Publikation Publicerad: 2023-10-03

Oklart hur vi bäst förebygger könsstympning av flickor och kvinnor

Dagens sammanställningar av forskningsresultat räcker inte för att bedöma effekterna av de preventiva insatser mot könsstympning av flickor och kvinnor som tillämpas i länder som liknar Sverige. Det konstaterar SBU i sin rapport.

rapportomslag till Preventiva insatser mot könsstympning av flickor och kvinnor rapport nr 366

Kartläggningen av översikter som utvärderat preventiva insatser mot könsstympning är ett underlag till Jämställdhetsmyndighetens rapport ”Från förebyggande till brottsbekämpande – Hela kedjan behövs” som publicerades i torsdags. SBU:s kartläggning visar att det saknas sammanställda, vetenskapligt publicerade forskningsresultat från övre medel- eller höginkomstländer.

– Bristen på forskningsresultat innebär inte att det behöver vara något fel med de insatser som görs idag, de kan mycket väl fungera. Däremot pekar vi på att fler välgjorda studier behövs för att ta reda på vilka metoder som har bäst effekt, säger SBU:s projektledare Lisa Forsberg.

Preventiva insatser mot könsstympning kan innefatta information om lagstiftning eller negativa hälsoeffekter. SBU:s rapport visar att forskare ofta väljer att studera insatser riktade mot yrkesverksamma. Så även om alla typer av studier om prevention behövs inom detta område skulle det vara av särskilt stort intresse att se mer forskning om insatser riktade till personer som kan komma att medverka till eller ta initiativ till att ingreppet utförs.

Pressmeddelande 2023-10-03

Visa fler nyheter