Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Smärtor i bröstet: Operation, ballongvidgning, medicinsk behandling

Lästid: ca 1 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU Bereder

Beredning av frågor för andra myndigheters eller uppdragsgivares verksamhet eller beslut, exempelvis till nationella riktlinjer. Vetenskapligt kunskapsunderlag tas fram av medarbetare på SBU i samarbete med ämnessakkunniga. Arbetsprocessen för att ta fram underlaget varierar beroende på frågeställning och behov.

 

Följande frågor skulle besvaras:

  • i vilken mån överens­stämde indikationerna för krans­kärls­ingrepp med vad som var vetenskapligt påvisat?
  • i vilken mån följde man dessa indikationer i samma utsträckning över hela landet?
  • i vilken mån ledde dessa ingrepp till den symtomatiska förbättring som avsågs med ingreppet? För att besvara dessa frågor användes en metod som utvecklats vid RAND Corporation i USA för att fastställa indikationer för olika ingrepp (RAM). När den svenska under­sökningen startade fanns det inga exempel där man ställt resultat från användning av RAM mot det verkliga utfallet i en representativ patient­grupp.

Ytterligare syften med under­sökningen var därför:

  • att belysa sambandet mellan indikationernas styrka enligt RAM med slut­resultatet för patienterna och att
  • samla erfarenheter om RAM som metod att registrera och värdera indikationer.

Tillvägagångssätt

På grundval av en omfattande litteratur­samman­ställning värderade nio medicinska experter styrkan i närmare 2000 indikationer för bypass operation (CABG) och ballong­vidgning (PTCA) enligt RAM. Klinisk praxis kartlades i en under­sökning som omfattade närmare 3000 patienter hösten 1994. Resultatet av kartläggningen jämfördes med expert­panelens ställnings­tagande och patienterna följdes upp under närmare 2 år med avseende på överlevnad, förekomst av symtom och deras intensitet samt fysisk och emotionell funktions­förmåga.

Insamling av primärdata

Systematisk genomgång av litteratur. Systematisk granskning och ställnings­tagande till indikationer för krans­kärls­ingrepp. Kart­läggning av patienter (främst de med kronisk stabil angina) som remitterades för krans­kärls­utredning.

Publicerad: Rapportnr: 140

Projektgrupp

  • Bengt Brorsson
  • Hans Persson
  • Per Landelius
  • Lars Werkö
Sidan publicerad