Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Avvaktande eller tidig tappning av cerebrospinalvätska (CSF) hos nyfödda barn med vattenskalle (hydrocefalus) på grund av blödning till hjärnans hålrum

Lästid: ca 5 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU:s upplysningstjänst

Strukturerad litteratur­sökning som besvarar fråga från vården eller social­tjänsten om vilka relevanta översikter och studier som finns. Vi bedömer risken för bias i systematiska översikter och vid behov även kvalitet och över­förbarhet av resultaten i hälso­ekonomiska studier. Svaret utformas av medarbetare på SBU, vid behov med stöd av ämnessakkunnig.

Hydrocefalus är en allvarlig komplikation som kan uppstå efter hjärnblödningar hos nyfödda barn. Det finns flera behandlingsalternativ och strategier, men samsynen när det gäller behandling är dålig.

Förekomsten och svårighetsgraden av blödningar hos mycket för tidigt födda barn har minskat men är fortfarande ett allvarligt problem inom neonatalsjukvården.

Fråga till SBU:s upplysningstjänst

Är det bäst att avvakta eller tidigt starta tappningar av CSF hos för tidigt födda barn med hydrocefalus på grund av blödning, för att minska risk för neurologiska handikapp, kognitiva problem och långvarig shuntbehandling?

Frågeställare: Läkare, neonatal- och neurokirurgisk klinik

Upplysningstjänstens svar

Intraventrikulära hjärnblödningar* hos för tidigt födda (prematurfödda) barn medför ibland att den normala cirkulationen av cerebrospinalvätska hindras. Detta leder till ansamling av cerebrospinalvätska i hjärnans ventriklar, så kallad posthemorragisk ventrikeldilatation och hydrocefalus (vattenskalle). Vätskeansamlingen är ibland temporär vilket gör att man i de flesta fall försöker avvakta med att sätta in en permanent shunt**. Andra skäl för att avvakta med shuntinsättning kan vara att barnet är litet och skört och att det av denna anledning kan vara tekniskt svårt, eller pga komplikationsrisk där hög proteinhalt i cerebrospinalvätskan kan leda till att flödet i shunten stoppas.

Alternativ till att sätta in en permanent shunt är att tappa ut cerebrospinalvätska via direkt ventrikelpunktion, via en inopererad ventrikelreservoar eller genom punktion av ryggmärgskanalen. Man har också försökt med fibrinolys***, och genom att ge läkemedel som minskar produktionen av cerebrospinalvätska samt vätskedrivande medel.

Avvaktande eller tidig behandling av hydrocefalus är inte helt entydigt definierat, men i den sparsamma litteraturen finns det definitioner för avvaktande och tidig behandling.

Nyfödda barn kan utveckla hydrocefalus även av andra orsaker, t ex infektioner och medfödda missbildningar, och hos barn med ryggmärgsbråck (myelomeningocele) är hydrocefalus vanligt. De bakomliggande orsakerna till hydrocefalus vid dessa tillstånd är annorlunda och frågan om avvaktande eller tidig behandling är som regel inte aktuell i dessa situationer.

Upplysningstjänsten har identifierat en Cochraneöversikt från 2009 som inkluderar tre randomiserade kontrollerade studier och en studie som är kontrollerad med alternerande fördelning av försökspersonerna till behandling och kontroll. En retrospektiv observationsstudie har också hittats.

Cochranerapporten utvärderar tidig tappning av cerebrospinalvätskan på nyfödda barn med blödning i hjärnans ventrikelsystem för att undvika bestående hydrocefalus. Den retrospektiva studien jämför tidig och sen behandling med externt ventrikeldränage på barn med hydrocefalus på grund av blödning.

Sammantaget har det publicerats få studier för att utvärdera avvaktande eller tidig kirurgisk behandling av blödningsorsakad hydrocefalus hos nyfödda barn. För de redovisade studierna ingår det totalt 312 försökspersoner. Cochraneöversikten kommer fram till slutsatsen att det inte finns evidens för att tidiga tappningar kan minska risken för shuntberoende, handikapp eller död. Tidig tappning av cerebrospinalvätska bör vara reserverad för fall med symtomgivande ökat intrakraniellt tryck.

