Om SBU Publicerad: 2025-03-11

Nytt insynsråd, utökade regeringsuppdrag och anpassning inför nya lagar i fokus för SBU under 2024

Förra året präglades av en omvärld i förändring, både inom och utom Sveriges gränser. Även verksamheten inom SBU utvecklas ständigt för att möta nya krav och behov i samhället. Det framgår av SBU:s årsredovisning för 2024.

Man som håller SBU:s årsredovisning 2024 under armen.

I början av 2024 utsåg regeringen ledamöter till SBU:s första insynsråd. Rådet ska vara rådgivande och tillgodose behovet av ”demokratisk insyn och medborgerligt inflytande” vid SBU. Flera riksdagsledamöter ingår, liksom företrädare för statliga, regionala och kommunala verksamheter samt civilsamhället.

Britta Björkholm
Britta Björkholm

– Insynsrådet har redan under sitt första verksamhetsår bidragit med viktiga perspektiv på såväl omvärldens behov som på myndighetens arbete, säger SBU:s generaldirektör Britta Björkholm, och fortsätter:

– SBU har även, sedan länge, ett vetenskapligt råd med extern expertis som bland annat granskar specifika rapporter och ger stöd kring vetenskaplig metod.

SBU sammanställer och tillgängliggör forskning i kortare eller mer omfattande rapportformat, och uppdragen kan komma från olika håll. SBU fick under 2024 flera stora, riktade anslag för specifika regeringsuppdrag. Under året slutredovisades sex sådana uppdrag och tio ytterligare är fortsatt pågående. Det visar att regeringen ofta tar stöd av SBU inom områden där vetenskapliga sammanställningar saknas.

– Exempelvis handlar ett av våra pågående regeringsuppdrag om utmönstring av vårdåtgärder, ett annat om förstärkta familjehem, och vi har flera uppdrag kring psykisk hälsa, säger Britta Björkholm.

Förberedelser för två nya lagar 2025

Den nya socialtjänstlag som förväntas träda i kraft i juli 2025 syftar till att göra socialtjänsten mer tillgänglig, förebyggande och kunskapsbaserad. I SBU:s uppdrag ingår sedan 2015 att, utöver inom hälso- och sjukvården, även utvärdera metoder och insatser inom socialtjänsten. På SBU:s webbplats finns bland annat en sida som sammanställt metoder och insatser inom socialtjänsten som bedömts ha stöd i den vetenskapliga forskningen.

– Socialtjänstlagens nya inriktning skapar stor efterfrågan på SBU:s kunskapsunderlag, utbildningar och kompetens, konstaterar Britta Björkholm.

En annan lagstiftning som påverkar SBU är den inom EU, där den så kallade HTA-för­ordningen inom läkemedelsområdet börjar tillämpas under 2025. Den är ett viktigt steg för att tillgängliggöra nya läkemedel snabbt och effektivt för patienter i Sverige i och resten av EU.

– Det förberedande arbetet har pågått i flera år och SBU ingår nu i EU-kommissionens samordningsgrupp, säger Britta Björkholm.

Fokus på att sprida kunskap

SBU fortsatte under 2024 att sprida kunskap om vetenskapligt perspektiv och metoder för vetenskapliga utvärderingar. Under året genomfördes 38 utbildningsinsatser, såväl fysiska som digitala. Det gällde till exempel föreläsningar inom ramen för program vid högskolor och universitet, riktade föreläsningar, kurser för andra myndigheter eller media, samt längre, mer djuplodande kurser. SBU har också utvecklat sitt arbete med engelskspråkiga sammanfattningar för att nå ut till internationella läsare.

Under 2024 sjösattes en ny intern strategi för att nå SBU:s mål. Visionen är att vetenskaplig grund ger bättre hälsa och välfärd.

– Ökande krav på metoders och insatsers förankring i vetenskap och beprövad erfarenhet, liksom behovet av kostnadseffektiva insatser gör att efterfrågan på SBU:s kompetens och vetenskapliga underlag ökar. Hela samhället, speciellt individer i särskilt behov av samhällets stöd, vinner på att insatser står på vetenskaplig grund när sådan finns, poängterar Britta Björkholm.

Visa fler nyheter