligt en undersökning av befolkningars erfarenheter av vården i elva länder (International health policy survey från The Commonwealth fund) är det färre i Sverige än i andra länder som anser att den övergripande kvaliteten på sjukvården är god och att sjukvårdssystemet fungerar väl. Det skriver Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, i den svenska delen av enkäten. Svenskarnas betyg på vårdsystemet har försämrats – vilket också stämmer med svenska primärvårdsläkares beskrivning i en undersökning år 2015.

I sverige svarade 7 124 personer från 18 år och uppåt, i ett urval av cirka 50 000 telefonnummer. Svaren har jämförts med resultat från Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Schweiz, Storbritannien och USA. Resultat från 2016 jämfördes dessutom med år 2010, 2013 och 2015 samt med andra svenska undersökningar av befolkningens erfarenheter av vården.

Vårdens tillgänglighet på kvällar och helger upplevs betydligt lägre i Sverige än i andra länder. På områden som berör information, delaktighet och samordning får vården ett sämre omdöme i Sverige än i de flesta andra länder. Sverige får även bland de sämsta resultaten i fråga om att vårdpersonal känner till viktig information och den svarandes medicinska historia, ägnar en tillräckligt med tid och förklarar saker på ett sätt som är lätt att förstå.

I sverige anger färre att de får hjälp av sin ordinarie läkare eller annan vårdpersonal med att koordinera eller planera sin vård. Även när det gäller informations-överföring och samordning mellan specialistsjukvård får Sverige fortfarande sämre resultat än de flesta andra länder.

En aktuell SBU-rapport visar att ett personcentrerat arbetssätt och beslutsstöd som är riktade till långvarigt sjuka patienter förbättrar utfallsmått som har med delaktighet att göra.

Källa: Myndigheten för vård- och omsorgsanalys. Vården ur befolkningens perspektiv 2016 – en jämförelse mellan Sverige och tio andra länder.PM 2016:5.