Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Rutinmässig vätsketillförsel till svårt sjuka sjukhuspatienter

För att upprätthålla en god vätskebalans behöver sjukhuspatienter en kontrollerad vätsketillförsel.

Lästid: ca 1 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU:s upplysningstjänst

Strukturerad litteratur­sökning som besvarar fråga från vården eller social­tjänsten om vilka relevanta översikter och studier som finns. Vi bedömer risken för bias i systematiska översikter och vid behov även kvalitet och över­förbarhet av resultaten i hälso­ekonomiska studier. Svaret utformas av medarbetare på SBU, vid behov med stöd av ämnessakkunnig.

Fråga till SBU:s Upplysningstjänst

Finns det ett vetenskapligt underlag för vad som är en optimal volym vätska som ska tillföras svårt sjuka patienter inlagda på sjukhus?

Sammanfattning SBU:s Upplysningstjänst

Upplysningstjänsten har identifierat två systematiska översikter och en riktlinje (NICE guideline). I riktlinjen rekommenderas restriktivitet med vätska till patienter med njursvikt, hjärtsvikt, eller till patienter som är undernärda, äldre eller sköra, 20–25 ml vätska/kg/dygn. Denna mängd baseras på ett konsensusförfarande eftersom det vetenskapliga underlaget befanns vara bristfälligt. I en av översikterna som studerat om det är någon skillnad i effekt mellan restriktiv vätsketillförsel (0,8–1,5 liter vätska/dygn) och generös vätsketillförsel (fri tillförsel) på utfallsmåtten återinläggning och dödlighet, vid behandling av individer med kronisk hjärtsvikt, dras slutsatsen att det behövs fler och större studier för att svara på denna frågeställning. I den andra översikten, som studerade vilken effekt tillförd volym vätska har på utfallsmåtten vårdbehov eller död efter akut stroke, fann man inga randomiserade studier som svarade på frågeställningen.

SBU har inte tagit ställning i sakfrågan eftersom de enskilda studiernas kvalitet inte bedömts och resultaten inte vägts samman. Här redovisas därför endast de enskilda författarnas slutsatser.

Referenser

  1. (UK). NCGC. In: Intravenous Fluid Therapy: Intravenous Fluid Therapy in Adults in Hospital. London; 2013.
  2. Li Y, Fu B, Qian X. Liberal versus restricted fluid administration in heart failure patients. A systematic review and meta-analysis of randomized trials. Int Heart J 2015;56:192-5.
  3. Visvanathan A, Dennis M, Whiteley W. Parenteral fluid regimens for improving functional outcome in people with acute stroke. Cochrane Database Syst Rev 2015;9:CD011138.

Litteratursökning

Projektgrupp

Detta svar är sammanställt av Helena Domeij och Jessica Dagerhamn vid SBU.

Sidan publicerad