Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Aktuell statistik – Dansk rapport avråder från screening för typ 2-diabetes

En dansk utvärdering avråder från massundersökningar i befolkningen för att upptäcka typ 2-diabetes. I stället rekommenderas intensivare spårning av sjukdomen i primärvården bland patienter med symtom eller hög risk.

Typ 2-diabetes – vuxen- eller åldersdiabetes – blir allt vanligare i tredje världen och en del västländer, medan ökningen i Sverige verkar vara blygsam.

Tillståndet kan leda till allvarliga följdsjukdomar och förtida död. Varannan patient har fått komplikationer när diagnosen ställs, ofta många år efter det att sjukdomen uppträdde.

Men enligt en utvärdering från SBU:s danska systerorganisation CEMTV är massundersökning inte motiverad.

Det finns inte säkra belägg för att sådana undersökningar skulle innebära en minskad risk för komplikationer och bättre överlevnad, skriver CEMTV.

Siffrorna är osäkra men matematiska modellberäkningar tyder också på att kostnaderna per förebyggd komplikation respektive per vunnet levnadsår kan bli relativt höga, se tabellen.

Däremot bör primärvården göra mer för att upptäcka sjukdomen hos patienter med hög risk, enligt CEMTV.

Det gäller till exempel personer som har symtom som ökad törst, större urinmängder och viktnedgång, eller riskfaktorer som övervikt, känd hjärt-kärlsjukdom, ärftlig benägenhet och högt blodtryck.

Rekommendationerna överensstämmer väl med rådande praxis i Sverige.

Pågående vetenskapliga studier, bland annat i Danmark, kommer de närmaste åren att ge ytterligare underlag för att ta ställning till om screening för typ 2-diabetes ska genomföras i Sverige – och i så fall hur.

Mats Eliasson,docent, ledamot av SBU:s råd, Sunderby sjukhus, Luleå

Beräknad kostnad (i danska kronor) för screening för typ 2-diabetes i Danmark. Siffrorna bygger på att 25 procent av de undersökta får en poäng i frågeformuläret som gör att de bör söka läkare men att endast 60 procent av dem faktiskt gör det.

Källa: Sundhedsstyrelsen, CEMTV. Type 2-diabetes. Medicinsk teknologivurdering af screening, diagnostik og behandling. Medicinsk Teknologivurdering 2003;5(1). Hela rapporten (397 sidor): www.sst.dk