Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Bristande kunskap om flera barninfektioner

Forskningen har aldrig sammanställts på något bra sätt när det gäller behandling av barn med halsböld, beninfektion bakom örat eller inflammation i struphuvudet, struplocket eller luftstrupen. Det vetenskapliga kunskapsläget är osäkert, visar SBU:s kartläggning.

Det finns kunskapsluckor att fylla när det gäller bästa behandling av vissa luftvägsinfektioner hos barn och unga. Till exempel råder det brist på systematiska översikter om behandling av halsböld och öroninflammation som spritt sig till skallbenet (mastoidit). Detsamma gäller inflammation i struplocket (epiglottit) respektive struphuvudet och luftstrupen (laryngotrakeit). Här saknas det alltså systematiska samanställningar av eventuella behandlingsstudier, som underlag för praxis.

Däremot finns det vetenskapligt stöd för att lunginflammation läker bättre om barnet får antibiotika i tabletter eller flytande form än intravenöst. Att behandling med virushämmande preparat bara har en liten effekt vid influensa är också belagt.

Vid en rad andra luftvägsinfektioner hos barn har behandlingarna visserligen undersökts en del och resultaten vägts samman i välgjorda översikter. Ändå finns det kunskapsluckor eftersom underlaget visar att behandlingseffekten är oklar.

I rapportserien SBU Kartlägger identifierar, granskar och sammanställer SBU systematiska litteraturöversikter inom ett större fält för att ge en övergripande bild av var det finns respektive saknas evidens.Rapporten utarbetas av SBU:s kansli tillsammans med en grupp ämnessakkunniga. Granskning görs även av externa ämnesexperter.

Liksom i andra rapporter ger SBU ett kunskapsunderlag men utfärdar inte rekommendationer.