Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Omega-3-fettsyror och E-vitamin vid kirurgiskt ingrepp

Både omega-3-fettsyror och E-vitamin är vanligt förekommande i kosttillskott. Omega-3 är fleromättade fettsyror som bland annat finns i fiskolja medan E-vitamin är en fettlöslig antioxidant.

Lästid: ca 1 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU:s upplysningstjänst

Strukturerad litteratur­sökning som besvarar fråga från vården eller social­tjänsten om vilka relevanta översikter och studier som finns. Vi bedömer risken för bias i systematiska översikter och vid behov även kvalitet och över­förbarhet av resultaten i hälso­ekonomiska studier. Svaret utformas av medarbetare på SBU, vid behov med stöd av ämnessakkunnig.

Fråga till SBU:s upplysningstjänst

Kan kosttillskott med omega-3-fettsyror eller E-vitamin medföra en ökad blödningsrisk och bör dessa därför undvikas under en period före ett kirurgiskt ingrepp?

Sammanfattning SBU:s upplysningstjänst

Upplysningstjänsten har identifierat tre systematiska översikter som studerat effekten av omega-3-fettsyror/fiskolja vid kirurgiska ingrepp. Författarna till de tre översikterna drar samma slutsats; omega-3-fettsyror/fiskolja ökar inte blödningsrisken vid ett kirurgiskt ingrepp.

Ingen systematisk översikt eller randomiserad kontrollerad studie om E-vitamin och blödningsrisk vid kirurgiskt ingrepp kunde hittas.

SBU har inte tagit ställning i sakfrågan eftersom vi inte har bedömt de enskilda studiernas kvalitet eller vägt samman resultaten. Här redovisar vi därför endast de enskilda översiktförfattarnas slutsatser.

Projektgrupp

Detta svar är sammanställt av Amanda Klein, Sally Saad och Miriam Entesarian Matsson på SBU.

Sidan publicerad