Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Barn födda efter konstgjord befruktning (IVF)

Lästid: ca 2 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU Bereder

Beredning av frågor för andra myndigheters eller uppdragsgivares verksamhet eller beslut, exempelvis till nationella riktlinjer. Vetenskapligt kunskapsunderlag tas fram av medarbetare på SBU i samarbete med ämnessakkunniga. Arbetsprocessen för att ta fram underlaget varierar beroende på frågeställning och behov.

Utvärderingens syfte

Systematisk litteraturgenomgång av studier rörande uppföljning av barn födda efter IVF. Litteratur­granskningen har genomförts på begäran av Social­styrelsen och den ingår som en del i en större genomgång av området konst­gjord befruktning.

Tillvägagångssätt

Systematisk litteratur­översikt. Sökning i Medline, Psychinfo, Embase. Totalt cirka 150 relevanta studier funna. I genomgången ingår också en stor svensk register­studie av barn födda efter IVF Alla studier har bedöms av minst två personer i projekt­gruppen.

Insamling av primärdata

Nej.

Utgångspunkt för urval av data; typ av studier som inkluderats

Alla studier som bedömts vara relevanta och av acceptabel kvalitet har inkluderats (sammanlagt 57 studier); över­vägande delen utgörs av kohort­studier eller fall- kontroll­studier.

Genomgång av publikationen

Manuskriptet har granskats av 4 externa reviewers, samt av SBU:s styrelse och råd

Resultat

Granskningen visar att det största problemet med konstgjord befruktning är att andelen tvilling­födslar är hög; i Sverige är över 40% av IVF-barnen tvillingar. Därmed finns en ökad komplikations­risk som samman­hänger med för tidig födsel och låg födelse­vikt, vilket både på kort och lång sikt kan leda till en ökad sjuklighet hos barnen. Även när endast ett barn föds finns en ökad risk för tidig födsel och låg vikt hos barnen, men detta samman­hänger troligen med förhållanden hos modern, snarare än med tekniken i sig. Många studier har försökt belysa om det finns en ökad risk för miss­bildningar av olika slag, men de flesta är för små för att kunna klarlägga detta. En stor svensk register­studie talar dock för att det kan finnas en sådan ökad risk. I absoluta tal är emeller­tid dessa miss­bildnings­risker små och de allra flesta barnen som föds efter IVF är friska. Det är dock ange­läget att minska andelen tvilling­födslar, vilket kan ske genom att endast ett befruktat ägg åt gången återförs till kvinnan.

Publicerad: Rapportnr: 147

Projektgrupp

  • Dahlquist G (ordförande)
  • Alton Lundberg V
  • Bergh T
  • Bygdeman M
  • Brorsson B
  • Dahlgren H
  • Stjernqvist K
  • Strömberg B
Sidan publicerad