Motiverande samtal vid tvångsvård av vuxna personer med skadligt substansbruk

Vilken sammanställd forskning och vetenskapliga studier finns om effekten motiverande samtal för personer som tvångsvårdas för skadligt substansbruk?

SBU:s upplysningstjänst presenterar resultaten från en litteratursökning och granskning av systematiska översikter

Lästid: ca 1 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU:s upplysningstjänst

Strukturerad litteratur­sökning som besvarar fråga från vården eller social­tjänsten om vilka relevanta översikter och studier som finns. Vi bedömer risken för bias i systematiska översikter och vid behov även kvalitet och över­förbarhet av resultaten i hälso­ekonomiska studier. Svaret utformas av medarbetare på SBU, vid behov med stöd av ämnessakkunnig.

Motiverande samtal (MI) är en samtalsmetod som används för att stärka förutsättningarna för beteendeförändring hos en individ. För personer som tvångsvårdas för skadligt bruk av alkohol eller droger syftar motiverande samtal till att medvetandegöra individen om att förändring är möjlig och motivera till förändring av situationen genom bland annat deltagande i behandlingsprogram.

Fråga till SBU:s upplysningstjänst

Vilken sammanställd forskning och vetenskapliga studier finns om effekten motiverande samtal för personer som tvångsvårdas för skadligt substansbruk?

Frågeställare: Statens institutionsstyrelse (SiS)

Sammanfattning

SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning varken identifierat någon relevant systematisk översikt eller primärstudie som svarar på frågan.

Att underlag saknas ska inte tolkas som att insatsen saknar effekt. Det betyder däremot att det behövs forskning för att förbättra kunskapsläget.

Läs upplysningstjänstens svar

Citera denna rapport:

SBU. Motiverande samtal vid tvångsvård av vuxna personer med skadligt substansbruk [Internet]. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2023. SBU:s upplysningstjänst. [cited date]. Available from: https://www.sbu.se/ut202310.

Sidan publicerad