Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Teckenekonomi för barn och unga på hem för vård eller boende

Rapportens syften är att redogöra för de juridiska förutsättningarna för att använda teckenekonomi för unga som är placerade på hem för vård eller boende (HVB), samt att granska vilket vetenskapligt stöd som finns för att teckenekonomi har en effekt på oönskade beteenden hos unga som är placerade på HVB.

Lästid: ca 2 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU Utvärderar

En systematisk översikt av det vetenskapliga underlaget för positiva och negativa effekter på hälsa, socialt liv eller funktionstillstånd för en metod eller insats. Beroende på frågans art kan rapporten även innehålla analyser av ekonomiska, etiska och sociala aspekter. Ämnessakkunniga deltar i arbetet och rapporten granskas av oberoende experter. Rapportens slutsatser fastställs av SBU:s nämnd.

Denna publikation är ursprungligen publicerad av Socialstyrelsen. I och med SBU:s utvidgade uppdrag från 1 juli 2015 tar SBU över uppgiften från Socialstyrelsen att även utvärdera det vetenskapliga stödet inom socialtjänsten. Läs mer om det nya uppdraget

Sammanfattning

Den systematiska översikten visar att det i dagsläget inte finns något vetenskapligt stöd för att teckenekonomi har en beteendeförändrande effekt på barn och unga som är placerade i hem för vård eller boende (HVB).

I en systematisk översikt samlas erfarenheter från publicerade, väl upplagda empiriska studier. Några sådana studier gällande teckenekonomi på HVB eller liknande boenden har inte hittas. Översikten omfattar inga andra miljöer där teckenekonomi kan användas. En teckenekonomi på ett boende kan inte jämföras med en teckenekonomi i exempelvis en skola där den ofta är avgränsad till inlärning av ett visst ämne och på schemalagd tid.

Enligt forskningslitteraturen på området ska teckenekonomi som beteendeterapeutisk insats ledas av en behandlingsansvarig med goda teoretiska och praktiska kunskaper i beteendeanalys. Insatsen ska också innehålla individuell planering och uppföljning. Om en teckenekonomi genomförs som en beteendeterapeutisk insats innehåller den komponenter som tar hänsyn till den unges individuella behov och förmågor. Den kan då också utföras utan att behandlingen strider mot gällande rätt.

Rapporten innehåller en genomgång av rättsliga aspekter för behandlingsinsatser som teckenekonomi på HVB. Rapporten tar även upp skillnaderna i regler mellan de HVB som förvaltas av Statens institutionsstyrelse (SiS) och de som inte gör det.

Rapporten är ett kunskapsstöd för personal som kommer i kontakt med teckenekonomi såsom exempelvis personal inom socialtjänsten och inom verksamheter som arbetar med placerade barn.

Sidan publicerad