Öppna mötesplatser för äldre

Vilken sammanställd forskning och vetenskapliga studier finns om effekten av besök på öppna mötesplatser för äldre på hälsa, livskvalitet och ensamhet?

SBU:s upplysningstjänst presenterar resultaten från en litteratursökning och granskning av systematiska översikter.

Lästid: ca 2 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU:s upplysningstjänst

Strukturerad litteratur­sökning som besvarar fråga från vården eller social­tjänsten om vilka relevanta översikter och studier som finns. Vi bedömer risken för bias i systematiska översikter och vid behov även kvalitet och över­förbarhet av resultaten i hälso­ekonomiska studier. Svaret utformas av medarbetare på SBU, vid behov med stöd av ämnessakkunnig.

Hälsofrämjande aktiviteter för äldre är ett prioriterat område. Antalet personer över 80 år i Sverige förväntas öka med 50 procent fram till år 2031. Äldre har som grupp ökad risk att drabbas av fysisk och psykisk ohälsa kopplad till social isolering och skörhet. Öppna mötesplatser (kallas även öppna verksamheter, träffpunkter eller seniorcenter) är platser där äldre utan biståndsbeslut kan få social samvaro, utbildning och fysisk aktivitet.

Fråga till SBU:s upplysningstjänst

Vilken sammanställd forskning och vetenskapliga studier finns om effekten av besök på öppna mötesplatser för äldre på hälsa, livskvalitet och ensamhet?

Frågeställare: Utredare, Nationellt kompetenscentrum för äldreomsorg, Socialstyrelsen

Sammanfattning

SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning, relevansgranskning och bedömning av risk för bias redovisat en systematisk översikt i svaret. Författarna till översikten konstaterade att inga studier som utvärderade den enskilda effekten av att besöka en öppen mötesplats för äldre kunde identifieras. Översikten inkluderade dock studier som jämförde olika typer av interventioner som genomfördes på seniorcenter, och utifrån dessa drog författarna slutsatsen att fysiska träningsprogram på seniorcenter gav en viss positiv effekt på muskelstyrka i benen, men ingen eller liten effekt på andra utfallsmått som balans, livskvalitet och funktion i vardagsaktiviteter. Författarnas slutsatser har inte analyserats utifrån svenska förhållanden.

Upplysningstjänsten har även identifierat 26 primärstudier, av vilka fem primärstudier undersökt besökare jämfört med icke-besökare på öppna mötesplatser, och 21 primärstudier berör effekten av en intervention på en öppen mötesplats. Primärstudier granskas inte av Upplysningstjänsten med avseende på risk för bias och därför redovisas inga resultat eller slutsatser från dessa studier i svaret.

Läs Upplysningstjänstens svar

SBU. Öppna mötesplatser för äldre [Internet]. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2023. SBU:s upplysningstjänst. [cited date]. Available from: https://www.sbu.se/ut202335.

Sidan publicerad