Fysisk aktivitet för vuxna med autism, adhd eller motorisk koordinationsstörning

Vilken sammanställd forskning finns om effekter av fysisk aktivitet eller träning på delaktighet, fysisk och psykisk hälsa samt diagnosrelaterade symtom för vuxna med autism, adhd och/eller motorisk koordinationsstörning?

SBU:s upplysningstjänst presenterar resultaten från en litteratursökning och granskning av systematiska översikter. 

Lästid: ca 2 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU:s upplysningstjänst

Strukturerad litteratur­sökning som besvarar fråga från vården eller social­tjänsten om vilka relevanta översikter och studier som finns. Vi bedömer risken för bias i systematiska översikter och vid behov även kvalitet och över­förbarhet av resultaten i hälso­ekonomiska studier. Svaret utformas av medarbetare på SBU, vid behov med stöd av ämnessakkunnig.

Regelbunden fysisk aktivitet är kopplad till minskad risk för folksjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar och depression, och förbättrade kognitiva förmågor. Forskare undersöker om diagnosrelaterade symtom och hälsorelaterade utfall hos personer med funktionsnedsättning som autism, adhd och motorisk koordinationsstörning kan påverkas av fysisk aktivitet.

Fråga till SBU:s upplysningstjänst

Vilken sammanställd forskning finns om effekter av fysisk aktivitet eller träning på delaktighet, fysisk och psykisk hälsa samt diagnosrelaterade symtom för vuxna med autism, adhd och/eller motorisk koordinationsstörning?

Frågeställare: Fysioterapeut vid Region Västerbotten

Sammanfattning

SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning och bedömning av risk för bias i systematiska översikter inte redovisat någon systematisk översikt i svaret. Två systematiska översikter med populationen vuxna med adhd var relevanta för frågeställningen men då Upplysningstjänsten har bedömt att risken för bias är hög redovisas inte översikternas resultat eller författarnas slutsatser i svaret [1] [2].

Upplysningstjänsten identifierade inga relevanta översikter på vuxna personer med autism eller motorisk koordinationsstörning.

Att underlag saknas ska inte tolkas som att interventionen saknar effekt. Det betyder däremot att det behövs forskning för att förbättra kunskapsläget.

Läs Upplysningstjänstens svar

Citera detta Upplysningstjänstsvar:

SBU. Fysisk aktivitet för vuxna med autism, adhd eller motorisk koordinationsstörning. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2023. SBU:s upplysningstjänst. [cited date]. Available from: https://www.sbu.se/ut202330

Sidan publicerad