Motorisk träning för barn och ungdomar med motorisk koordinationsstörning (DCD)

Vilken sammanställd forskning finns om effekter av motorisk träning för barn och ungdomar (0–18 år) med DCD?

SBU:s upplysningstjänst presenterar resultaten från en litteratursökning och granskning av systematiska översikter.

Lästid: ca 1 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU:s upplysningstjänst

Strukturerad litteratur­sökning som besvarar fråga från vården eller social­tjänsten om vilka relevanta översikter och studier som finns. Vi bedömer risken för bias i systematiska översikter och vid behov även kvalitet och över­förbarhet av resultaten i hälso­ekonomiska studier. Svaret utformas av medarbetare på SBU, vid behov med stöd av ämnessakkunnig.

Motorisk koordinationsstörning (engelska: Developmental coordination disorder, DCD) är en utvecklingsrelaterad funktionsnedsättning som innebär olika typer av motoriska symtom, som klumpighet i grovmotoriska rörelser samt svårigheter med finmotorik och balans. Behandlingar för barn med DCD kan bland annat syfta till att hjälpa dem att hantera de fysiska problemen och på så sätt öka delaktighet i vardagsaktiviteter.

Fråga till SBU:s upplysningstjänst

Vilken sammanställd forskning finns om effekter av motorisk träning för barn och ungdomar (0–18 år) med DCD?

Frågeställare: Fysioterapeut och forskare vid Region Uppsala

Sammanfattning

SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning, relevansgranskning och bedömning av risk för bias redovisat en systematisk översikt i svaret som undersökt motoriska interventioner för barn med DCD [1]. Miyahara och medarbetare drog slutsatsen att det finns ett visst stöd för att aktivitetsbaserad träning har större effekt på motorisk funktion jämfört med ingen intervention, men bedömde att resultatens tillförlitlighet är mycket låg [1]. Författarnas slutsatser har inte analyserats utifrån svenska förhållanden.

Upplysningstjänsten har även identifierat nio relevanta systematiska översikter som bedömts ha hög risk för bias. För dessa översikter redovisas inga resultat.

För andra utfall än motorisk funktion, barn i andra åldrar än 5–12 år och för andra typer av motorisk träning än de som analyseras i Miyahara och medarbetare [1], saknas översikter med låg eller måttlig risk för bias.

Läs Upplysningstjänstens svar

Citera detta Upplysningstjänstsvar:

SBU. Motorisk träning för barn och ungdomar med motorisk koordinationsstörning (DCD) [Internet]. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2023. SBU:s Upplysningstjänst. [cited date]. Available from: https://www.sbu.se/ut202322

Sidan publicerad