Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Omega-3-fettsyror och E-vitamin vid kirurgiskt ingrepp
Både omega-3-fettsyror och E-vitamin är vanligt förekommande i kosttillskott. Omega-3 är fleromättade fettsyror som bland annat finns i fiskolja medan E-vitamin är en fettlöslig antioxidant.
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Fråga till SBU:s upplysningstjänst
Kan kosttillskott med omega-3-fettsyror eller E-vitamin medföra en ökad blödningsrisk och bör dessa därför undvikas under en period före ett kirurgiskt ingrepp?
Sammanfattning SBU:s upplysningstjänst
Upplysningstjänsten har identifierat tre systematiska översikter som studerat effekten av omega-3-fettsyror/fiskolja vid kirurgiska ingrepp. Författarna till de tre översikterna drar samma slutsats; omega-3-fettsyror/fiskolja ökar inte blödningsrisken vid ett kirurgiskt ingrepp.
Ingen systematisk översikt eller randomiserad kontrollerad studie om E-vitamin och blödningsrisk vid kirurgiskt ingrepp kunde hittas.
SBU har inte tagit ställning i sakfrågan eftersom vi inte har bedömt de enskilda studiernas kvalitet eller vägt samman resultaten. Här redovisar vi därför endast de enskilda översiktförfattarnas slutsatser.
Liknande rapporter
Litteratursökning
Projektgrupp
Detta svar är sammanställt av Amanda Klein, Sally Saad och Miriam Entesarian Matsson på SBU.