Två större internationella randomiserade studier pågår för närvarande för att undersöka denna frågeställning, ELVIS, ISRCTN43171322 och LETAP, NCT00875758.

* Intraventrikulär blödning är blödningar i eller runt ventriklarna, utrymmen i hjärnan som innehåller cerebrospinalvätska.

** En shunt är en flexibel slang som placeras i det ventrikulära systemet. Den avleder flödet av cerebrospinalvätska till en annan del av kroppen där den kan absorberas.

*** Fibrinolys är upplösning av koagulerat mänskligt blod med hjälp av läkemedel.

Detta är SBU:s upplysningstjänsts svar på en avgränsad medicinsk fråga. Observera att det kan ha tillkommit nya studier efter litteratursökningsdatum: 2012-06-11.

Identifierad litteratur

Randomiserade kontrollerade studier

Whitelaw A. Repeated lumbar or ventricular punctures in newborns with intraventricular hemorrhage. In: Cochrane Database of Systematic Reviews. John Wiley & Sons, Ltd; 2009. p 1-14.

Retrospektiv studie

Bassan H, Eshel R, Golan I, Kohelet D, Ben Sira L, Mandel D, et al. Timing of external ventricular drainage and neurodevelopmental outcome in preterm infants with posthemorrhagic hydrocephalus. European Journal of Paediatric Neurology 2012 May 14. [Epub ahead of print].

Projektgrupp

  • Jan Liliemark, programchef, SBU
  • Göran Bertilsson, projektledare, SBU

Övriga medarbetare

Jessica Dagerhamn, SBU

Granskare

  • Magnus Tisell, docent, verksamhetschef vid neurokirugiska kliniken, Salhgrenska universitetssjukhuset
  • Lena Hellström-Westas, professor, överläkare, Akademiska barnsjukhuset i Uppsala

Litteratursökning

Litteratursökning till och med 2012-06-11

Databaser

EMBASE och Medline via embase.com, The Cochrane Library, CRD

Söktermer

EMBASE och Medline via embase.com 11 juni 2012
Neonatal hydrocephalus
Search terms No of hits
:ab,ti = Abstract or title; :mj = Major subject; :exp = Explosion searches, mapped searches of index terms
Intervention
1. 'hydrocephalus'/exp/mj OR hydrocephalus:ab,ti OR ventriculomegaly:ab,ti 27,532
Population
2. 'prematurity'/exp OR 'preterm infant':ab,ti OR 'preterm infants':ab,ti OR neonatal:ab,ti 214,502
3.
AND
'ventricular reservoir':ab,ti OR 'subgaleal shunt':ab,ti OR 'subgaleal reservoir':ab,ti OR 'intraventricular hemorrage':ab,ti OR 'posthemorrhagic hydrocephalus':ab,ti OR 'subcutaneous reservoir':ab,ti OR 'ventriculoperitoneal shunt':ab,ti OR 'ventriculoperitoneal shunting':ab,ti OR 'lumbar punctures':ab,ti OR 'reservoir tapping':ab,ti OR tapping:ab,ti
10,289
Final
4. 1 AND 3 280

 

Cochrane 11 juni 2012
Neonatal hydrocephalus
:ab,ti = Abstract or title; :exp = Explosion searches, mapped searches of index terms; :kw = Keywords
Search terms No of hits
Intervention
1. (hydrocephalus):ti,ab,kw 225
Population
2. (preterm infant):ti,ab,kw or (prematurity):ti,ab,kw or (preterm infants):ti,ab,kw or (neonatal):ti,ab,kw 8515
Final
3. 1 AND 2 25 (CDSR 2)

 

CRD 11 juni 2012
Neonatal hydrocephalus
Search terms No of hits
Intervention
1. MeSH DESCRIPTOR Hydrocephalus EXPLODE ALL TREES 21
Population
2. (preterm infant) OR (prematurity) OR (preterm infants) OR (neonatal) 1358
Final
3. 1 AND 2 3

Mer inom ämnet

Sidan publicerad